bodajk

L. Simon szerint magánvagyonból újult meg egy vadászkastély, pedig 1,4 milliárd közpénz van benne

L. Simon László, az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora a Facebookon számolt be a bodajki kastély megnyitójáról, azonban azt nem említette meg, hogy a felújítás majdnem felét az adófizetők állták. Sőt, egyenesen azt írja, hogy a kastély „egy magáncég tulajdonában van, s magánberuházásban valósult meg a felújítása”, ami szerinte követendő példa mások számára. A műemléket a Paár Attila tulajdonában lévő WHB Kft. újította fel, részben az állami turisztikai ügynökség által biztosított közpénzből. A kastélyban létrehozott kiállításon Paár Attila „világjáró vadász” – aki nemrég még az épület tulajdonosa volt – is kiállítja a trófeagyűjteményét. A kastélyt egyébként bagóért szerezte meg a NER-nek Tiborcz István, a kormányfő veje még 2016-ban.

Szeptember közepén ünnepélyes körülmények között átadták a felújított Bodajki Vadászkastélyt Fejér megyében, egy héttel a vadászati kiállítás előtt. L. Simon László, volt fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Múzeum frissen kinevezett igazgatója is beszámolt az eseményről a Facebook-oldalán. A múzeumigazgató ugyanis az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora.

L. Simon László a bejegyzésében azt írja, hogy a magánberuházás követendő példa mások számára, azt azonban

nem említette meg, hogy a kastélyfelújítás majdnem felét az adófizetők állták.

Az új multifunkcionális rendezvénytérben megtartott beszédemben a kulturális területet érintő magánmecenatúra fontosságáról szóltam: legyen a kultúra támogatása polgári erény! Erre azért is tértem ki, mert a Bodajki Vadászkastély megmentése igazán nagyszerű, követendő példa: egy magáncég tulajdonában van, s magánberuházásban valósult meg a felújítása” – olvasható L. Simon László oldalán.

Egy korábbi Facebook-bejegyzésében szintén csak magánberuházásról beszél: azt írja, hogy minden megmentett műemlék, minden helyreállított kastélykert, minden új kiállítás, (jelen esetben ráadásul magánberuházásban) a magyar nemzetet erősíti.

A kastély felújítása kiválóan bemutatja, hogyan alakul a közpénz egy szempillantás alatt NER-közeli magánvagyonná. Ha valaki utánanéz, például az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Kiállítás oldalán is feltüntetik, hogy

a klasszicista Miske-kastély felújítása 3,2 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárdot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosított a Kisfaludy Program keretében. Tehát a beruházás 44 százalékát az adófizetők állták.

Nem L. Simon László az egyetlen politikus, aki elfelejtette megemlíteni a közösségi oldalán, hogy jelentős közpénz segítségével újult meg az épület. Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt írta a posztjában, hogy „az egykori Hochburg-Miske-kastélyban teljes egészében magánakaratból jött létre a Bodajki Vadászkastély, amelyben Magyarország legújabb vadászkiállítása látható”.

A kiállítás részlete (fotó: Törő Gábor/Facebook)

Törő Gábor oldalára egy videó is felkerült, amiben megszólalt L. Simon László, aki itt már kicsit cizelláltabban fogalmaz nyilvánvalóan tudja, hogy közpénz is van kastélyban: a beruházás is magánberuházás, amelyhez valamekkora támogatást a turisztikai ügynökség is adott.

Paár Attila vadász magángyűjteményét is bemutatják

A kastélyban megnyílt vadászkiállításon trófeákat és preparátumokat mutatnak be. A közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, ami szintén tartogat meglepetéseket a látogatóknak. Az angolparkban ugyanis hat üvegkalitka található, amelyekben az öt magyar nagyvadfajtát (dámvad, vaddisznó, gímszarvas, őz, muflon) és a magyarországi dúvadakat mutatják be – holtan, persze.

A Bodajki Vadászkastélyban látható trófeagyűjtemény több mint másfél milliárd forintot ér, és magánfelajánlásokból került az épületbe  ̶  olvasható a vadászati kiállítás honlapján. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke szintén részt vett a megnyitón.

Németh Zoltán arról számolt be, hogy „a Vadászati Világkiállítás apropóján Paár Attila vadász magángyűjteményét mutatják be a kastélyban.

Törő Gábor posztjából az is kiderült, hogy a kastély a szombati megnyitás után próbaüzemben tart nyitva egy hónapig: még nem a széles közönség számára lesz látogatható, hanem a szakma számára tartanak bemutatókat. Azután a tárlatvezetések időpontjára előzetesen kell regisztrálni a honlapon. A feol.hu írta meg, hogy a nem megszokott nyitvatartásnak az az egyik hivatalosan közölt oka, hogy megóvják a kiállított preparátumokat, trófeákat. Az interneten nem találtunk olyan felületet, ahol előre regisztrálni lehetne.

Preparátum a Bodajki Vadászkastélyban (fotó: L. Simon László/Facebook)

A NER-körforgás origója Tiborcz István volt

Az állami tulajdonú épület a szocializmusban turistaszállóként működött, és az állaga azután kezdett el romlani, hogy az önkormányzat átvette a kastélyt a hozzá tartozó ingatlanokkal. Az önkormányzat 2007-ben adta el a kastélyt, mivel drága volt a fenntartása, nem tudott forrást találni a felújítására, az eladást követően pedig szinte mindent kiloptak az épületből.

Hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Fidesz bodajki szervezete 2010-ben, mivel álláspontjuk szerint feltűnő mértékben áron alul (nettó 125 millió forintért) értékesítette az önkormányzat a település műemlék kastélyát (39 millió forint) és a hozzátartozó ingatlanokat.

A 24. hu közölt tényfeltáró cikket 2019-ben arról, hogyan került be a kastély a NER-körforgásba.

  1. A kastélyt árverésen szerezte meg 2016-ban a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. 29 millió forintért. (Azt később az Origo derítette ki, hogy Tiborcz István, a kormányfő veje a tulajdonos a BDPST ingatlancégben.)
  2. Fél évvel később, szintén 2016-ban került az épület a WHB Vagyonkezelő Zrt.-hez, aminek Paár Attila a tulajdonosa, aki Tiborcz István volt üzlettársa. (A cégcsoport a WHB Vagyonkezelő Kft.-n keresztül vette meg a BDJK Real Estate Kft.-t, amelynek tulajdonában volt a kastély.)
  3. 2018 októberében az Excidit Befektetési Kft. lett a tulajdonos, aminek a jelenlegi vezetője Khaut András. A cég több szálon kötődik Paár Attilához a lap szerint.

Az eladásnak köszönhetően 2019 őszén Paár Attila cége, a WHB tudott pályázni a kastély felújítására. A WHB cégcsoport már 2016-ban, jóval az eladás előtt bejelentette, hogy felújítja a kastélyt, hogy ott vadászati kiállítást rendezzen be.

Lényegében tehát Paár Attila egyik cége felújította jelentős közpénzből azt a kastélyt, amit korábban tulajdonolt, és most kiállították benne Paár trófeagyűjteményét.

Kiállítás a Bodajki Vadászkastélyban (fotó: L. Simon László/ Facebook)

Állami támogatást sem volt nehéz szerezniük, ugyanis a Turisztikai Ügynökségre sajtóhírek szerint nagy befolyása van Orbán Ráhelnek, Tiborcz István feleségének. Azt később derítette ki a 24.hu, hogy a Bodajki Kastély egyike volt azoknak a beruházásoknak, amik fű alatt kaptak egyedi támogatást. A kérelmeket nem egy nyilvánosan meghirdetett pályázatra nyújtották be, így aztán feltehetően informális csatornákon, akár személyes ismeretségek útján kerültek a turisztikai ügynökség asztalára.

L. Simon László és Kovács Zoltán a kastély megnyitóján (fotó: L. Simon László / Facebook)

Semjén: a pálinka több szarvasbika életét mentette meg, mint a Greenpeace

A vadászkastély megnyitó ünnepségén Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Egy a Temészetettel Vadászati Kiállítás megálmodója is beszédet mondott. A politikus elhelyezte a kastélyt a vadászati kiállítás hierarchiájában. A jelentős vidéki helyszínek után úgynevezett „ékszerdobozként” hivatkozik rá, aminek fontos szerepe lesz abban, hogy Magyarország újra vadászati nagyhatalom legyen. Hasonló ékszerdoboz még szerinte Frigyes főhercegnek az a vadász faháza, amiről lapunk kiderítette, hogy 225 millió forintból újult meg.

225 millió forintért újították fel Habsburg Frigyes 1894-es pavilonját a vadászati kiállításra

A vadászkastélyt mintázó pavilon a 2021-es vadászati világkiállítás egyik vidéki helyszíne lesz, ahol a gemenci gímszarvas életciklusát mutatják be. Közérdekű…

Semjén Zsolt hosszú percekig beszélt arról, hogy a vadászatnak mi a létjogosultsága, például azt is elmesélte, hogy „amikor ősszel elbőgte magát egy bika a Bükkösben, akkor még a legvárosibb városi ismerőséből is előjött a vadász”, és hogy a pálinka több szarvasbika életét mentette már meg a vadászoktól, mint a Greenpeace.

Az est házigazdája Stohl András volt, a színészt 2019-ben kritizálták a vadászok, amiért egy afrikai szafarin örömteli káromkodásban tört ki a kamerák előtt, miután szitává lőtt egy kafferbivalyt. Ő volt egyébként a házigazdája a szarvasbőgő európai bajnokságnak is a Hungexpón. A vadászati kiállítás jelenleg is zajlik, az eseményen a hobbivadász politikusok magukat lelkes természetvédőknek tüntetik fel a 17 milliárdos trófeaerdő közepén.

Bejártuk a vadászati kiállítást: bizarr szobrok, kevés látogató, Kovács Zoltán a vizsláival | atlatszo.hu

Megnéztük az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpót, ami a 17 milliárdos vadászati kiállításnak nyújt otthont három héten keresztül. A 240 millió forintba kerülő bőgő szarvasbikával együtt összesen hat Szőke Gábor Miklós-alkotást számoltunk össze, sőt, 16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész.

Paár Attilát méltatták az ünnepségen

Kovács Zoltán államtitkár, a vadászati kiállítás kormánybiztosa nem a bőkezű mecénásról, Khaut Andrásról, hanem Paár Attiláról szónokolt a megnyitón, és egy hármas összefüggésre világított rá.

„Azt mindenki tudja, hogy Attila szenvedélyes vadász, ez a szenvedély összekapcsolódik az értékmentéssel, amire vannak állami programok is, például a kastélyprogram. A társadalmi hasznossága is megvan Attila erőfeszítéseinek. Ez a hármasság példát mutat arra, hogyan lehet, hogyan kell a vadászattal foglalkozók szenvedélyét, adott esetben értékmentését, a társadalmi hasznossággát megtalálni.”

Jobbról balra: Kovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora, Paár Attila, a West Hungária Bau csoport fő tulajdonosa, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Khaut András, a kastély tulajdonosa, és Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere (fotó: L. Simon László/Facebook)

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Bodajki Vadászkastély 2021-ben (fotó: L. Simon László/Facebook)

Megosztás