médiaszereplés

A ZÁÉV elől kizárt versenytársakról beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

11 jelentkezőből ötöt kizártak, öt pályázó ajánlatát pedig érdemben el sem bírálták – így a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nyerte el a fideszes elitképzőként számon tartott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány egyik tenderét. Minderre lehetőséget biztos a közbeszerzési törvény, így az eljárás látszólag jogszerűen zajlott. Többek között erről is beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában kollégánk. 

Épületbontási munkálatok elvégzésére írt ki közbeszerzési eljárást az I. kerületben a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 2022 végén. A tenderen meglepően sok, összesen 11 pályázó indult. A látszólag nagy verseny azonban végül mégsem befolyásolta, hogy Mészáros Lőrincék cége legyen a befutó. Öt pályázó ajánlatát ugyanis érvénytelenné nyilvánították alapvetően arra hivatkozva, hogy azok „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást vagy más teljesíthetetlen feltételt tartalmaznak”.

A kiíró hosszasan részletezte minden egyes kizárt ajánlat esetében, hogy mit hiányol és kifogásol, majd végül minden esetben arra jutott, hogy a benyújtott árindokolás alapján nem tudja megítélni, hogy a pályázó valóban el tudja végezni a munkát a megajánlott összegért. (Azt ugyanakkor soha nem vizsgálják, hogy valaki miért nyújt be aránytalanul drága ajánlatot.)

És bár további öt pályázó „állva maradt” a küzdelemben, az ő pályázataikat – a Kbt. 81. § (5) bekezdésének alkalmazására tekintettel – már el sem bírálták érdemben, mert drágábbak voltak, mint a ZÁÉV nettó 1,6 milliárd forintos ajánlata. Hogy pontosan milyen összegű ajánlatok érkeztek, az nem ismert.

Katus Eszter, a cikk szerzője ugyanakkor a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának február 2-i adásában rámutatott: az Átlátszó közbeszerzési szakértőjének megítélése szerint 4 cég esetében valóban jogos lehetett a kizárás. A STRABAG pályázatánál már nem volt ilyen egyértelmű a helyzet, de mivel a hat kizárási indokból kettőt helybenhagyott a Közbeszerzési Döntőbizottság, ez elég volt ahhoz, hogy a cég ne kerüljön vissza a versenybe.

 

Hogy a ZÁÉV hogyan tudott éppen olyan kedvező árat megajánlani, ami még nem számít túl olcsónak, de nem is drágább, mint a többi öt ajánlat, már más kérdés. Mint ahogy az is, hogy végül mennyiért végzik majd el a munkálatokat. Ugyanis gyakran a becsült árhoz képest is jóval magasabb összegért kezdik meg a kivitelezést a cégek, és még menet közben is gyakran történik szerződésmódosítás áremelés miatt.

Megosztás