Egyéb

Közzétette a Kétfarkú Kutyapárt, hogy mire költötte a kampánypénzt

 

Játszótér, kutyafuttató, autó a bohócdoktoroknak, és sok minden más: ezekre a hasznos projektekre költötte a Kutyapárt az állami kampánytámogatást.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) az ellenzéki pártok közül egyedüliként úgy döntött, hogy a 2018. áprilisi választásra kapott állami kampánytámogatást önreklám helyett különböző projektekre költik. Ezért 2017. szeptember közepén meghirdették a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alap (RÓSÁNÉKATÉKA) indulását, ahol bárki pályázhatott a saját ötletével.

Kapcsolódó:

“Egyszerűbb lenne ellopni a pénzt” – a Kétfarkú Kutyapárt hasznos projektekre költi a kampánytámogatást

Az állami támogatás pontos összege akkor még nem volt ismert, mert az az összegyűjtött aláírások számától függ. Az országos listaállításhoz minimum 27 jelöltet kell tudni állítani országszerte, de a párt passzivistái olyan kitartóan és hatékonyan standoltak a mínuszokban, hogy az MKKP 39 jelöltet tudott indítani a választáson.

Az országos listáért a párt 152.983.305 forint, valamint a jelöltek fejenként 1.025.014 forint állami támogatást kaptak, amiről lemondtak a párt javára, így az MKKP összesen 192.958.851 forinthoz jutott hozzá.

Ezt osztották szét a RÓSÁNÉKATÉKA keretében különböző projektekre, és (magyarországi pártoktól szokatlan módon) teljesen átláthatóan el is számolnak a közpénzzel:

Néhány példa:

8,5 millió forintot kaptak a beteg gyerekeket kórházakban látogató bohócdoktorok egy kisbuszra.

4,5 millió forintért búvárfelszerelést kapott a siklósi önkéntes mentőegyesület.

2 millió forintot kapott az etyeki kutyamenhely.

600 ezer forintból gumiszőnyeg kerül a a leányfalui Tündérkert Óvoda mászókája alá.

9,36 millió forintból játszótér épül Nagykovácsiban.

3,7 millió forintból speciális fejlesztő játszótér készült Szentendrén.

Salgótarjánban 233.392 forintból kutyafuttató épült.

További támogatott projektek az MKKP által közzétett elszámolásban (PDF) és a RÓSÁNÉKATÉKA Facebook-oldalán láthatók.

A választáson az MKKP listán 1,7% százalékot szerzett, ezért a 152.983.305 forintot nem kell visszafizetniük az államnak. Az egyéni jelöltek által kapott közel 40 millióból azonban 25 millió forintot vissza kell fizetniük azon jelöltjeik után, akik nem érték el a 2%-ot egyéniben.

Erdélyi Katalin

Megosztás