Adatigényléses perek

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

A bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeum végre kiadta az Átlátszónak a sokáig titkolt adatot, hogy hol is tárolta a múzeumból kölcsönzött nagy értékű műkincseket az Andy Vajna-féle TV2 újdonsült gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella cége. A hivatalos tájékoztatás szerint abban az V. kerületi lakásban, ahol gyakran feltűnik Habony Árpád, és amelyet hivatalosan Habony volt anyósa bérel az ötödik kerületi önkormányzattól. Másfél évig pereskedtünk a Szépművészeti Múzeummal a címért.

 

banner2_mozgo_2

 

2014 májusában röppent fel a pletyka, hogy Habony Árpádnak valami köze lehet a Szépművészeti Múzeumból való festménykölcsönzéshez. Közadatigénylésekkel próbáltunk utánajárni a dolognak, de a múzeum adatszolgáltatásában semmilyen erre utaló információt nem találtunk.

Azonban a VS.hu-nak súgott valaki, így ők konkrétan a Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában lévő Brand Lab Kft.-vel kötött szerződést kérték ki a Szépművészetitől, ami ki is adta a VS-nek a megállapodást. Abból az derült ki, hogy

a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek a Szépművészeti Múzeum tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt adott kölcsön képenként havi nettó 15 ezer Ft-ért három hónapra.

Ezekről az 1600-1700-as években készült értékes antik festményekről van szó:

 

festmenylista

 

A VS cikkét követően egy újabb közadatigénylésben kértük ki az érintett festmények jelenlegi, és a kölcsönzés alatti tárolási helyét, ám a múzeum csak azt közölte, hogy a műtárgyak már az ő raktárukban vannak.

Azt viszont a kölcsönvevők magánérdekére hivatkozva nem árulták el, hogy hol voltak a képek kölcsönzés 3 hónapos időtartama alatt. Ezután bepereltük a múzeumot.

Előzmények

Hamarosan kiderül, volt-e köze Habonynak a Szépművészetiből kikölcsönzött festményekhez

Habony Árpád tényleg kölcsönzött festményeket a Szépművészeti Múzeumból?

Habony Árpádot érintő pletyka miatt megyünk a bíróságra

Fillérekért lehet műtárgyakat kölcsönözni a Szépművészeti Múzeumból

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Habony Árpád nem a Miniszterelnökség munkatársa, és soha nem is volt az

Jelentősen túlszámlázta szerződés szerinti járandóságát a Marslakók gyártója?

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

Az első tárgyalás elég vicces volt, a Szépművészeti jogi képviselője szürreális magyarázatokkal próbálta indokolni, hogy miért nem adják ki azt az egyértelműen közérdekű adatot, hogy a nemzeti vagyon részét képező, közel 300 millió forint összértékű műkincsek hol a bánatban voltak hónapokig.

Próbálkozott azzal, hogy hiszen már visszakerültek hozzájuk a festmények, és azzal is, hogy a Brand Lab Kft.-nek rossz lenne, ha kiderülne, hogy hol tárolta a cég a képeket, de hiába – a múzeum jogi képviselőjének minden erőfeszítése hiábavaló volt, a bíróság az Átlátszónak adott igazat.

A Szépművészeti Múzeum természetesen fellebbezett az ítélet ellen, majd miután másodfokon is vesztett, a Kúriához fordult. Ha eddig nem lett volna világos, ezzel elég egyértelművé vált, hogy valami sötét dolgot titkolnak, semmiképp nem akarják elárulni hol jártak a képek.

A Kúria végül elutasította a Szépművészeti felülvizsgálati kérelmét, és az általunk kért adat kiadására kötelezte a múzeumot, amely most végre, több mint másfél évvel az első adatigénylésünk után meg is küldte a választ:

„A képek őrzési helye: V. ker. Szerb utca 9. I. em. 1.”

Ez ugye az a híres önkormányzati tulajdonú lakás, amelynek a kapucsengőjén a Marslakók szappanoperát gyártó cég egyik tulajdonosa, Halkó Gabriella neve szerepel, de a szomszédok szerint gyakran felbukkan ott Habony Árpád is.

Halkó és Jáksó képeket kikölcsönző cégében, a Brand Labben 2010-ig Habony Árpád húga, Habony Mária is tag volt. A Marslakókkal a köztévén nagyot bukó cég vezetőjét, Halkót nemrégiben a TV2 gazdasági igazgatójának nevezte ki Andy Vajna.

A Szerb utca 9. alatt található ingatlanról a Magyar Narancs írt először, majd az RTL Klub tette közzé, hogy az I. emelet 1.-es lakást hivatalosan Habony Árpád volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny anyja bérli az önkormányzattól.

 

 

Az Index arról írt, hogy a szóban forgó lakásban 2009-ben tűz ütött ki a szauna miatt. Juhász Péter (Együtt) szerint a tűz utáni felújítást az V. kerület fizette, ám az önkormányzat szerint Juhász téved, hiszen a biztosítójuk állta a mintegy 50 millió forintos helyreállítási költséget.

Szintén a Szerb utca 9. alatti házban bérelt lakást Rogán Antal utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester, aki az ingatlant 30%-os kedvezménnyel vehette meg. Amikor ebből botrány lett, Szentgyörgyvölgyi azt mondta, visszaadja az ingatlant az önkormányzatnak.

 

szerbu

 

A Szerb utca 9-es számú házat 2007-ben 110 millió forintért újította fel a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat, majd 2013-ban 107 millióból szigeteltették is.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás