sajtóelhárítás

A dámszarvasok párzása miatt halogatja adatigénylésünket a vadászati kiállítást szervező állami cég

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításra hat szobrot készített Szőke Gábor Miklós kormányközeli szobrász. Közérdekű adatigényléssel eddig csak az agancskapu bruttó 240 millió forintos árát sikerült megtudni, ami a vadászati kiállítás szerződései között feltüntetett szoborköltségeket teljesen lefedi. Szerettük volna megtudni, hogy mennyibe került az adófizetőknek a másik öt Szőke-szobor. A kiállítást szervező cég azonban 45 napra hosszabbította a válaszadást arra hivatkozva, hogy hátráltatnánk őket a kiállítás lebonyolításában – ami egyébként egy héttel korábban véget ért. Már csak a dámszarvasok barcognak.

Nemrég befejeződött az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, amire hat szobrot készített el Szőke Gábor Miklós, a NER kedvenc szobrásza. A közérdekű adatigénylés során azt szerettük volna tisztázni, hogy pontosan mennyi volt az alkotások ára külön-külön. A szobrokat a vadászati kiállítás központi helyszínén állították ki, az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpón, ami a 17 milliárdos kiállításnak három héten keresztül nyújtott otthont.

Egy szobor ára ismert a hatból

A Totem névre keresztelt, gigantikus agancsszobor a bejáratnál várta a látogatókat. Az alkotás áráról még tavasszal érdeklődtünk az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-nél, akiktől azt a tájékoztatást kaptuk az akkori közérdekű adatigénylésünkre, hogy bruttó 240 millió forintba került.

„Szőke Gábor Miklós szobrászművész által készítendő szarvasszobor elkészítésére társaságunk nettó 189 millió forint+ ÁFA összeget fog kifizetni. A vállalkozási díj tartalmazza a szobor valamennyi tervezési, installálási és szállítási költségét, valamint a felhasználói jog korlátozásmentes átadását is” – írta az Átlátszónak a kiállítás alkalmából létrehozott állami cég.

Ez az összeg megegyezik a vadászati kiállítás szerződései között feltüntetett összeggel, ami a Dantebirodalom Kft. neve mellett, „szobrok készítése” címszó alatt szerepel bruttó 240 millió forint értékben.

A Központi Magyar Kiállítás új épületébe belépve azonban Szőke Gábor Miklós további öt szobra fogadta a látogatókat. Egyéb Szőke Gábor Miklós-szobor ára viszont nem szerepel a szerződéseket tartalmazó táblázatban.

A vadászati kiállításon látható Szőke Gábor Miklós-szobrok (forrás: Zsilák Szilvia/Átlátszó)

Az újabb közadatigénylésben ezért azt szerettük volna megtudni, hogy mennyibe kerültek egyenként a következő szobrok: a Vizslató Fátyol (vizsla), a Hajtás közben (nyúl), a Ne igyál előre a medve bőrére! (medve), a Zrínyi halála (vaddisznó), és a Csodaszarvas. Ugyanis az nem valószínű, hogy egyet fizet, hatot vihet-akciót fogott ki a kormány a NER-szobrásznál.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész (Kovách Gergő), az F3 pavilon elé pedig került egy kutyaszobor. Ezek az installációk a felhasznált anyagokat tekintve olcsóbbnak tűnnek a többinél, de ezeknek az árára is rákérdeztünk. A táblázatban Kovách Gergely neve mellett egyébként bruttó 12,2 millió forint szerepel.

Nincs jobb szövegük: a világkiállításnak vége, de még mindig halogatják a választ

Az adatigénylést október 7-én küldtük el, választ október 22-én kaptunk. Az indoklás, amivel 45 napra hosszabbították a válaszadást, a veszélyhelyzettel való visszaélés talán eddigi legpofátlanabb példája.

„Az Adatkezelő szervezi a nemzetközi jelentőséggel bíró, 3 hetes Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást. A Világkiállítás alatt az Adatkezelő, mint szervező feladatai minden nap tetemesek. Amennyiben a jelentős leküzdendő feladatok és megoldandó problémák között az Adatkezelőnek a közérdekű adatigénylést 15 napon belül kellene megválaszolnia, a Világkiállítás lebonyolítási feladataira – amelyek a COVID-19 világjárvány miatt a tervezettnél jóval összetettebbek – nem maradna elég ideje.

Az adatkezelő által hivatkozott világkiállítás viszont 2021. szept. 26. és 2021. okt. 14. között zajlott. Tehát a válaszadás időpontjában, október 22-én, már egy hete befejeződött.

A vadászati kiállítás honlapja

Szarvaspárzás kisvasútról

Szétnéztünk a vidéki programok között is, milyen lebonyolítási feladatok maradtak vajon hátra, amiben hátráltatnánk őket. Október 18-án azonban véget értek vidéken is a programok, csupán egy esemény húzódott el október 23-ig, a Somogy megyei Kaszón a dámbarcogáshallgatás kisvasúttal.

Az ünnepi kisvasutazás során a dámszarvasok nászának jellegzetes hangzását lehetett megismerni.

A dámbarcogás október elején kezdődött meg. A barcogás az a gurgulázó torokhang, amellyel a dámbika hívja párzásra a teheneket. A dámvad a gímszarvasnál jóval kisebb, bundája vörhenyesbarna és jellegzetes fehér a pettyezése. A dámszarvasok párzási időszaka november végéig tart, tehát mire véget ér, addigra talán mi is választ kapunk a kérdéseinkre.

Az adatigénylésünk meghosszabbítása is jogszerűtlen

Jogászaink álláspontja szerint az adatgazda, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. nyilvánvalóan nem végez járvány elleni védekezést, nyilvánvalóan nem dolgoznak a védekezés frontvonalában. Ha megnézzük a hivatkozott jogszabályt, akkor látjuk, hogy a járvány miatt a szokásos 15 napos helyett a 45 napos határidő csak akkor alkalmazható, ha az adatigénylés teljesítése az adatgazdának a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. Viszont már nem ez az első ilyen eset.

Az Átlátszó adatigénylése miatt csúszna a vadászati kiállítás a szervező cég szerint

Közadatigénylés segítségével szeretnénk megtudni, hogy mennyibe kerül az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében forgó, Kittenberger Kálmán életét…

Ezt még az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is így vallja: „Ezzel a lehetőséggel csak azok a szervek élhetnek, amelyek a »frontvonalban« dolgoznak, és az adatigénylés teljesítése hátráltatná elsődleges feladatuk elvégzését, a járvány elleni védekezést”.

A közérdekű adatigénylés szabályai nem túl bonyolultak, az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül tájékoztatni kell. A veszélyhelyzet előtt ezt egyetlen alkalommal, újabb 15 napra meghosszabbíthatták. Egy tavaly novemberi kormányrendelet után azonban, ha a válaszadás a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné, akkor a határidőt 45 nappal meghosszabbíthatják. Ez a 45 napos határidő egy alkalommal további 45 nappal meghosszabbítható. Tehát a veszélyhelyzet lehetőséget ad arra, hogy a szervek az információkat három hónapig visszatartsák, és ezzel a helyzettel többen vissza is élnek.

Egy jobb szöveg sem ártott volna a hosszabbítás indokaként. A rendezvénnyel kapcsolatosan valószínűleg még az utómunkálatok tarthatnak, talán szerencsésebb lett volna arra hivatkozni. Többek között a bőgő szarvasbika szobrát el kell szállítani Keszthelyre, vissza kell juttatni a helyükre a kitömött állatokat és több ezer trófeát is.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Dámszarvas (Dama dama) bika és tehén párzása a SEFAG Zrt. lábodi erdészetének területén 2020. október 16-án; október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása (forrás: MTI/Kovács Attila)

Megosztás