elios

Súlyos szabálytalanságokat talált az OLAF az Elios-féle közvilágítás-szerződésekben

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. Az OLAF már meg is küldte jelentését a magyar hatóságoknak és azt javasolja, tegyenek jogi lépéseket – értesült a The Wall Street Journal. Az OLAF az egykori Tiborcz-céggel kapcsolatban összeférhetetlenségre is talált bizonyítékot, az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja, kérje vissza a pénzt.

Befejezte az Eliossal kapcsolatos kétéves nyomozását az Európai Unió csalás elleni hivatala. Az OLAF 35 közbeszerzést vizsgált, és úgy találta, súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor, és a magyar ügyészségnek megküldött bizalmas jelentésében azt javasolta, hogy indítson eljárást az ügyben – értestült a The Wall Street Journal.

Az OLAF saját maga nem indíthat eljárást, csak a nemzeti hatóságok számára tehet erre javaslatot. A szervezet emellett azt is javasolja, hogy az Európai Bizottság kérje vissza a vizsgált projektekre költött közel 40 millió eurót.

Az uniós hivatal 2011 és 2015 közötti olyan Elios-szerződéseket vizsgált, amelyek keretében a cég magyar települések közvilágítását modernizálta.

Az Elios korábban Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Az Eliossal kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt a magyar rendőrség is nyomozni kezdett 2015-ben, ám egy évvel később lezárták a nyomozást.

“Az OLAF vizsgálata nem csak súlyos szabálytalanságokat tárt fel, de összeférhetetlenség is történhetett” közölte az OLAF az amerikai lap kérdésére. Utóbbi arra vonatkozik a lap forrásai szerint, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt

A lap megkeresésére az Európai Bizottság úgy válaszolt: ki fogja értékelni az OLAF jelentését majd megvitatja azt a magyar kormánnyal, azután dönt majd arról, milyen lépéseket tesz.

Kapcsolódó cikkeink

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Egyetlen tenderrel több mint 1 milliárd forintot kaszált az Elios Zrt.

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Cikkünk nyomán: Nyomozás indult Tiborcz István cégének közbeszerzései miatt

Kertes villát vásárolt Tiborcz István, a miniszterelnök veje Kútvölgyben

Kőműves Anita

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42