Nemzeti Együttműködés Rendszere

A vadászati kiállításra 40 milliót, az Országos Mentőszolgálatnak csak 10-et adott a Szerencsejáték Zrt. leánycége

Miután közadatigénylésben érdeklődtünk a tavaly augusztus óta kiosztott támogatások listája után, azok felkerültek a Szerencsejáték Service Nonprofit Zrt. (SZNP) honlapjára. A táblázatokban szerepel a győri önkormányzat, a vadászati kiállítást szervező állami cég, Fidesz-közeli alapítvány, Illényi Katica hegedűművész vállalkozása és a Szijjártó Péter testvéréhez köthető kamionos cég is. Bár az Országos Mentőszolgálat is kapott pénzt az SZNP-től, de csak negyedannyit, mint a vadászati kiállítás szervezője, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pedig még a mentőknél is kevesebbet.

Az állami lottóvállalat Szerencsejáték Zrt. támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) a Fidesz-közeli körök egyik fontos bevételi forrása. Az elmúlt években adtak pénzt például Rogán-Gaál Cecília (Rogán Antal miniszter exfelesége) fitneszrendezvényének, a nemzeti imareggeli szervezőjének, Mészáros Lőrinc kultúrcégének és a Békemeneteket összehívó CÖF alapítványának is – nekik többször is.

A közpénzzel bőkezűen bánó állami cég nem az átláthatóság élharcosa: a 2021. február és szeptember között kiosztott támogatások listáját tavaly csak októberben töltötték fel a honlapjukra – azután, hogy kikértem tőlük a táblázatokat adatigénylésben. Ennek köszönhetően kiderült, hogy Mészáros Lőrinc kultúrcége, az Ismerős Arcok zenekar vállalkozása, valamint több Fidesz-közeli szervezet és vállalkozás kapott rajtuk keresztül jelentős összegeket. Kicsit később feltöltötték a 2021. júliusi és augusztusi szerződéslistákat is, és a júliusiban szerepelt, hogy a kormánypárt kedvenc civil szervezetét, a Békemeneteket szervező CÖF alapítványát megtámogatták 40 millió forint közpénzzel.

Újabb 40 millió forintot kapott a CÖF a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől | atlatszo.hu

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. (SZNP) honlapján közzétett szerződéslista szerint július 1-én 40 millió forintot adtak a Békemenet szervezőinek. A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) korábban már kapott két részletben 170 milliót az SZNP-től, és idén a szintén állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank is megtámogatta őket 25 millió forinttal.

Azóta viszont megint nem frissült a honlap, ezért 2022. január végén közadatigénylésben kértem ki az SZNP-től a 2021. 09. 01. és 2022. 01. 26. között kötött szerződések listáját. Ahogy korábban, az igénylés után néhány nappal a weboldalukra hirtelen felkerültek a táblázatok, és a válaszban a hozzájuk vezető linket küldték el, mintha mindig is fent lettek volna a honlapon, nem kellett volna külön rákérdezni.

2021 szeptemberében összesen 64 millió forintot osztottak szét, ebből

40 millió a vadászati kiállítást szervező cégnek, az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-nek ment.

Erről az együttműködésről az olvasható a kiállítás honlapján, hogy „az »Egy a Természettel« Vadászati és Természeti Világkiállítás a vadászat és a természet szoros összefonódását mutatja be, miközben arra is rávilágít, hogy mindez hogyan szolgálja a fenntarthatóságot. Ebben kiemelt partner a Szerencsejáték Zrt., hiszen a társaság társadalmi felelősségvállalási tevékenységének meghatározó része a fenntarthatóság erősítése.”

További 14 milliót a divattervező Zoób Kati cége, a Kattiz Kft. kapott tavaly szeptemberben, 10 milliót pedig a győri önkormányzat valamilyen közérdekű célra.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

2021 októberében 25 millió forintot osztott szét az SZNP: az összeg legnagyobb része, 15 millió forint a Demokrácia és Politikai Kultúra Alapítványnak (DEPOK) ment, amelynek elnöke Fricz Tamás (nem tudjuk, hogy azonos-e a CÖF politológusával vagy csak névegyezés), és a bírósági nyilvántartásban elérhető beszámolói szerint kizárólag állami támogatásból működik évek óta. A DEPOK mellett 5-5 milliót kapott az Együtt az Autistákért Alapítvány és a Szabó Dezső Népfőiskolai Egyesület.

2021 novemberében jóval többet, mint korábban, összesen 132 millió forintot osztott szét a Szerencsejáték Zrt. leánycége. Ebből a legnagyobb támogatást, 20 milliót a Truck Race Promotion Kft. kapott, amelyhez rengeteg közpénzes támogatás és Szijjártó Péter külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta kötődik. Két részletben 19 millió forintot kapott az IKP Music Nonprofit Kft., melynek tulajdonosa Illényi Katica hegedűművész.

10 millió forint támogatásban részesült a Skyward Tunnel Kft., ami egy másik céggel közösen 370 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásból egy alacsony energiaigényű függőleges szélcsatornát hozott létre, amit idén januárban Vitályos Eszter EMMI-államtitkár és Pócs János fideszes képviselő is kipróbált.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelõs államtitkára (k) a JÁSZMETÁL-2000 Fémipari Kft. által kifejlesztett, alacsony energiaigényű függőleges szélcsatornájában a bemutatóján, projektzáró rendezvényén a Skyward Tunnel Kft. csepeli telepén 2022. január 28-án. (forrás: MTI/Bruzák Noémi)

2021 decemberében a maga módján karácsonyozott az SZNP: összesen 168 milliót osztott szét tízfelé. A legnagyobb összeget, két részletben összesen 65 millió forintot a KOD Media Kft. kapta. A cég tulajdonosa a HGY Invest Kft.-n keresztül Krsko Tibor, a kormánykampányok Balásy Gyula előtti legfőbb haszonélvezőjének, a Rogán Antal szomszédjaként elhíresült Csetényi Csabának az üzlettársa. 2016-ban megírtuk, hogy a KOD Media kaszált a kvótanépszavazás rádióreklámjaival, de médiabizniszei mellett Krsko néhány éve producerként is tevékenykedik a magyar filmiparban.

Csetényi üzlettársa kaszált a kvótakampány rádióreklámjaival | atlatszo.hu

Májusban összesen 404 millió forintot költött a kormány a kvótakampányra, a tévéhirdetésekkel a TV2, a rádióreklámokkal Csetényi Csaba üzlettársa kaszált. Augusztusra 1700 citylightot és közel 4800 óriásplakátot rendeltek a nyomdától 22 millió forintért. Újabb adatokat hoztunk ki a Kabinetirodától.

A második legnagyobb összeget, 25 millió forintot a Média a Családért Alapítvány kapta. 20 milliót pedig a Dürlin Kft., a Városliget melletti területen működő, azonos nevű, már lebontott szórakozóhely üzemeltetője, és szintén 20 millió jutott a FÉSZEK az Örökbefogadókért és Örökbefogadottakért Alapítványnak is. Emellett 5-5 millió millió forintnak örülhetett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Közlekedéstudományi Egyesület, egy lovasterápiás alapítvány, valamint a WanderRoads Kft., ami kerékpáros utakat szervez.

Az Országos Mentőszolgálat 10 millió forintot kapott.

Bár adatigénylésünkben a 2022. januári támogatási adatokat is kértük az SZNP-től, azokat nem töltötték fel a honlapjukra, és nem is küldték meg külön sem. Kicsit várunk, aztán kikérjük őket a februáriakkal együtt, hogy lássuk, kiket mennyi közpénzzel támogatott idén a Szerencsejáték Zrt. leánycége.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép forrása: onewithnature2021.org

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás