Talpalatnyi föld

Műemlék épületeket is átalakítanak az Orbán-család hatvanpusztai építkezésén – drónfelvételek

Sokáig leginkább a miniszterelnök Nárcisz kutyájának lakóhelyeként volt ismert az Alcsúthoz tartozó hatvanpusztai majorság, amit a közelmúltban Hadházy Ákos független képviselő kisrepülőről kétszer is lefényképezett. A 13 hektáros területet éveken át a környező termőföldeket is birtokló Mészáros Lőrinc bérelte Orbán Viktor édesapjának cégétől, állítólag munkagépek tárolására. Mivel a birtokon műemlék épületek is vannak, szerettük volna megtudni, ezekre vonatkozóan milyen építési engedélyeket adtak ki a hatóságok. Megkeresésünkre semmilyen választ nem kaptunk, ezért odamentünk megnézni, milyen munkálatok folynak most az Orbán-birtokon.

„Alcsútdoboz Hatvanpusztán Orbán Viktor dácsájává alakulhat az az egykori József főhercegi műemléki major, amelyet tavaly vásárolt meg a miniszterelnök édesapjának ingatlanforgalmazó cége” – írta az azóta elhunyt Ferenczi Krisztina újságíró 2012-ben az Átlátszón. Ferenczi elsőként vette észre azt is, hogy a majorság környékén birtoképítés zajlik, Mészáros Lőrinc szerzi meg az állami termőföldeket:

Talpalatnyi föld I.: Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz Hatvan pusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel.

Az Orbán-dácsára vonatkozó jóslat most valóra válni látszik: Hadházy Ákos légifelvételeinek tanúsága szerint idén nagyszabású építkezés kezdődött a birtokon, és a földhivatali adatok szerint az idei év eleje óta már nem Orbán Győző cége, a CzG Ingatlanforgalmazó Kft., hanem a miniszterelnök édesapja magánszemélyként a tulajdonosa a 6 helyrajzi számon elterülő, mintegy 13 hektáros területnek, amely egykor a Habsburg-család tulajdona volt.

A 13 hektáros majorságot olyan korábban állami tulajdonú termőföldek veszik körül, amelyeket Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. az évtized elején előbb tartós bérletre nyert el a Nemzeti Földalapkezelőtől, majd a 2015-2016-os földárveréseken a Mészáros család tagjai a tulajdonjogukat is megszerezték, összesen több mint félezer hektárt:

Mészárosék terjeszkednek a hatvanpusztai Orbán-birtok körül: plusz félezer hektár a felcsúti gömböcnek

Szorgalmasan gyűjtögeti a földeket Mészáros Lőrinc és családja a Nárcisz kutya állomáshelyeként friss hírnevet szerzett egykori Habsburg-majorság környékén: amiről eddig úgy hírlett, hogy bérlik az államtól, jórészt elnyerték a tavaly év végi földárveréseken, összesen több mint félezer hektárt. Egy további ingatlant március 29-én ver dobra az NFA – ezt jelenleg Mészáros cége használja.

Az Átlátszó által ismét kikért földhivatali dokumentumok is jelzik, hogy műemlék épületek is állnak a birtokon. Mivel mostanáig sem az illetékes bicskei kormányhivataltól, sem a fejér megyei építési hatóságtól nem kaptunk választ az ezzel kapcsolatban nekik küldött kérdéseinkre, így inkább megpróbáltuk a helyszínen magunk kideríteni, mi lesz az egykori majorsági épületekkel.

Az Átlátszó által szeptemberben készített drónfelvételekből kiderül, hogy a több épületet is érintő, nagy volumenű építkezésen 25-30 munkás dolgozik egyszerre Orbán Győző majorságában. Az egyik – eredeti funkcióját tekintve istálló – L alakú épület véghomlokzati részét elbontották, és egy tégla dongaboltozatú, körülbelül 40 méter hosszú folyosó köti össze a föld alatt a már kész szállásépülettel, merőlegesen csatlakozva annak pinceszintjén. A korábbi épületrész helyén jól kivehető a háromkarú vasbetonlépcső középen a liftaknával, és a lépcső aljából induló dongaboltozatú alagút.

Műemlék épületeket is átalakítanak az Orbán-család hatvanpusztai építkezésén – drónfelvételek from atlatszo.hu on Vimeo.

A műemlékjegyzékben az alábbi információ található a majorságról:

“KÜLTERÜLET HATVANPUSZTA Majorsági épületek 9864 Hatvanpuszta hrsz.: 0104/5110, 104/ körül Településen kívül, közútról leágazó földút mentén, szimmetrikus elrendezésű, földszintes, majorsági épületegyüttes. Két, téglalap alaprajzú épület, egykori cselédlakások, mögöttük két, egymással szembe forduló, L alaprajzú, egykori istálló épület, azok mögött, tengelyre merőlegesen álló, téglalap alaprajzú magtár, előtte vasbeton víztorony. Az alcsúti főhercegi uradalomhoz tartozó, a kastéllyal egy időben épült, annak elpusztult tetőszerkezetéhez hasonlóan, eredetileg íves vonalvezetésű tetőfelületekkel fedett gazdasági épületek együttese. Épültek 1820 körül. Magántulajdonban, lepusztult állapotban.”

Egy másik online adatbázisból megtudtuk azt is, hogy az egykori majorság épületeinek egyike, a klasszicista magtár tetőszerkezete íves, szegezett fatartós volt. Erről – és a többi – épületről korábban készült külső fotókat egy további weboldalon is találtunk. Az építkezésről készített fotógalériánkat itt lehet böngészni:

Hatvanpuszta 2019. szeptember

Szöveg: Horn Gabriella — Képek, videó: Németh Dániel

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás