adatvizualizáció

Játék a tűzzel: interaktív vizualizáción az elmúlt tíz év tűzijátékainak költségvetése

Ritka esetek egyike, hogy az augusztus 20-i ünnepség és az ezzel járó tűzijáték elmaradjon. 1956 után a pirotechnikai eszközök betiltása miatt tíz évig nem tartottak tűzijátékot a nemzeti ünnepnapon, és legutóbb 2002-ben a Duna áradása miatt augusztus 31-re kellett áttenni a műsort. Az idei koronavírus világjárvány miatt szinte az utolsó pillanatban halasztották el 2021-re az ezelőtt minden eddiginél nagyobbnak beharangozott ünnepségsorozatot. Az elmaradás apropóján összefoglaltuk nemzeti ünnepünk és a pirotechnika közös történelmét, és létrehoztunk egy virtuális tűzijáték-műsort, amivel az elmúlt tíz év műsorainak költségeit mutatjuk be.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Kovács Ákos 2002-ben megjelent Játék a tűzzel című könyve átfogó képet ad a pirotechnika hazai történetéről és Szent István király napjával való összefonódásáról. Emellett néhol említést tesz egy-egy év pirotechnikai műsorának költségéről vagy méretéről is. Teljeskörű adatbázis a 20. századi ünnepségekről viszont nem áll rendelkezésünkre, ellenben az elmúlt tíz évben számos hírportál számolt be az aktuális évi tűzijáték számadatairól, így átfogó képet kaphatunk a látványelem költség-és méretbeli változásáról.

Az Átló legújabb anyagában ezeket az adatokat jelenítettük meg egy interaktív tűzijáték-szimuláció keretein belül. A két vizualizáció az évi költségvetéseket, effektek és rakéták számát és a műsorok hosszát használja fel adatként.

Virtuális tűzijáték az Átló új anyagából

Az Átló korábbi anyagához (Két lábbal, két kerékkel, négy kerékkel) hasonlóan a jelenlegi munka is scrollytelling megoldással készült. Újítást jelent viszont a Scrollmagic nevű JavaScript könyvtár használata, aminek segítségével az egér görgőjével lehet animációkat vezérelni.

Nézze meg a teljes anyagot az Átlón az alábbi linken:

Játék a tűzzel

MÓDSZERTAN, FORRÁSOK Az anyag alapjául Kovács Ákos 2002-es Játék a tűzzel című könyve szolgált. Az adatok forrása a főbb hírportálok (444.hu, index.hu, origo.hu, 24.hu, stb) cikkeiből származnak. A diagramok kezdő éveként 2011-et határoztuk meg, mivel 2011 előtti évekről csupán elszórva található adat. Az anyag HTML és JavaScript alapokra épül, ezen belül a scrollmagic.io könyvtárra.

Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás