Belváros-Lipótváros

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Pintér Sándor közvetlen közelébe is elvezetnek az V. kerületi ingatlanbotrány szálai. A belügyminiszter egykori üzlettársa, a kalandos múltú Rack László is kedvezményezettje a korábban Rogán Antal (Fidesz) jelenlegi frakcióvezető által vezetett belvárosi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatának. Ráadásul a befolyásos miniszterelnöki bizalmas Habony Árpáddal rokon, a Belvárossal szintén jóárasítottan üzletelő, egykor a józsefvárosi kínai piacot üzemeltető Szetlik-família esete és a Rack-üzletek története között is vannak közös pontok. Az Átlátszó cikksorozatában “rejtői” figurák, politikusok, keresztapák, egy özvegy és egy halom drága ingatlan. I. rész.

Elébe ment valaminek – fideszes, ugyanakkor Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatban fenntartásokkal élő forrásaink értékelték így, hogy a rendészeti tárcavezető, konkrétumokat nem említve, személye elleni, külföldről irányított állítólagos „karaktergyilkossági kísérletről” beszélt nemrégiben a Magyar Nemzetben. Az immár hetek óta pörgő „második Hunvald-ügy”, a belvárosi ingatlanbotrány például alkalmas lehet akár Pintér karakterének rombolására is. Az ő korábbi üzlettársa – például a jelenleg a Danubius-csoportba tartozó Preventív-Security Zrt.-t a miniszterrel és másokkal együtt 1997-ben létrehozó -, Rack László az egyik kedvezményezett, akihez legkevesebb három ingatlan került kedvezményesen a Váci utcában, illetve a Dorottya utcában.

Hogyan készült?

Cikksorozatunk elsősorban dokumentumokon alapul – ezek zöme szabadon (önkormányzati előterjesztések, határozatok, jogszabályok, cégek iratai) vagy kutatási engedéllyel (állambiztonsági levéltári iratok) nyilvános, hozzáférhető. A jelen és a közelmúlt eseményeinek felderítése, az összefüggések megértése lehetetlen lett volna személyes beszélgetések nélkül – a legtöbb ilyen találkozó háttérbeszélgetésként zajlott. Az informátorok között egykori és jelenlegi kerületi, fővárosi és parlamenti politikusok, az éjszakai életben korábban és jelenleg is érdekelt üzletemberek, őket adott esetben segítő jogászok, illetve a másik oldalon: mára leszerelt/nyugalmazott, de az öt-tíz- adott esetben 20+ évvel ezelőtti kiemelt ügyekre rálátó mundérosok, bűnüldözők voltak. Mindezen felül az ismertetett esetektől független jogászok és gazdasági, elsősorban ingatlanszakértők is segítették szaktudásukkal a munkánkat. A téma érzékenysége miatt ezek a források csak azzal a feltétellel vállalták a nyilatkozatot, hogy nevük nem szerepel a cikkben.

Az érintett kulcsszereplők közül egyelőre nem sikerült elérnünk Rack Lászlót, akit hetek óta folyamatosan keresünk. Részben a cégbíróságon megadott céges és magán email-címein, illetve telefonon azon két Rack-cég titkárságán, amelynek van honlapja és elérhető telefonszáma (ezek fivére érdekeltségei) – az egyébiránt segítőkész titkársági munkatársak kérésére e cégek központi címére is emailt írtunk, egyelőre hiába. Személyesen elmentünk továbbá arra a két budai címre, ami Rack lakóhelyeként szerepel a cégiratokban. Az egyik helyen üres telek volt, a másik családi ház névtábla nélküli levélszekrényében hagytunk levelet munkatársunk elérhetőségével.

2006-2010 között – Rogán Antal (Fidesz) parlamenti frakcióvezető polgármestersége idején -, nagyüzemben 2007-től évente több tucat ingatlant értékesített az önkormányzat 30 százalékos kedvezménnyel a bérlőknek, többnyire az ő kezdeményezésükre. A gyanús esetek, illetve a Juhász Péter (Együtt) kerületi képviselő szerint akár a tízmilliárd forintot is elérő – a Népszabadság által négymilliárdra taksált – vagyonvesztés miatt Juhász bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelést gyanítva tett feljelentést a napokban.

Unortodox elővásárlás

Erős a feljelentő gyanúja, hogy már a bérlők is baráti alapon kerülhettek birtokba, a lapunkhoz eljutott esetek legalábbis nem cáfolják ezt a hipotézist. A Váci utca 40. alatti 521 négyzetméteres pinceszinti irodahelyiséget például 2009-ben vette bérbe a Fiery Kft. – a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvény népszerűsítésére kerestek irodát -, a bérbeadásról Rogán akkori polgármester november 2-i keltezésű polgármesteri beszámolóban tájékoztatta a képviselő-testületet. A cég ekkor Gécsek Tibor volt atlétáé, a Hungaroring Sport Zrt. igazgatósági tagjáé volt, aki 2002-ben Fidesz-MDF támogatással indult Szombathelyen az önkormányzati választásokon, de nem szerzett mandátumot.

A 460 ezer forintos átlag-négyzetméterárral kalkulált ingatlant 161,8 millió forintért jelölte ki megvételre az önkormányzat 2009. december 9-én. A Fiery azonban akkor nem élt a lehetőséggel. Úgy fest, hiába az „elővásárlás” műfaja, egyéb érdeklődő sem volt, a helyiség az önkormányzaté maradt, amit két évvel később, 2011. szeptember 5-én újra kijelölték eladásra, immár csak 155 millió forintért. Ekkor a jelek szerint összejött az üzlet: az ingatlan november 24-én gazdát cserélt. Aki adásvétel címen tulajdont szerzett, nem a Fiery volt, hanem Rack László magánszemély. Igaz, már az értékesítésre kiírás után, de még a tulajdon-átruházás előtt, szeptember 9-én Gécsek kiszállt a kft-ből, amelynek egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője is Rack lett, a tulajdonos jelenleg is ő.

Vigaszágon jutott belvárosi ingatlanhoz Rack fivére, Rack Antal RA Trade Kft.-je is. A cég azt a Váci utca 10.-ben található 280 négyzetméteres első emeleti ingatlant vásárolta meg 2011. július 15-én, amelyről a Népszabadság nemrégiben azt írta, a fitnesz és testépítő versenyeket szervező WBPF Hungary Sportegyesület bérelte a kijelöléskor alig több mint egy éve, s az egyesület javára kalkulált kedvezményes vételárat az önkormányzat 66,5 millió, azaz négyzetméterenként 237,5 ezer forintban határozta meg (az övezeti átlagár 560 ezer forint négyzetméterenként).

A WBPF médiaigazgatója Kaminski Fanni, Habony Árpád miniszterelnöki bizalmas volt felesége, Orbán Viktor Facebook-oldalának kezelője. Kézenfekvő lenne, hogy az ügylet klasszikus elővásárlás volt: az önkormányzat által meghirdetett ingatlan iránt az RA Trade érdeklődött, az egyesület pedig lemondott az elővásárlásról. Csakhogy az V. kerületi unortodox gyakorlat éppen az volt, hogy a bérlők kezdeményezték az értékesítési procedúrát. Itt is így történt: a Kaminski-közeli fitnesz-egyesület lemondott az elővásárlási jogról az RA Trade javára. (Erről lásd részletesen Szájbarágó: belvárosi módszertan című írásunkat.)

Szájbarágó: belvárosi módszertan

Hogyan lehet szabályosan bérbe adni a belvárosi ingatlanokat?

Főszabályként, egy kerületi rendelet szerint a belvárosi önkormányzati ingatlanok is csak pályázat alapján adhatóak bérbe – ez alól felmentést a polgármester, illetve a tulajdonosi bizottság adhat; előbbi akkor, ha a bérlő szerződése megszűnik, ám másik helyiséget bérelne, utóbbi pedig amennyiben a bérlő önkormányzati érdekeltség, lakossági közszolgáltatást végző cég, alapítvány vagy egyesület.

Mi nem stimmelhet a belvárosi “elővásárlásokkal”?

Az önkormányzati tulajdonú ingatlan bérlőjének elővásárlási jogát a lakástörvény teszi lehetővé. Csakhogy az elővásárlás fogalma nem fedi maradéktalanul az V. kerület gyakorlatát. Az elővásárláshoz hárman kellenek: feltételez egy „külső” vevőjelöltet, aki nem csak, hogy érdeklődést mutat, de a szerződés legfőbb adataiban (mit vesz, mikor és mennyiért) már meg is állapodott az eladóval – az elővásárlási jog jogosultja (ebben az esetben a bérlő) ezekre a feltételekre mondhatja azt, hogy ennyiért neki is megéri.

A belvárosi módszer ezzel szemben az eddig megismert összes esetben az volt, hogy maga a bérlő jelezte vételi igényét, amelyet az önkormányzat kivétel nélkül elfogadott, s ki is kalkulált egy baráti árat, amire a bérlő lecsaphatott – márpedig ez sokkal inkább az opcióra emlékeztető formula. Ráadásul nem is minden esetben a bérlő lett végül a tulajdonos – lásd például a Fiery és az RA Trade esetét.

Az önkormányzat sajtóosztálya érdeklődésünkre azt válaszolta, a Ptk. ugyan valóban feltételez egy harmadik személytől jövő ajánlatot, de a kilencvenes évek óta – tudomásuk szerint országosan jellemző – az a gyakorlat, hogy az önkormányzati ingatlanok bérlőinek nem kell efféle külsős érdeklődésre várniuk. Más, a belvárosi ügyekben nem érdekelt jogászok is megértőek, amikor azt hangsúlyozzák: az elnevezés akár téves használata másodlagos, a polgári jog szabadságot ad a feleknek, hogy úgy állapodjanak meg, ahogyan jól esik nekik – feltéve, hogy a szerződés nem sért jogszabályt. Akár saját normát, akár a büntető regulákat.

Aggályos lehet ugyanakkor az elővásárlási jog továbbpasszolása is. Az önkormányzat által hivatkozott, a belvárosi ügyletek túlnyomó többsége megkötésekor hatályos régi Ptk-beli passzus éppenséggel azt mondja ki, hogy “az elővásárlási jog átruházása semmis” (a kódex kommentárja szerint azért, mert az elővásárlás úgynevezett személyhez kötött jog), még csak nem is örökíthető. Csakhogy a passzus második mondata szerint gazdálkodó szervezet kijelölheti, hogy ki éljen a joggal.

Hogy ez a lehetőség pontosan kikre vonatkozik: az illető gazdálkodó vezetőire (lásd. Fiery-ügylet) vagy bárkire (RA Trade), abban megoszlik a megkérdezett jogászok véleménye; az önkormányzat válaszából az olvasható ki, hogy ők a tágabb értelmezést fogadják el.

Na és miért jár rögvest 30 százalék kedvezmény?

Necces lehet a kedvezmény meghatározása is. A képviselő-testület 1995-ben határozott az addigi nyomott bérleti díjak sávos emeléséről: e szerint minden év márciusi hatállyal, rendeletben meghatározott módon emelkedik a helyiségek bérleti díja. A 30 százalékos vételi kedvezményre az a bérlő/vevőjelölt jogosult, aki az esedékességkor, illetve esetleg visszamenőlegesen az emelt díjat rendre megfizette – e passzus értelmében ugyanakkor vitatható, hogy az egy évnél rövidebb időtartamú bérletek után jár-e a kedvezmény egyáltalán.

Az ingatlanértékesítést szabályozó helyi rendeletek zöme egyébként 2007-es keltezésű, vagyis Rogán első “teljes” polgármesteri évében születtek. Ezzel együtt nem mellékes, hogy a képviselő-testületben és a tulajdonosi bizottságban helyet foglaló ellenzéki képviselők nyolc éven keresztül nem emeltek szót – érdemben és hallhatóan – a gyakorlat ellen.

Komolyan ők voltak a független szakértők?

Az ingatlanértékesítéskor az önkormányzat két szakértő társaság munkáját vette igénybe: a CCA Zrt. és a Város FM Kft. a birtokunkba jutott jelentések alapján az önkormányzat által szolgáltatott adatok alapján szinte automatikus módon kalkuláltak értékeket, kedvezményt, árat.

A Város FM-ben társtulajdonos Rubovszky György (KDNP) politikus, Rubovszky Csilla V. kerületi alpolgármester édesapja, aki 2014 áprilisáig a tulajdonosi bizottság szakértőjeként is tevékenykedett. A tulajdonosi bizottság alelnöke Szentgyörgyvölgyi Gábor (Fidesz), a jelenlegi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) testvére, aki 2010-2014-ben külsős tagként segítette a bizottság munkáját.

A harmadik-negyedik Rack-ingatlan előélete kicsit kevésbé bonyolult. A két Dorottya utcai helyrajzi számon található, összesen 135 négyzetméteres vendéglátóhelyet magánszemélyként Rack László bérelte. Méghozzá, a lapunkhoz eljutott dokumentumok szerint pályázat nélkül. A tulajdonosi bizottság tavaly január 21-én döntött így, mondván, Rack a lakosság alapellátását szolgálja majd tevékenységével (a helyi rendelet erre – vagy “egyéb méltánylást érdemlő okra” – hivatkozva enged eltekinteni a pályázattól).

Rack nem akárkit előzött be. Az ingatlan bérletére ketten is bejelentkeztek: ő és egy bizonyos Akvaplan Consulting Kft., mindketten a vendéglátásban láttak fantáziát. Az Akvaplan a belvárosi Alkotmány utcában működő ingatlancég, ügyvezető-társtulajdonosa Aradi Péter a szerencsejáték-bizniszből ismert. Ő vezette a kilencvenes években a pécsi Tuti Tipp Fogadásszervező Kft.-t – a végül csődbe ment, 1998-ban felszámolt fogadóiroda-hálózatban Aradi és mások mellett tulajdonos volt Puch László, az MSZP korábbi pénztárnoka, Baranya megyei elnöke is.

Kudarcos próbálkozás volt a Joker Tv is, amelyet működtető rt-t 2003-ban számolták fel – ezt a céget is Aradi vezette, a tulajdonos Gyimesi Virág Zsuzsanna, akinek nehéz lemosnia magáról a strómanság bélyegét: számos hozzá köthető cégben vezetnek a szálak Tóth Bélához, a Fidesz kilencvenes évek eleji médiatanácsadójához, aki később az olajüzletben látott fantáziát. Ráadásul a Joker székhelye Tóth óbudai lakcíme volt. Ma is működik ugyanakkor a 2006-ban alapított Domino Tv Zrt., amelynek igazgatósági tagja és egyik részvényese szintén Aradi.

A felügyelőbizottságot pedig nem más erősítette 2013. november 13-ig, mint az ötödik kerületi ingatlaneladások egyik kulcsembere: Sélley Zoltán, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója, 2013 júniusa óta a kerület jegyzője. A tulajdonosi bizottság mégis Rack ajánlatát fogadta el, mint az önkormányzat sajtóosztálya kérdésünkre fogalmazott, mivel a kerület számára előnyösebb volt.

A 2014. április 4-i előterjesztésben a Rack-féle Dorottya utcai ingatlan forgalmi értéket 69,5 millió forintban, a vételárat 48,7 millió forintban állapította meg az önkormányzat (négyzetméterenként számolva az összeg százezer forinttal a 460 ezres övezeti átlag alatt maradt). Rack május 20-án szerezte meg a műemléki épület két ingatlanát.

Az Akvaplan sem maradt azonban hoppon: tavaly augusztus 12.-én kelt határozati javaslatban az önkormányzat kijelölte az kft-nek értékesítésre a Kecskeméti utca 11-beli 84 négyzetméteres bérleményét. A képviselő-testület három nappal később, rendkívüli ülésen adta az áldását az ügyletre, amely szerint a 31,9 millió forint értékűre becsült vendéglátóhelyet az Akvaplan 22,3 millióért megveheti – ez egyébként tudomásunk szerint az utolsó olyan ülés volt az őszi önkormányzati választások előtt, amelyen ingatlanokról is határoztak a városatyák.

Az, hogy a szerződést végül alá is írták, már Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) új polgármester tavaly decemberi tájékoztatójából derül ki – a dokumentumot, akárcsak a kijelölésről szóló korábbi előterjesztést az Akvaplantól nem különösebben távol álló Sélley jegyző is szignálta.

Kínai piac a Belvárosban

Rackék sztorijának több mellékszereplője felbukkan a másik, nagy vihart kavart belvárosi ingatlanmutyi történetében, a Szetlik-família (a családról lásd külön írásunkat)  érdekeltségében álló Classic Immo Kft.-nek 52 millió forintért eladott Károly körúti ingatlan esetében, ráadásul a tulajdonváltozás menete is hasonlít a Rack-cég Fiery Kft.-nél megismerthez.

A Károly körúti ingatlant tíz hónap múlva kétszeres áron továbbpasszoló cég – a Komondor Holding Zrt.-n keresztül – a kilencvenes évek második felében elhunyt, egykor a józsefvárosi kínai piacot üzemeltető vállalkozó Szetlik Ferenc örököseié: özvegyéjé, Pápa Marianne-é, illetve két gyermekéjé. Szetlik Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó nagybátyja volt, Pápa Marianne pedig az utóbbi években a jelenleg maffiagyilkosságokkal vádolt Portik Tamás élettársaként került a hírekbe – amúgy nem most, már hónapokkal korábban, de Pápa csak most, az ingatlanügy kapcsán cáfolta a nexus hírét, Portik most sem.

Keresztapák és Szetlik

A vendéglátásban, turizmusban is utazó milliomos Szetlik legismertebb befektetése a józsefvárosi Négy Tigris kínai piac üzemeltetése volt: a Komondor Holding az állami tulajdonú négyhektáros területet 1997-2013 között bérelte a kezelő MÁV-tól. A kilencvenes évek végén az újságok bűnügyi rovatai hosszasan cikkeztek a terület védelme felett kipattant hadakozásról: a piac védelmével megbízott biztonsági cég, az utóbb keresztapaként elítélt Tasnádi Péter és néhai sógora, Láposi Lőrinc exrendőrtiszt érdekeltsége, a Mesterdetektív Kft. érezte veszélyben a pozícióját a Preventív-Securitytól. Az egykori Pintér-cég ezt annak idején cáfolta, mondván, semmi dolguk nem volt a bolhapiacon.

Forrásaink szerint a történet árnyaltabb. Miközben tény, hogy a maffiavádakkal illetett Tasnádi Pintér elleni „karaktergyilkossági kísérleteket” is bevetett, hogy politikai leszámolás áldozatának tettesse magát, az is igaz, a kínai kereskedők lobbija mások mellett a Preventívet is felkereste, hogy Tasnádi ellenében szálljon be a terület védelmébe, s adott esetben bérlőként is vegye át az akkor már meggyengült egészségű – és áfa-csalással gyanúsított – Szetlik Komondorjának szerepét. Üzlet azonban nem követte a puhatolózást.

A Classic Immót – ahogy a Fieryt az exatléta Gécsek – 2011. augusztus végén alapította Széky Péter. A kft. október közepén kibérelte az ingatlant, amelyet villámgyorsan, már november 10-én az önkormányzat ki is jelölt eladásra. Széky tizenegy nappal később kiszállt a kft-ből, a száz százalékos üzletrész a Komondor Holding Zrt.-é lett. Amikor az adásvételt megkötötték, már a Szetlik-Pápa családé volt a cég.

Rogán Antal korábban hangsúlyozta, egyebek mellett ez az üzlet vezetett ahhoz a bizalomvesztéshez, ami miatt Rónaszéki Lászlónak 2013-ban távoznia kellett a jegyzői székből. Csakhogy az új jegyző, Sélley a vagyonkezelő korábbi vezetőjeként szintén az események részese volt: a Classic Immós üzletnek például ő volt a “felelőse” az önkormányzatban az elidegenítésre kiírásról szóló határozati javaslat szerint.

Ráadásul 2013-ban újabb belvárosi ingatlan került Szetlikékhez. A Bajcsy-Zsilinszky úti 57 négyzetméteres helyiséget a Telkiben bejegyzett, magánszemélyek tulajdonában lévő We Business Consulting Kft. bérelte 2013 tavaszától, az önkormányzat megint csak pár hónapon belül döntött az értékesítésről. A kft – már a bérbevétel után – egy hónappal korábban a Classic Immóval közösen hozta létre a Classic Business Kft.-t, amelynek átengedte az elővásárlási jogot, s amely így szeptember 26-án megvásárolta az ingatlant. A Classic Businessnek ekkor már egyetlen tulajdonosa a Classic Immo volt – a telki cég július 31-én kiszállt.

Rádi Antónia

Közreműködött Oroszi Babett és Sarkadi Nagy Márton.

Cikksorozatunk következő részében részletesen bemutatjuk az ingatlanvásárló Rack László és a belügyminiszter céges kapcsolatát, s utána nézünk, ismerői vajon miért mondják rejtői figurának Rackot.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Best of 2014 

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Kinyomoztuk, kinek adta el budai házát Vida Ildikó. Nem fogod elhinni!

Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat

Vadászháza épült Semjénéknek Gánton

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az Eon földgáz-nagykereskedő megvásárlása

Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

Megosztás