Adatújságírás

Új alkalmazást fejlesztett az Átlátszó az állami szektor átláthatóbbá tételére

Elindult az Üvegzsebfigyelő, az Átlátszó új alkalmazása. Az Üvegzsebfigyelő azért készült, hogy egy helyen elérhetővé váljanak az állami szervek, így a minisztériumok, háttérintézmények, önkormányzatok és állami tulajdonú cégek azon információi és adatai, amelyeket a közpénzek felhasználásáról és nyilvánosságáról szóló 2003. évi XXIV. törvény, vagyis az úgynevezett üvegzsebtörvény értelmében közzé kell(ene) tenniük. Így egyfelől segítünk az újságíróknak, állampolgároknak abban, hogy egy helyen elérje ezeket az adatokat, hiszen nagyon nehéz fejben tartani az összes adatgazdát és azok honlapjait, másfelől szeretnénk segíteni az adatgazdáknak is átláthatóbbá válni.

Az állami szervek honlapjait kis programozott robotok (crawlerek) figyelik, és abban a pillanatban, hogy a honlapjukra új adatot töltenek fel, a robot érzékeli és összeköti az elérési útvonalat az Üvegzsebfigyelővel. A felhasználónak csak a linkre kell kattintania és egyből az információhoz jut, ami lehet egy PDF, egy Excel-fájl vagy egy honlap bizonyos pontja. Jelenleg 240 állami szerv több mint 73 ezer dokumentuma érhető el.

Ezerszer könnyebben lehet böngészni: Az adatgazdák, dokumentumfajták (szerződések, szervezeti, gazdálkodási adatok), kereshetők, szűrhetők, továbbá minden egyes adatgazdának van saját aloldala, amelyek a dinamikus keresésre generálódnak.

Értesíti a felhasználót

Az Üvegzsebfigyelőn a felhasználó nagyon egyszerűen kereshet az adatgazdák és az adataik típusa között (szerződés, közbeszezések, kifizetések, stb.). Az érdeklődők továbbá feliratkozhatnak egy üvegzseb-értesítőre is, így heti rendszerességgel szerezhetnek tudomást arról, hogy mely adatgazdák üvegzsebei milyen információkkal bővültek.

Értesíti az adatgazdát

Az Üvegzsebfigyelő algoritmusa észben tartja, hogy egy adatgazda honlapja mikor frissült utoljára, és amennyiben az utolsó frissülés óta eltelt fél évben nincsen új információ a honlapon, úgy egy kedves üzenetet küldünk az adatgazda adminisztrátorának arról, hogy nézzen utána, hogy miért nem.

Értékeli az adatgazdát

Célunk az is, hogy egy alapos módszertan alapján értékeljük az adatgazdák teljesítményét. A jelenlegi beállítás szerint az algoritmus a frissülés gyakorisága, az adatok összetettsége és elérhetősége alapján osztályozza az adatgazdákat 1-5-ig, továbbá az Üvegzsebfigyelő üzemeltetői is adhatnak osztályzatot az egyes adatgazdákra. Jelenleg mindkét osztályzat azonos súllyal számít, de nyilván a későbbiekben az értékelésbe új szempontok is bekerülhetnek, továbbá az algoritmust is lehet kalibrálni és tanítani a minél hitelesebb eredmény érdekében.

A dokumentumokat megőrzi

Az is célunk volt, hogy az Üvegzsebfigyelő egyfajta archívumként is működjön, mert soha nem lehet tudni, mi, miért, mikor tűnik el. Ezért, bár az alkalmazáson keresztül csak elérést biztosítunk, mi az összes dokumentumot, szájtállást megőrzünk az utókor számára.

Előfordulhat ugyanis, hogy egy állami intézmény honlapját átalakítják, majd elfelejtik visszatölteni a korábban meglévő dokumentumokat. Az is előfordulhat, hogy az újonnan visszatöltött dokumentumok már nem ugyanazt a listát mutatják például a szerződéses partnerekről, mert valamiért eltűnt néhány sor a PDF-ből. Az archívumunk arra is alkalmas lesz, hogy a későbbiekben összevetéseket csináljunk egyes elmentett állásokkal.

 

Screen Shot 2018-04-17 at 11.11.56

 

Screen Shot 2018-04-17 at 11.14.55

Screen Shot 2018-04-17 at 11.20.44

 

Fontos megjegyezni, hogy az Üvegzsebfigyelő egy monitoring-alkalmazás, de nem az a célunk vele, hogy az állami szektort büntessük. A jelenlegi tapasztalatunk ugyan azt mutatja, hogy csak nagyon kevés szereplő teljesít jól, számosan semmilyen feltételnek nem felelnek meg, de a legtöbben azért valamilyen rendszerességű és közepes minőségű adatszolgáltatást végeznek.

Ennek okai különfélék lehetnek: hanyagság, kapacitáshiány, vagy a törvény nem ismerete, de csak a legritkább esetben gondoljuk, hogy az adatgazda szándékosan nem teszi közzé a közérdekű adatait. Amennyiben az adatgazdák részéről lenne a jövőben valamilyen hajlandóság a párbeszédre, úgy nagyon szívesen segítenénk nekik ebben a munkában és adnánk tanácsokat is például formátumra, protokollra.

Ez még nem a vége!

A most elindult Üvegzsebfigyelő első verziója csak a kezdet, nem értünk az eredetileg kitűzött céljaink végére. Folytatjuk az adatgazdák bővítését, hetente újabb és újabb intézménnyel bővül majd a lista.

Az értesítésre feliratkozók jelenleg hetente kaphatnak majd összefoglalót az új adatokról. Tudjuk, hogy ez még nem a legjobb megoldás, tehát fejlesztünk egy olyan regisztrációs rendszert, amely során mindenki beállíthatja majd, hogy mely adatgazdákról kér információt és milyen rendszerességgel.

Emellett egy következő körben arra is lehetőséget adunk majd a felhasználónak, hogy maga is értékelhesse az adatgazdákat. Továbbá a regisztráló saját mentéseket is végezhetne, így nem kellene folyton újrakeresnie a már egyszer megtalált információkat.

A projekre az Átlátszó a Google Digital News Initiative programjában nyert pályázat útján támogatást. Az oldalt és az adatmegoldásokat a Precognox fejlesztette. A szolgáltatást itt lehet elérni.

Bátorfy Attila

Megosztás