Egyéb

Milliárdos tőkével csináltak céget Matolcsyék alapítványai

„Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység” lesz a fő profilja a jegybank hat, összesen 250 milliárd forintból kistafírozott alapítványa által május közepén létrehozott, a cégbíróságon frissen bejegyzett Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nek.

Az 1,2 milliárd forint alaptőkével létrehozott új zrt a Budavárban, a Döbrentei téren lesz, az igazgatóságba bekerült Matolcsy György jegybankelnök évtizedes bizalmasa, Nagy Róza, a Magyar Nemzeti Bank főigazgatója, a Matolcsy-rokon Szemerey Gabriella, a Matolcsy által elnökölt, szintén a Várban, az Úri utcai egykori városháza épületében működő Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) igazgatója.

Még több cikk a Nemzeti Bankról

Eiffel Palace: erősen vitatható a KPMG értékbecslése

Ötmillió euróval olcsóbban hirdették az Eiffel Palace-t, mint amennyiért elkelt

Eiffel Palace: 15 millió euró az offshore hátterű befektető profitja

Pereljük a Nemzeti Bankot a Giro Zrt. megvásárlásának adataiért

Első fokon nyertünk az MNB ellen: a tét 14 hónapnyi igazgatósági határozat

Megválik a VS.hu a Rogán szavába vágó újságírótól

A valóságot talán még meg lehet írni

Az új cég – amelyet Fömötör Barna vezet majd, aki az MNB jogi igazgatóságát is irányítja – a PADA elérhetőségét adta meg a cégbíróságon, így ezen érdeklődtünk az üzleti tervekről, de egyelőre nem kaptunk választ.

A PADA honlapján egyébként hírt adtak egy áprilisi ítéletről, amelyben a Fővárosi Törvényszék az alapítványi közlemény szerint kimondta, hogy az alapítvány tevékenységében és gazdálkodásában független az állami költségvetéstől, az MNB az úgynevezett kiegyenlítési tartalékából hozta létre, ami szintén nem közpénz. A PADA „a közösség érdekét szolgálja, de nem lát el közfeladatot” – így a közlemény címe.

A napokban a Népszabadság közölte: havi egymilliárd forint az MNB bér- és jövedelem kiadása, a jegybanki dolgozók átlagosan húsz százalékos bérnövekedést könyvelhettek el az utóbbi időben, Polt Péter legfőbb ügyész felesége, a jegybankos igazgató Polt-Palásthy Marianna például 4,95 millió forintot kasszíroz havonta.

A most cégtulajdonossá is lett hat közalapítvány létrehozásáról a HVG írt először 2014 augusztusában, ekkor még „csak” 200 milliárd forint vagyonnal lettek kipányvázva. Az alapítványok fő célja az unortodox gazdasági tanok oktatása.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás