adatigénylés

Az Átlátszó adatigénylése miatt csúszna a vadászati kiállítás a szervező cég szerint

Közadatigénylés segítségével szeretnénk megtudni, hogy mennyibe kerül az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében forgó, Kittenberger Kálmán életét bemutató film. Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. azonban azért nem adja ki időben a kért adatot, mert akkor „a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég ideje”. Az állami cég úgy hosszabbítja meg a válaszadás határidejét 45 napra, hogy nyilvánvalóan nem dolgoznak a védekezés frontvonalában.

A 24.hu számolt be a vadászati kiállítást szervező, állami tulajdonú Egy a Természettel Nonprofit Kft. online elérhető szerződéseinek listájáról. Filmkészítés címszó alatt egy tételt találunk, a szerződést a Film Positive Productions Kft.-vel kötötték. A filmkészítés ára a táblázat szerint bruttó 88 900 000 forint. Minden valószínűség szerint ez takarja a készülő, Kittenberger – Az utolsó vadászat címet viselő film árát, de a biztonság kedvéért rákérdeztünk az állami cégnél is. Ugyanis a vadászati kiállításra időnként szuper kisfilmeket is forgatnak.

A forgatókönyvet Bayer Zsolt írta

A Kittenberger Kálmán életét bemutató film producere Lajos Tamás és a TV2- és Takarékbank-tulajdonos Vida Joe (azaz Vida József). A rendező Tősér Ádám, az író Bayer Zsolt, a főszereplő pedig Bodrogi Gyula.

Bodrogi Gyulának testhezálló a szerep, ugyanis a férfi nemcsak a Nemzet Színésze, hanem a Magyar Vadászok és a kiállítás nagykövete is, akinek az a feladata, hogy közelebb hozza a vadászatot a civil szemlélőkhöz.

Bayer Zsolt írótól, Fidesz-alapító publicistától szintén nem áll távol a vadászat.

„Jómagam hatéves koromban határoztam el, hogy vadász leszek, ebben a fő bűnös Kittenberger Kálmán éppúgy, mint Fekete István vagy éppen Karl May, vagyis gyermekkorom első olvasmányai. Ehhez képest ötven is elmúltam, amikor letettem a vadászvizsgámat, s azóta szenvedélyesen vadászom, többek között Semjén Zsolttal, aki első gimnazista korunk óta a barátom, ha valaki még nem tudná”

– írta Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben.

A film betekintést nyújt a világhírű magyar Afrika-kutató életébe. „Bemutatja, milyen karakter volt Kittenberger: mindig őszinte, bátor, tisztességes. Az állatok feltétel nélküli szeretete és tisztelete jellemezte. S bár utazásai során gyakorta szembesült a kiszolgáltatottsággal és a nehezen legyőzhető körülményekkel, mégsem tört meg soha, és a múlt század első felének zavaros világában is mindig egyenes és humánus maradt” olvasható a filmről szóló tájékoztatóban.

Forgatás. Forrás: Egy a Természettel

A nonprofit kft. nyilvánvalóan nem végez járvány elleni védekezést

Az adatigénylést 2021. június 2-án adtuk be, a válasz június 17-én érkezett meg, amiben azt írták, hogy meghosszabbítják a válaszadást 45 napra.

„Tájékoztatom, hogy a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 521/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (3)–(5) bekezdései alapján Adatkezelő a közérdekű adatigénylésére 45 napon belül tud választ adni, tekintettel arra, hogy a 15 napon belüli válaszadás az Adatkezelő veszélyhelyzeti kormányrendeletekben foglalt feladatai határidőben történő ellátását veszélyeztetné. Az Adatkezelő szervezi a nemzetközi jelentőséggel bíró, 3 hetes »Egy a természettel« Vadászati és Természeti Világkiállítást. A Világkiállítás közeledtével az Adatkezelő mint szervező feladatai napról napra nőnek. Amennyiben a jelentős leküzdendő feladatok és megoldandó problémák között az Adatkezelőnek a közérdekű adatigénylést 15 napon belül kellene megválaszolnia, a Világkiállítás szervezési feladataira – amelyek a COVID-19 világjárvány miatt a tervezettnél jóval lassabban haladnak – nem maradna elég ideje.”

Az adatgazda, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. nyilvánvalóan nem végez járvány elleni védekezést. Ha megnézzük a hivatkozott jogszabályt, akkor látjuk, hogy a járvány miatt a szokásos 15 napos helyett a 45 napos határidő csak akkor alkalmazható, ha az adatigénylés teljesítése az adatgazdának a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné.

„Az Infotv. 29. § (1) bekezdésétől eltérően a közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő, az Infotv. szerinti közfeladatot ellátó szerv az igény beérkezését követő 45 napon belül tesz eleget, ha valószínűsíthető, hogy az igénynek az Infotv. 29. § (1) bekezdése szerinti határidőben való teljesítése a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. Erről az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni kell.”

„Ezzel a lehetőséggel csak azok a szervek élhetnek, amelyek a »frontvonalban« dolgoznak, és az adatigénylés teljesítése hátráltatná elsődleges feladatuk elvégzését, a járvány elleni védekezést” – mondta Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke.

Ezen kívül felmerül, hogy vajon mennyivel több idő elküldeni ezt a sablonszöveget, mint leírni, hogy mennyibe került a film.

Továbbá ha napról napra nőnek a feladatok, akkor egyre nagyobb gondot fog okozni, hogy megválaszolják az adatigénylést. A kiállítást 2021. szeptember 25. és október 14. között rendezik meg.

Késésben van a vadászati világkiállításra 55 milliárd forintból épülő kongresszusi központ

A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok.

A gumiszabály a hatalommal való visszaélésről szól

Egy februári eset tette nyilvánvalóvá Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint, hogy a válaszadási határidő meghosszabbításának lehetősége csak a hatalommal való visszaélésről szól. Ez volt az az ominózus eset, amikor a képviselő közérdekűadat-igénylése kapcsán Hadházyt is a címzettek között hagyva Müller Cecília országos tisztifőorvos azt írta kollégáinak, hogy:

„Kedves Kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen. Cili.”

Az eset után Szél Bernadett feljelenést tett, amivel annyit sikerült elérni, hogy kell „jobb szöveg”, ugyanis az Alkotmánybíróságon kimondták, hogy nem lehet indokolatlanul, általánosan a járványra hivatkozva meghosszabbítani a határidőt, hanem pontosan meg kell nevezni a késleltetés okát.

A legfrissebb rendelet szerint 2021. december 18-ig tolták ki a járványügyi készültségi időszak határidejét. Minderre azért volt szükség, mert az eddig érvényben lévő szabályozás szerint 2021. június 18-án véget ért volna.

90 nap kell a NISZ-nek a védettségi igazolványokról szóló szerződés elküldéséhez

Az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t bízta meg a védettségi igazolványok gyártásával, azt azonban nem közölték, hogy mennyi közpénzt kap ezért az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó nyomda. Áprilisban közadatigénylésben kértük ki a szerződést a NISZ-től, az viszont 45+45 napra hosszabbította a válaszadást a veszélyhelyzeti teendőire hivatkozva.

70 milliárd felett a költségek

Az eredeti tervek szerint az egész vadászati kiállítást kevesebb mint félmilliárd forintból akarták kihozni. Ehhez képest az összköltségek már 70 milliárd forint felett járnak. Legutóbb például az jelent meg a sajtóban, hogy csak a kiállítás kapuja 240 millió forintba kerül és tíz tonna agancsból készül. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt az RTL Klubnak, hogy az összköltségből 55 milliárd forint a Hungexpo felújítására, a fennmaradó pénz pedig a szervezésre megy el.

Két év alatt bruttó 131 millió forintot költöttek a vadászati kiállítás fejeseinek bérére

Összesítettük, hogy a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vezetői az elmúlt több mint két évben mennyi bruttó fizetést kaptak. A négy vezetőnek eddig bruttó 120,6 millió forintot adtak az adófizetők pénzéből. A Felügyelő Bizottság tagjai pedig eddig bruttó 10,5 forintot kaptak, amivel így összesen bruttó 130,1 millió forintra a kiadás.

A kiállítás egyébként nem is világkiállítás, csak így kommunikálják. A kormánypárti TV2 riportere véletlenül meg is izzasztotta Bors Richárd szakmai igazgatót azzal az egyszerű kérdéssel, hogyan lesz egy budapesti kiállításból világkiállítás. A szakmai igazgató egy ideig meg sem tudott szólalni, majd a plafon nézegetéséből erőt nyerve közölte, hogy: Meghívtuk a világ összes országát.

Lajos Tamás az NFI-pályázatokon páratlanul sikeres

Lajos Tamás az új SZFE kuratóriumi tagja, a nyilvános cégadatok szerint a Film Positive Productions-ban résztulajdonos és ügyvezető is. A 444 írta meg, hogy a producerhez több más gyártó cég is köthető (a Film Positive Stúdió Kft., a Sound Manager Kft., a Szupermodern Stúdió Kft. és a Film Positive Productions Kft). Lajos Tamás cégei 2020-ban hat tévéfilmes és sorozatos pályázatra kaptak állami támogatást a Nemzeti Filmintézettől. A Film Positive Productions Kft. 300 milliót kapott a Gárdonyi Géza-féle Ida regénye című könyv filmes feldolgozására.

A cég 2020-ban a Czibor, a Rongylábú című történelmi dokumentumfilmre kapott közel 40 millió forintot, 2021-ben a Puskás Öcsi és barátai című filmtervre pedig 137 millió forintot.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Tortával köszöntötték Bodrogi Gyulát 87. születésnapja alkalmából az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében forgó, Kittenberger Kálmán életét bemutató film forgatásán. (Forrás: Egy a Természettel)

 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 

Megosztás