támogatási kampány

A világunk az adatbázis, a diagram pedig a világ leképezése – Szabó Krisztián támogatási felhívása

2020 májusában kezdtem el az Átlátszóra és az Átlóra adatalapú cikkeket és munkákat készíteni, az én nevemhez is fűződik többek között a Koronamonitor, a 2021-es ellenzéki előválasztás vagy a 2022-es országgyűlési választás közvetítése. Cikkeimben próbálom a magyar társadalmi-közéleti témákat nemzetközi kontextusba helyezve is bemutatni. Adatalapú cikkeimért 2021 őszén Junior Príma Díjat kaptam.

A mai napig követed és fontosnak tartod az Átlátszó Koronamonitorát? 2021 októberében nálunk nézted az ellenzéki előválasztás eredményeit? A mi közvetítésünket választottad az április 3-i országgyűlési választások idején? Mindhárom munkát az köti össze, hogy az Átlátszó adatújságírásért felelős csapata készítette, aminek én is tagja vagyok.

Büszke vagyok rá, hogy közel két éve átlátszós vagyok és adatalapú cikkeimmel és diagramjaimmal hozzájárulhatok a hétköznapi munkához. Magyarországon kevéssé kiforrott az adatújságírás műfaja, a független sajtóban csupán néhány fő foglalkozik ezzel, emiatt is tartom fontosnak, hogy az Átlátszó a mai napig külön rovatot szentel az adatalapú cikkeknek.

A dezinformáció és fake news korában a hiteles adatnak egyre nagyobb jelentősége van, ennek szakszerű bemutatása pedig elengedhetetlen egy szerkesztőség számára.

Az adatalapú cikkek jelentősen több időt vesznek igénybe a hétköznapi híreknél, még akkor is, ha a téma egy hétköznapi eseményre vagy társadalmi problémára reflektál. A munkám során viszont fontosnak tartom, hogy ezek a témák a lehető legtöbb irányból be legyenek mutatva, a lehető legtöbb elérhető adat felhasználásával.

Az év, amikor Mészáros Lőrinc gazdagabb lett Csányi Sándornál – így tört az élre a felcsúti gázszerelő | atlatszo.hu

Ez utóbbi lista élén 2011 és 2020 között Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója volt, azt megelőzően pedig 2005-ben és 2006-ban töltötte be Magyarország leggazdagabb emberének szerepét. 2021-ben 420 milliárd forinttal a második helyre csúszott vissza a rangsorban, első helyre pedig Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt.

Az olvasói támogatásoknak köszönhetően az Átlátszónál elegendő időt tudok szánni a cikkeimre, aminek fontosságára nemcsak az olvasói visszajelzések, hanem a nemzetközi említések is rendszeresen emlékeztetnek.

Adód 1%-át ajánld fel az Átlátszónak! | atlatszo.hu

Nélküled nincsenek fontos sztorik, támogasd a független újságírást! Add nekünk az adód 1%-át, hogy megtudd, mire megy el a maradék 99%.

Amellett, hogy az Átlátszóra vagy az Átlóra készítek összetettebb adatos cikkeket vagy interaktív munkákat, kollégáim munkáját is rendszeresen segítem:

hogyha az elmúlt két évben láttál átlátszós cikkben diagramot, azt nagy valószínűséggel én készítettem.

Magyarországon a KSH-nak köszönhetően ugyan számos adat elérhető, az éppen aktuális témákhoz kapcsolódó adatok esetében a szűk keresztmetszetet a közérdekű adatigénylés adja: nemegyszer kellett hosszú hónapokat (pontosan kétszer 45 napot) várnunk egy KiMitTudon beadott adatigénylésre ahhoz, hogy a végén az igénylést elutasítsák, vagy ne adják ki a kért adatokat. A Koronamonitoron található oltási adatok jelentős része pont emiatt nem magyar forrásra, hanem az ECDC adatbázisára épül, mivel a magyar kormánynak – ha már a magyar állampolgárok felé szerintük nem – legalább az EU felé adatközlési kötelezettsége van.

Ettől függetlenül számos adatigénylésünk jár eredménnyel, amelyekről rendre beszámolunk cikkeinkben. Jóllehet messze még az év vége, az idei kedvenc együttműködésem Erdélyi Katalinnal volt, az elmúlt öt év sajtópereit összegző cikken dolgoztunk közösen. A közérdekű adatigénylés útján megszerzett adatokból négy diagramot készítettem, amiből kettőt az Anonymus is felhasznált az áprilisi választások előtti kormányzati média-hack során.

Közel 400 pert vesztett 5 év alatt a Fidesz-barát média, ebből 103-at az Origo bukott | atlatszo.hu

A fideszes propagandát toló közmédia, Origo, Magyar Nemzet, Pesti Srácok és társai mellett minden évben bemutattuk a kormány által támadott szerkesztőségek által elvesztett helyreigazítási perek számát is. A független sajtó 5 év alatt mindössze 40 pert vesztett el részben vagy egészben, vagyis tizedannyit, mint a Fidesz-média.

Hogyha fontosnak tartod, hogy ne csak megírjuk, hanem vizuálisan is bemutassuk azt, hogy mi zajlik Magyarországon, akkor támogasd az Átlátszó szerkesztőségét adód 1 százalékával!

Szabó Krisztián

Megosztás