Belváros-Lipótváros

Sok kicsi sokra megy: Adakozzon, hogy feltárhassuk Rogánék sötét titkát!

Közel háromszázezer forintot fizettünk be a Rogán Antal által vezetett Belváros-Lipótváros önkormányzati vagyonkezelő cégének, hogy megismerhessük és nyilvánosságra hozhassuk egy csókos építőipari alvállalkozó szerződéseit. Ha Ön fontosnak tartja, hogy az ilyen és ehhez hasonló ügyekben következetesen, időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve, akár több éven keresztül ütjük a vasat, kérjük hogy adományával is támogassa az Átlátszó működését.

Több mint egy évvel ezelőtt kértük a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy küldje el számunkra a forrásaink szerint az önkormányzatnál kivételezett helyzetben lévő, „csókos” építőipari magáncéggel, a Szirt Kft.-vel kötött szerződéseivel összefüggésben kezelt minden adatot. A törvényes határidő letelte után az önkormányzati cég közölte, hogy erre csak 1 218 760 (egymillió kétszáztizennyolcezer hétszázhatvan) forint megfizetése ellenében hajlandó. Ez kicsit furcsának hatott a piaci szkennelési árak ismeretében, különösen hogy egy korábbi helyreigazítási perben a Vagyonkezelő még arra hivatkozott, hogy egyáltalán nem favorizálja az építési munkák elvégzésében a Szirt Kft.-t. Természetesen perre mentünk, amikoris kiderült, hogy 30,469 oldalnyi, a Szirt Kft.-vel összefüggő dokumentum van a Vagyonkezelőnél.

Első fokon simán meg is nyertük a pert, azonban a Vagyonkezelő fellebbezett. Előadta, hogy közbeszerzés lefolytatására az értékhatár miatt nem volt köteles, három ajánlatot kért be, és a legalacsonyabb alapján állapította meg a költségtérítést. Ebből két lehetőség adódik: vagy minket akart szívatni a Vagyonkezelő, vagy teljesen normális eljárásnak tekinti, hogy a könnyen megkereshető, legolcsóbb netes ajánlathoz képest négyszeres összegben hajlandó szerződni egy szolgáltatásra. Nem tudjuk, melyik a problémásabb. A fellebbezésük mindenesetre sikertelen volt: a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, mi pedig becsengettük a bíróság által 274,221 forintra mérsékelt szkennelési költséget, és alig várjuk hogy megérkezzen az iratanyag, és kiderüljön, pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a csókos alvállalkozó az évek során. Az iratanyagot, ha megkapjuk végre, teljes egészében elérhetővé fogjuk tenni az interneten.

Ha Ön fontosnak tartja, hogy az ilyen és ehhez hasonló ügyekben következetesen, időt, pénzt és fáradtságot nem kímélve, akár több éven keresztül ütjük a vasat, kérjük hogy adományával is támogassa az Átlátszó működését. Portálunk magánadományokból működik: nem fogadunk el pénzt állami vagy önkormányzati szervezetektől, pártoktól, vagy olyan cégektől amelyeknek tulajdonosi vagy döntéshozói háttere nem átlátható. Nagy szükségünk van viszont közönségünk adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzéseire.

Az átláthatóság érdekében az adományozók nevét és az adomány összegét a honlapon közzétesszük. A kis összegű, magánszemélyektől származó adományok esetében méltányolhatónak látjuk azokat az igényeket, hogy az adományozás ténye ne kerüljön közzétételre, ezért az egy naptári évben összesen 50,000 forint alatti összeget adományozó magánszemélyek adatait csak külön ezirányú kérésük esetén tesszük közzé. Ha szeretné, hogy nevét megjelenítsük, kérjük, hogy utaláskor a nevét is írja be a megjegyzés rovatba! Az egy naptári éven belül összesen 500,000 forint feletti adományok esetében a támogatóval külön szerződést kötünk, amelyben az adományozó külön is vállalja, hogy az Átlátszó tevékenységére semmilyen befolyást nem gyakorol.

A tavaly  bevezetett “előfizetési” rendszerben havi 1000, 2000 és 5000 forintos rendszeres támogatást lehet vállalni a PayPal-en keresztül. A legkisebb összeg is számít, hiszen a watchdog szervezetek számára szóbajöhető, jelentős támogatási lehetőségekkel gazdálkodó intézményi támogatók egyebek mellett a támogató magánszemélyek számán mérik le egy-egy projekt társadalmi sikerét, és annak függvényében ítélhetnek meg számunkra további forrásokat. A 2011-es indulás óta több száz magánszemély adományozott az Átlátszónak kisebb-nagyobb összegeket.

Egyszeri, tetszőleges összegű PayPal támogatáshoz kattintson ide.

Havi 5000 forintos PayPal támogatáshoz kattintson ide.

Havi 2000 forintos PayPal támogatáshoz kattintson ide.

Havi 1000 forintos PayPal támogatáshoz kattintson ide.

Átutalásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán. A megjegyzés rovatban kérjük hogy tüntesse fel: „adomány”.

Köszönjük szépen a támogatásokat!

a szerk.

 

Megosztás