A helység kalapácsa

Börtönviselt kisgazdától a belvárosi díszburkolatig: a Penta Kft. diadalmenete a közbeszerzéseken

Kisközgéppé (Marketté, Duna Aszfalttá) nőtte ki magát az a Penta Kft., amely kínos mellékszerepet játszott Székely Zoltán volt kisgazda politikus büntetőügyében: 2002-ben vesztegetés miatt börtönbüntetésre ítélt Székely a Pentát próbálta meg alvállalkozónak belobbizni Pest megyei csatornázásokhoz. A főképp önkormányzatoknak dolgozó gödöllői Penta 2014-2015-ben – részben konzorciumban – több mint 50 milliárd forint közbeszerzést nyert el, legutóbb a belvárosi Szervita tér egy részének burkolását.

Éppen a Nemzeti Nyomozóirodából távoztak vagy idézésre oda tartottak tanúvallomást tenni ingatlanmutyiügyben azok a belváros-lipótvárosi politikusok, akiket az Átlátszó a kerületben és más önkormányzatoknál egyik fő kedvenc beruházóvá váló Penta Kft. karrierjéről faggatott. A városatyák benyomása szerint egyébiránt az NNI – amely csak ügyészi dörgedelemre kezdett nyomozásba – ezúttal nem alibizik: fontos kérdéseket tettek föl, átlátják az gyanús ingatlanértékesítési sorozat lényegét.

Korábbi cikkeink a belvárosi ingatlanmutyiról

A jófiúk belvárosa? Stílushangolás és nyomozások az V. kerületben

Ennél a nagyságrendű pénznél nincsenek pártszínek – Portik Tamás ingatlanokról, olajos alvilágról, politikai kapcsolatokról

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

A Penta esete nem része az NNI-s aktáknak – ellenkezőleg: a gödöllői cég felszálló ágban van, belvárosi és országos karrierje az utóbbi időben vált föltűnővé. Holott már évek óta serénykednek az V. kerületben is: a „Belváros fő utcája” második ütemének 2,6 milliárdos kivitelezését például a Penta Általános Építőipari Kft. és az EU-Line Zrt. konzorciuma nyerte a 2012-es döntés szerint. Az EU-Line figyelemre méltó tulajdonosi kapcsolatairól a Direkt 36 írt cikksorozatot, amelyből kiderül: a belvárosi önkormányzatnál szintén sokat foglalkoztatott beruházó cég tulajdonosa egy közepes árfekvésű szálloda üzemeltetési főnöke.

A Penta Rogán Antal (Fidesz), nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnökévé emelt parlamenti frakcióvezető 2006-2014-es V. kerületi polgármestersége idején érkezett a kerületbe – állítják helyi forrásaink. A Közbeszerzési Értesítő archívuma alátámasztja ezt: első munkájukat – Sas utcai díszburkolást 273 millióért – 2008-ban nyerték el, az aranykor 2012-ben kezdődött a Fő utca projekttel, amit számos másik követett.

Utoljára június közepén hirdették ki nyertesnek a céget: a Szervita tér – a Város Szíve blog szerint „zsebkendőnyi” – önkormányzati tulajdonú területét kövezhetik le 133,8 millióért, miközben ők vezénylik a sokat vitatott Egyetem téri ülőke-cserét és a pesti szlengben tojósgalambnak csúfolt csobogó kihelyezést is (58,8 millió forint), a Battyhány örökmécses környékének és az Aulich utca egy részének felújítását (148,7+144,8 millió) – hogy csak az újabb megbízásokat soroljuk.

A Penta hatósugara nem korlátozódik a Belvárosra: a Közbeszerzési Értesítőben csak 2014-2015-re félszáznál több nyertes pályáztuk lelhető fel, mindösszesen több mint 50 milliárd forint értékben. A kiírók között kisebb települések (például Tiszaszentimre)és megyeszékhelyek (Eger), fővárosi kerületek éppúgy szerepelnek. Zömük, a politikai helyzet miatt is fideszes vezetésű (gyakori megbízó például a XII. és az I. kerület), de akad balos (Kazincbarcika), valamint független polgármester által irányított város (Veresegyház), s dolgoznak a fővárosi önkormányzatnak is.

Fő profil a szennyvízberuházás, a mélyépítés és a díszburkolás. Gyakran – főképp vidéki szennyvízberuházások esetében – a kiírók is konzorciumba tömörültek, s az esetek mintegy harmadában a Penta sem egymaga nyer (lásd. Belváros Fő utcája például, de dolgoztak mások mellett a Simicska-féle Közgéphez kötődő A-Híd Zrt-vel is), vagyis az 50+ milliárdos munka egy része másokat illet.

A Belvárosban – a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság két ellenzéki tagja, Csonka Krisztián (LMP) és Steiner Pál (MSZP) egybehangzó elmondása szerint – a menetrend úgy fest, hogy az önkormányzat által felkért közbeszerzési tanácsadó Dr. Sándor Ügyvédi Iroda által előkészített iratokból dolgoznak, a dokumentumokat azonban gyakran csak a bizottsági ülés előtti késő este kapják meg. A gyakorlatot többször kifogásolták, de fideszes többség nem változtatott rajta.

A Penta ugyanakkor nem egyike a friss alapítású közbeszerzés-lovagoknak: 1990-ben jött létre, meglehetősen szűkszavú honlapjuk szerint „baráti összefogásból a szakmai tisztesség, a józan kockázatvállalás és a gazdasági önállóság igényével”. Az előd egy 2003-as HVG-s cikk szerint az Alagi Állami Tangazdaság mélyépítő üzemigazgatósága volt. A cégbírósági iratok szerint jogutódlási kapcsolat nincsen a kivéreztetett, majd 2009-ben felszámolt tangazdasággal, de az igaz, hogy a cégalapítók – öt magánszemély, innen eredhet a Penta elnevezés is – kötődik a dunakeszi központú valahai állami agrárcéghez, ahol az egyik Penta-alapító, Nagy Gábor Lajos üzemigazgató volt.

A jelenleg egyetlen tulajdonos Nagyról az említett cikk azt írja, hogy magánszemélyként bevásárolt a felszámolás alá került tangazdaság földjeiből is (mintegy tíz hektár értékben Sződ környékén). A kft-nél a múltat firtató kérdésünkre ezt írták válaszul: „a Penta Kft. ingatlanforgalmazási tevékenységet nem végez. A Penta Kft. tagjainak és alkalmazottainak magánvagyonáról a Társaság információval nem rendelkezik, ezért erre vonatkozóan tájékoztatást nem áll módjában adni”. (A „Társaság” képviseletére jogosult személy azonos a tulajdonossal – Naggyal -, aki az állítólagos ingatlanvásárló is volt.).

 

a_penta_kft_arbevetele_milliard_forintban

 

Rosszalló megjegyzésre egyébként csak ritkán bukkanni a Pentáról szóló, az interneten föllelhető forrásokban – 2014-ben a tápiószelei Szülőföldünk kiadvány utalt ugyan bizonyos megkérdőjelezhető körülményekre a helyi szennyvízberuházás kapcsán, Nagy Gábor Lajos a hivatalos települési újságban kérte ki magának a közlendőket, a Szülőföldünket kiadó Tápiószelei Polgárok Egyesülete pedig elvesztette az ügyben indult sajtópert.

Azt pedig még a cég közberuházásos diadalmenetét gyanakodva figyelő ellenzéki források is hangsúlyozzák, hogy a kft munkájával szemben nincsen különösebb kifogásuk, kivéve az egyik Pest megyei kisvárost, ahol forrásunk szerint hónapokat csúszott a szennyvíztelep átadása, mivel minőségi aggályok merültek föl.

A Penta mindenesetre hasít: 2009 óta csaknem megkétszerezve, 19,6 milliárd forintra tornázta föl árbevételét tavalyra, amikor egymilliárd forint osztalékot fialt (egy évvel korábban 400 milliót tehettek zsebre a tulajdonosok), miközben tevékenységét 2010 óta összesen 85 millió forint uniós támogatás is segítette.

Kalandos előélet

A cég ugyanakkor a kétezres évek elején minden idők egyik legkomolyabb magyarországi korrupciós ügyben volt mellékszereplő – az eset nem volumenében legnagyobb, hanem következményét tekintve: Székely Zoltán (FKGP) az akkori Országgyűlés közbeszerzési bizottságának elnöke az első politikus volt, akit végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek korrupciós ügyben, tetten érése és elfogása a fővárosi Gellért téren, heteken keresztül volt címlapsztori.

Székelyt – aki végig kitartott ártatlansága mellett, mondván csapdába csalták – végül azért marasztalták el, mert 2000-ben kvázi megzsarolta a szigethalmi csatorna-beruházást pályázaton elnyert Pest Megyei Víz- és Csatornaépítő Kft. ügyvezetőjét, hogy vegye be alvállalkozónak a Pentát vagy fizessen Székelynek 30 millió forintot, ellenkező esetben a politikus „mindent elkövet” majd, hogy tönkretegye a PVCSV-t.

Székely kezdetben a Csőszer nevű cég érdekében nyomult, velük azonban a PVCSV semmiképpen nem akart szerződni, így jött képbe a Penta, amellyel elkészült a megállapodás tervezete is, de végleges szerződést nem írtak alá. Sem Nagy, sem más a Pentától nem volt gyanúsított az ügyben. Most a kft így reagált az esetet firtató kérdésünkre: „a Penta Kft. tudomása szerint  Székely Zoltán egykori FKGP-s országgyűlési képviselő büntető pere jogerősen lezárult. A Társaság az ügyről és az ítélet tartalmáról közvetlen tájékoztatást nem kapott”.

A kalandos előélet nem akadályozta meg a céget, hogy akár a biztonsági szempontból kényesnek, nemzetgazdaságilag pedig kiemeltnek kikiáltott munkákhoz is hozzáférjen. A belvárosi Olimpiai Park és a környező utcák 1,6 milliárdos felújítási munkái részleteit is erre hivatkozva titkosította például a parlament – amúgy az MSZP-s Molnár Zsolt vezette – nemzetbiztonsági bizottsága Rogán kérésére 2013-ban (a Rogán és a pentás Nagy által aláírt szerződés ugyanakkor megtalálható az önkormányzat honlapján).

A T. Házban Steiner kérdésére Kontrát Károly belügyi államtitkár azt fejtegette: a nemzetbiztonsági érdek azért merült fel, mert a park környékén található számos kiemelt közintézmény, így a parlament, a képviselői irodaház és a Honvédelmi Minisztérium, valamint több bíróság és ügyészség épülete is.

Rádi Antónia

Címlapkép: Város Szive blog

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: ha Magyarországra jössz, vasárnap úgyse költheted el másra. Tudnivalók itt.

Megosztás