grandiózus

Több mint egymilliárdot költ a kormány az idei tűzijátékra, tízszer annyit, mint négy éve

Minden eddiginél nagyobb és drágább lesz az idei augusztus 20-ai tűzijáték: összesen nettó 1,3 milliárd forintot költ rá a kormány. Úgy tűnik, hiába a tiltakozás, a közel százezer aláírás vagy épp a Lánchídat érintő tilalom, megtartják a rendezvényt.

Amit már eddig is tudni lehetett a 24.hu cikke nyomán, most az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett információk is megerősítettek: lesz Budepesten tűzijáték augusztus 20-án, az Antenna Hungária bonyolítja le, és nettó 1,3 milliárd forintba fog kerülni. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal által kiírt közbeszerzés meghívásos volt, három céget kértek fel ajánlattételre, ebből az „Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. lett a befutó. A keretszerződést már június 19-én aláírták.

Az összegért a cégnek feladata lesz augusztus 20-án, az államalapítás és az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték zenei alapjának és látványtervének kidolgozása, a tűzijáték lebonyolítása, valamint a biztosítási feladatok ellátása.

Négy évvel ezelőtt még csak 140 millió forintot költött a komrány a fővárosi tűzijátékra, idén ennek majdnem a tízszeresét. 

Pedig sokan úgy vélik, a pandémia okozta válság után hasznosabb dolgokra is el lehetne költeni a pénzt, ezért aláírásgyűjtő kampány is indult. A petíciót eddig 89 ezren írták alá, a Momentum pedig javasolta, hogy egy szolidaritási alapba tegye inkább a kormány a tűzijátékra szánt pénzt.

A Fővárosi Önkormányzat ezzel párhuzamosan megtiltotta a Lánchíd használatát az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira. A döntést azzal indokolták, hogy a híd rossz állapotban van, az elmúlt évek tűzijátékai pedig hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához. Ezért az építmény megóvása érdekében 30 kilométer/órára csökkentették a megengedett sebességhatárt a Lánchídon, és megtiltották a híd tűzijátékra való használatát.

Úgy tűnik azonban, hogy a kormányt mindez nem érdekli, és mindenképp megszervezi Európa legnagyobb tűzijátékát egy nagyszabású, háromnapos Szent István-fesztivál keretében.

Milliárdok rendezvényekre

A kormány máskor sem sajnálja a pénzt, ha rendezvények szervezéséről van szó. A Rogán Antal vezette Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) tavaly többek között nettó 30 milliárd forintos keretszerződést kötött szintén az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt.-vel állami szervezetek rendezvényeinek lebonyolítására.

Ennek keretén belül tartottak többek között állománygyűléseket, konferenciákat vagy épp Mikulás-ünnepséget.

Mikulás-ünnepség 24 millióért: 2,8 milliárd ment el az állami cégek rendezvényeire az év végén

Újabb elemei derültek ki annak a keretszerződésnek, amelyet a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tavaly nyáron kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel. A legutóbb közzétett tájékoztató szerint 2019 utolsó negyedévében összesen 2,8 milliárd forintot költöttek az állami cégek és szervek rendezvényeire. [featuredbox text=

Az Antenna Hungária Zrt. a hazai műsorterjesztési és telekommunikációs szektor meghatározó szereplője: 2018-ban a cég nettó árbevétele (a korábbi 44, illetve 23 helyett) 38 milliárd forint lett, az adózott eredménye pedig 50 millió forint volt.

Ehhez képest avaly 38,5 milliárd forintos forgalom mellett 1,7 milliárdos adózott eredményt értek el.

A rendezvényszervezés (pontosabban konferencia és kereskedelmi bemutató szervezése) azonban csak tavaly, éppen az NKOH-val aláírt 30 milliárd forintos keretszerződés megkötése idején került fel a cég tevékenységei közé. Erről, valamint arról, hogyan költött el 363,5 millió forintot a Nemzeti Kommunikációs Hivatal – az Antenna Hungária Zrt. révén – az Orbán Ráhel barátnője vezette Magyar Divat & Design Ügynökség rendezvényeire, az Átlátszó is beszámolt.

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Fotó: pixabay.com/Szappanos Veronika

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás