cikkünk nyomán

Nem késne a vadászati kiállítás épülete, ha a baloldal nem lövetett volna az emberek közé

Mikor készülnek el az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás épületei? – Ezt az egyszerű írásbeli kérdést tette fel a DK-s Vadai Ágnes Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, miután az Átlátszó beszámolt arról, hogy késésben van a vadászati világkiállításra 55 milliárd forintból épülő kongresszusi központ. A kormány kitért a konkrét válasz elől, és a késés miatt a baloldalt hibáztatta.

Támogatási kampány

Idén januárban látogattunk ki a Hungexpora, ami a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A kerítésen függő tábla szerint az új kongresszusi központ várható befejezése 2020 decembere volt, azonban még teteje sincs az épületnek. A Hungexpo 55 milliárdos, az előkészítés 10 milliárdos, és a reklámozás 2 milliárdos költségét összeadva jelenleg 67 milliárdnál áll a kiállítás számlálója. Az elmúlt időszakban több céldátum is napvilágot látott az építkezéssel kapcsolatban, de legutóbb 2020 augusztusában Kovács Zoltán azt nyilatkozta, hogy 2021 tavaszának a végére teljesen megújul a terület.

Késésben van a vadászati világkiállításra 55 milliárd forintból épülő kongresszusi központ

A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok.

„Némiképp provokatív címadással, de konkrét, megválaszolható kérdéseket tett fel a kormánynak az ellenzéki képviselő – rákérdezve az Átlátszó értesülésére, miszerint a Kovács Zoltán által koordinált Vadászati Világkiállítás helyszíne nem a meghirdetett ütemben készül” – szúrta ki a K-Monitor a Parlament oldalán.

Vadai Ágnes, DK-s országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be, „Miért megy jobban a Twitter kezelése Kovács Zoltánnak, mint a koordináció?” cím alatt. A képviselő két egyszerű kérdést tett fel:

1. Mikor készülnek el az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás épületei?
2. Mikor lesz az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás?

A kormány részéről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt.

„A Hungexpo felújítása már az Önök által vezetett baloldali, (ex)kommunista kormányok alatt is időszerű lett volna, de sajnos mással voltak elfoglalva.

Azzal, hogy az emberek közé lőjenek, megszorításokkal megkeserítsék a magyar emberek életét, hogy elvegyék a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatásokat, és hogy tönkretegyék és kizsákmányolják az országot.

Tájékozottságát, felkészültségét, és az ország ügyeihez való hozzáállását pedig mi sem mutatja jobban, hogy még egy internetes böngészőt sem képes megnyitni, és rákeresni dolgokra.”

A 15 évvel ezelőtti „Gyurcsány-korszak” a kormányzati kommunikációban máig hivatkozási alap. Bár lassan az is kérdés, hogy a fiatalok tudják-e egyáltalán, hogy ki az a Gyurcsány Ferenc, akivel a Fidesz a mai napig takarózik, ha számon kérik őket. Nem ez az első eset, hogy Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára konkrét kérdések elől gyurcsányozással tér ki.

A világkiállítás pénzügyi támogatottságát egyébként egy fillérrel sem vetette vissza a koronavírus. Az előkészítésére és megvalósítására például áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának csúcsán is adott több mint 1,5 milliárd forintot a kormány.

Az esemény honlapja szerint a világkiállítás változatlanul 2021. szeptember 25. és október 14. között kerül megrendezésre, és továbbra is rengeteg látogatót várnak a helyszínre: „A 2021-es vadászati és természeti világkiállítás jelentős turisztikai vonzerőt jelent, az emlékév során akár egymillióan is ellátogathatnak a fővárosi, valamint a vidéki helyszínekre.”

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Schanda Tamás a baloldali kormányzást okolja, amiért még nem készült el a vadászati kiállítás épülete. Forrás: parlament.hu

Megosztás