közbeszerzés

Állami turisztikai cégeknek dolgozik mintegy kétmilliárd forintért a Fidesz egyik kedvelt cége

Nettó 1,95 milliárd forintos munkát nyert el az Ész-Ker Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től, és azon cégektől, amelyek felett a zrt. a tulajdonosi jogokat gyakorolja – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából. Ezek a vállalkozások a következők: a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt., a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt. 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek márciusban adott a kormány 1 milliárd forintot, és a céget Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti.

A Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Kft.-t pedig Osváth Eszter vezeti, aki – ahogy a HVG már megírta – korábban a közmédia egyik cégében Kálomista Gábor producer feleségével párhuzamosan volt vezető pozícióban.

Arról pedig a Napi.hu számolt be tavaly novemberben, hogy a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től a dolgozók 20-30 százalékát küldték el nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a Turizmus Summit nevű eseményen.

Mint a most megjelent tájékoztatóban szerepel, az Ész-Ker feladata többek között az lesz , hogy közbeszerzési és beszerzési eljárásokat bonyolítson le az MTÜ-cégek számára, illetve, hogy ezen a területen tanácsadói, szakértői feladatokat lásson el az állami turisztikai cégek számára. Ehhez az Ész-Ker alvállalkozókat vesz igénybe, így például Excalibur Advice Kft.-t és a dr. Halász Ügyvédi Irodát.

Az Ész-Ker korábbi munkái

A cég neve nem ismeretlen a nyilvánosság előtt. Az Átlátszó 2016-ban mutatta be azokat a vállalkozásokat, köztük az Ész-Kert, amelyek szép összegért részt vesznek a 420 milliárd forint összértékű, szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, valamint ivóvízminőség-javító beruházások kivitelezésére kiírt tenderek lebonyolításában.

Az Ész-Ker 2017 szeptemberétől működik zrt.-ként. A cég vezérigazgatója, egyben többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek másik ismert vállalkozása az Eupro Projektmenedzsment Kft., mai nevén a Szepro Projekmenedzsment Kft. A cégben 2014 szeptembere és 2018 novembere között tulajdonos volt Tiborcz István üzlettársa, Hamar Endre is. A társaság 2017-ben – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 218,7 millió forint árbevételt ért el.

Az Eupronak 2013 áprilisától mintegy másfél évig tagja volt a PBE Energiamenedzsment Kft., ma PBE Építő Kft. Ez utóbbi cégben pedig tulajdoni része volt egy ideig az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-nek. A PBE Építőben jelenleg is tag Tiborcz István korábbi vállalkozása a Green Investment & Solutions Kft.

Talán a jó kapcsolatok is közrejátszhattak abban, hogy az Ész-Ker jelentős közbeszerzéseket nyert el. Így nem csak a már említett gigatender tanácsadói megbízását, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik nagy tenderét is. Az uniós közbeszerzési értesítőben tavaly tavasszal jelent meg, hogy az Ész-Ker 841 millió forintért ad közbeszerzési tanácsokat az adóhivatalnak.

Továbbá, mint a 24.hu megírta, az Ész-Ker Zrt. másik két céggel közösen megkapta a Magyar Államkincstárnak azt az 1,7 milliárd forintos pályázatát, amelyet uniós pénzeszközök felhasználásához kapcsolódó közbeszerzési-jogi szakértői tanácsadásra írtak ki.

Az Ész-Ker a 444.hu cikke alapján 2013-ban a Fidesz-frakció egyik legfoglalkoztatottabb vállalkozása volt. A céggel kapcsolatban érdekes az is, hogy a cégvezető-tulajdonosa, Kárpáti Péter György további érdekeltsége volt a Pakor-Gasztronómia Kft.-ben, amely megkapta a Design Terminal éttermének az üzemeltetését másfél évtizedre. Ezt a HVG 2014-ben írta meg.

A Pakor-Gasztronómia másik tulajdonosa, Pap Kornél egy további nyereséges céggel is büszkélkedhetett. Ez a Mobil Adat Kft. volt, amely a pénztárgépeknek az adóhivatalhoz való online bekötésén kaszált sokat. A cégben, mint megírtuk, 2014-ben Garancsi István milliárdos vállalkozó többségi tulajdonrészt szerzett.

Csikász Brigitta

Fotó: A Magyar Turisztikai Ügynökség bejárata/Google Maps

Megosztás