Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

lázár_fácán3_la

Az atlatszo.hu birtokába került szerződés tanúsága szerint 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár novemberre csehországi fácánvadászatot. A vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik az uniós és norvég állami támogatások felhasználásának irányítása terén múlhatatlan érdemeket szerzett fideszes politikus.

Az Átlátszó birtokába jutott szerződés tanúsága szerint Lázár János magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól. A Hradec Králové-i székhelyű Lesy fő profilja a cseh állami tulajdonú erdők fenntartása és vagyonkezelése, de vadásztatással is foglalkoznak, a honlapjukon közzétett információk szerint több mint 1100 saját vadászterületen. Az egyik legszebb, már a középkori uralkodók által is rendkívül kedvelt bohémiai vadászterület a Prágától 40 kilométerre, Benešov mellett álló Konopiště kastély mellett terül el, az 1914-ben Szarajevóban meggyilkolt Habsburg-Lotaringiai Ferenc Ferdinánd főherceg is itt vadászott annak idején, számtalan trófeája a mai napig megtekinthető a kastélyban.

A Konopiště vadászterületen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente az október közepétől január végéig tartó vadászidény során. Ezekből rendelt meg most a szerződés tanúsága szerint 2500-3000 példányt Lázár János, a Fidesz minisztervárományosa a november eleji hosszú hétvégére. A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az 90 ezer euróba (mintegy 27 millió forintba) fog fájni Lázárnak, az előleg mértéke alapján azonban a szerződés ennél szerényebb, 75 ezer eurós (mintegy 23 millió forintos) összegre taksálja a reménybeli vadászzsákmány értékét. A vendégek számáról a szerződés nem tartalmaz információt, de annyi kiderül belőle hogy a közeli Hotel Sen vagy Hotel Tvorsovice szolgálhat szállásul számukra.

A szerződés értelmében előlegként május végéig a kalkulált összeg 40 százalékát, 30 ezer eurót (mintegy 9 millió forintot) kell Lázárnak átutalnia, a második, ugyanekkora részletnek október 1-ig kell megérkeznie a vadásztársaság bankszámlájára, a maradék 20 százalékot pedig készpénzben kell kifizetni a helyszínen a vadászat után. A március 6-án kelt szerződést Lázár mellett Miroslav Jankovsky, a vadásztársaság igazgatója szignálta. Az irat valódiságát ellenőrzendő őt fel is hívtuk a megrendelőre hivatkozva, és megkérdeztük tőle hogy megérkezett-e már az első, május végéig esedékes, 30 ezer eurós részlet Lázár úrtól. Jankovsky tudta hogy melyik szerződésről érdeklődünk, és megígérte hogy utánanéz az utalás beérkeztének.

Lázár Jánosról már januárban kiderült hogy szeret vadászni, a cink.hu vette észre hogy Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége még tavaly decemberben 18 képes, nyilvános galériát tett ki a Facebookra a soponyai vadászkalandról. A Kádár János egykori kedvenc vadászterületén készült képeken mások mellett Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint gróf Károlyi László és felesége szerepeltek az államtitkár és 913 kilőtt fácán társaságában. Korábban a hvg.hu-nak Lázár azt nyilatkozta, hogy a vadászat a magánélete része, és hogy nem a gazdasági elittel, hanem egy régi, összeszokott baráti körrel hódol vadászszenvedélyének.

Bár az illusztris vendégek akkor Lázár Jánost nevezték meg vendéglátóként, a tavaly decemberi soponyai vadászat költségeiről a politikus kabinetfőnöke azt állította, hogy azt a résztvevők dobták össze, a vadászat az adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, az állam pedig csak nyert rajta, mert a vadászok adókat is fizettek. A januári becslés szerint csak a 913 fácán lelövése mintegy 5,5 millió forintba kerülhetett, a Vadex Zrt. vezérigazgatója pedig nem árulta el a sajtónak, hogy ki rendezte a számlát. Csak annyi derült ki, hogy egy magánszemély, és nem Lázár János fizetett. A rejtélyes szponzorra minden bizonnyal novemberben is szüksége lesz a fideszes politikusnak, hiszen a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről a cseh vadászparadicsommal leszerződött.

Bodoky Tamás

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Zokka

  Csak!

 • Én is fizettem már be utazást 500k HUF-ért, pedig cash állományom a tizede volt csak. Spoiler alert! Nem egyedül mentem, és a többiek elutalták nekem a részüket…

  • hhy2k

   Akkor minden rendben….

 • Csaba Diósi

  Novemberig még lehet ennyi pénze, ha takarékoskodik….

 • JeenA

  Mindenki annyit ér, amennyije van.
  Jó szórakozást és gazdag zsákmányt kívánok Tekintetes Lázár elvtársnak!
  Kérem egyúttal, hogy amikor másra már nem leszek alkalmas, vegyen fel hajtónak 10000 €/nap díjazással, plussz 100€/db sikerdíjjal. Persze szigorúan NEM közpénzből fizetve (amint ez természetes is).

 • darázsfészek

  Szegény Lázár, bizonyára rosszkor jön neki ez az érvágás. Együtt tudok vele érezni. Ha egy ilyen pénzes baráti társaság összedobja a vadászat összegét, akkor neki is rá kell áldoznia a mostani vagyonának a negyedét. Ez megviselheti az embert. Sokáig nem mehet így tovább, mert teljesen legatyásodik, és azután már kinézi maga közül ez az illusztris társaság. Ez olyan szomorú. 🙁

 • Ferenc Méhes

  komolyabb országokban azért necces lenne a dolog….

 • Addamned .

  Nem gazdasági elit, régi haverok tehát. Kíváncsi lennék hogy ez a Hódmezővásárhelyi polgárgyerek mikor és hogy haverkodott össze Európa nemességének maradékával…
  A grófok és főhercegek bizonyára csak szívjóságból fogadták a társaságukba, bizonyára nem beszéltek soha pénzről, hiszen annyi közös témájuk lehet még… 🙂

 • Horváth Tamás

  Lottón nyerte ez a megoldás a nagy összeesküvésekre… De a Szocik meg ahhoz is hülyék hogy ezt a hírt meglovagolják…Nekik nem marad más csak a skinhead-ex fideszes kéztördelés.

 • Miklós Kozma

  Aki csak egy kicsit is ismeri Lázárt, tudja, hogy ha tehetné, pheasant shooting helyett peasant shooting-ot játszana a barátaival.

 • buttercake

  Nyilván a dohánygyáras, trafikos cimborákkal szeret élőlényekre lövöldözni.

 • Meridian74

  Kuruc.info-n valahogy jobb a fogalmazás, még ha a hír érdeme nem is az övéké…

  >>A politikus azt mondta, tisztában van azzal, hogy a vadászat ellenérzést
  vált ki a magyar társadalomból, így ez politikai karrierjének is
  árthat. Többen ezért javasolták is neki, hogy hagyjon fel a
  szenvedélyével. “Én ebben nem látok szégyellnivalót” – fogalmazott.
  Hozzátette: viseli annak a következményeit, amit szenvedélye okoz.
  “Egyelőre nem tudok leszokni róla” – mondta.<<

  Azaz (értelmezve), leszarom ki mit gondol, megtehetem baszki, a kis pöcsök meg kussoljanak, baszki! Nekem ez JÁR!

 • Gyula Csatári-Nagy

  Ez a vadászat egy zárt tenyészetben lesz megrendezve? 48 órán át percenként jelent egy fácán lelövését. Ha minden lövésnél elmenekül a többi, amit nem találtak el, akkor nagyon sokat kell futni utánuk 😀 Hogyis van ez?

 • De kár, hogy nem ez a féreg maradt ott.

 • Gabor Varga

  Szórakozás, időtöltés, relaxáció…
  Vagy edzés, tréning, felkészülés?

 • László Várnai

  A parlamenti őrség is kapott 10.000 lőszert : )

 • Guest

  Igen ilyen emberre szeretném bízni egy 10 milliós ország sorsát, aki szemrebbenés nélkül telibe lő egy állatot (kétezer-ötszázszor). Nulla lelkiismeret, 100% gátlástalanság(lézer,18 milliós utazás számla nélkül), és szociális uszítás,elitizmus. Ugye aki nem vitte semmire az annyit is ér. + Egy kis extra halálbünti, mit keres ez még a közéletben? Tökéletes képet fest a Fideszről, hogy ez a csávó a második ember a pártban.

 • Akela

  Lézer Lázárnak a személyiségére jellemző ez. És ezekre bízni az ország sorsát. Elkeserítő.

 • Horváth Zoltán

  A sok beetetett ostoba! Számolás nélkül elhiszi amit tálalnak neki.

 • Mindenki

  Mindenki szopjon faszt

  • binyu

   Kedves mindenki most 3. személyben szólítod fel magad?

 • Rézvágó Isnyu

  Olyan mint a fletó. Meglátom a fejit,és ökölbe szorul a talpam.

 • Marko Bundo

  És sajnos ez a szenny, csak egy a sok közül.
  A legnagyobb baj, hogy az idegen érdekek maximálisan elégedettek a polgárok példátlan mértékű kiszipolyozásából származó extra-szuper bevételekkel és már kikezdhetetlennek látszó befolyásukkal.
  Ezért támogatják vastagon a számukra is kivállóan teljesíthető pribékeik ezen ágazatát.
  Az, hogy közben harmadik világ színvonalra sűlyed a magyar, kit érdekel?
  Még szavazatát sem meri leadni sok közalkalmazott vagy akár közmunkás szíve szerint, hisz felettesei megsúgták, hogy minimum a pozíciójába kerülhet a rossz ikszelés! A kubatov-lista károkokozása itt teljesedett még jobban ki.

  Egy eredményük viszont elvitathatatlan:
  Az átkoshoz képest fele idő alatt, azt toronymagasan felülmóló politikai arcátlanságot és szabadrablást tudtak bevezetni karöltve MSZP-s és volt SZDSZ-es üzlet- és bűntársaikkal!
  Tartóik így a klub foteljeiben kéjes mosollyal hátradőlve nyugtázhatják, hogy a sok félrevezetett mennyire nem érti, hogy a “Ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit teszek…” valójában számukra mekkora drámát takar…

 • Tőzeges Alfréd

  Úgy magánpénzből fizetett a Lézerjózsi, mint ahogy az én negatív vagyonom a pápától van. Valaki írta, hogy “Azaz (értelmezve), leszarom ki mit gondol, megtehetem baszki, a kis pöcsök meg kussoljanak, baszki! Nekem ez JÁR!” ……szerintem más jár neki, de majd csak később kapja meg.

 • Huxley

  Ma reggel, hódmezővásárhelyen majdnem a belvárosban, láttam egy fácánt..

 • cuosin

  Megteheti.

 • db

  Az Agroinform cikke, ami a 2016- kiszántásokra, valamint a Monsanto reakciójára vonatkozott már nem található a korábbi linken. Helyette az utánközlés viszont még igen (EU-Info, 2016. május 8, ami az Agroinform május 5-ei híradására vonatkozik): http://www.eu-info.hu/printerfriendly.asp?db=hirek&id=31455

 • László Nagy Horti

  a balfácán vadászatot is kedveli?