Miskolc adhatott

Semmilyen papír nincs arról, hogy Varga Judit mennyit dolgozik havi 1,4 millióért a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványnál

Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke, és ezért havi 1,4 millió forint tiszteletdíjat kap. Megpróbáltuk kideríteni, hogy mennyit dolgozik ezért a pénzért, de az alapítvány azt válaszolta az adatigénylésünkre, hogy nem kezelnek ilyen adatot, és nem vezetnek nyilvántartást a kuratóriumi tagok munkavégzéséről.

A kormány 2020 júniusában hozta létre az Universitas Miskolcinensis Alapítványt (UMA), amelyre rábízta a Miskolci Egyetemet. A modellváltásnak nevezett folyamat részeként – a többi közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz (kekva) hasonlóan – az UMA élére is egy fideszes vezető került: a miskolci születésű, a városi egyetemen végzett igazságügyi miniszter, Varga Judit.

Varga korábban nem vett fel juttatást az UMA-tól a kuratóriumi elnöki pozíciójáért, de idén augusztusban már jelezte a vagyonnyilatkozatában, hogy júliustól ez megváltozott. Ezután a 24.hu kikérte az Universitas Miskolciensis Alapítványtól a kuratóriumi tagok juttatásainak listáját. Az UMA válaszából kiderült, hogy Varga Judit havi 1,4 millió forint juttatást kap kuratóriumi elnökként, és szeptember végéig kéthavi összeget fizettek ki neki.

Közadatigényléssel próbáltuk kideríteni, hogy mennyi munkát végez az igazságügyi miniszter a havi 1,4 millió forintért cserében, ezért kikértük a miskolci egyetem alapítványától „a kuratóriumi ülések jegyzőkönyvét vagy olyan egyéb dokumentumot, amelyből megismerhető, hogy a kuratóriumi tagok 2021 és 2022 évben mely napokon milyen időtartamban végeztek tevékenységet a kuratórumi tagságukkal összefüggésben”.

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány válasza értelmében

nincs olyan dokumentum, amiből kiderülne, hogy mennyit dolgoznak a kuratórium tagjai az alapítvány és az egyetem érdekében.

Egész pontosan azt közölték, hogy „az Alapítvány nem kezel ilyen adatot, nem is vezet olyan nyilvántartást, amelyből az igényelt adatok kinyerhetőek lennének”. Az alapítvány szakmai titkára, dr. Jakab Nóra által jegyzett válasz azonban hosszasan ecseteli, hogy nem is lehet ilyen egyszerűen megállapítani a kuratóriumi tagok munkavégzését, mert rengeteg előkészítő és háttérmunkát végeznek, továbbá különböző eseményeken vesznek részt.

Egy kuratóriumi tag munkavégzése nem csak a kuratóriumi üléseken való részvételre és az arra való felkészülésre korlátozódik. A Kuratórium üléseinek jegyzőkönyvei nem azt a célt szolgálják, hogy abból megállapítható legyen az egyes tagok által ráfordított munka mennyisége és időigénye. A jegyzőkönyv a munka végeredményét, a meghozott határozatokat és az egyes napirendekhez történt hozzászólások rövid és tömör összegzését tartalmazza. Az a rengeteg előkészítő-és háttérmunka, ami egyes kuratóriumi feladatok kapcsán felmerül nem olvasható ki sem jegyzőkönyvekből, sem egyéb dokumentumokból. Az egyes témákkal való foglakozás napi szintű és rendszeres. Folyamatos egyeztetések zajlanak a kuratóriumi tagok között, valamint a Kuratórium tagjai és az egyetem vezetése – nem csupán a rektor és a gazdasági vezető, hanem az egyes szakterületi vezetők – között, továbbá egyetemi rendezvényeken, szakmai találkozókon, ünnepségeken, megnyitókon, avatásokon és egyéb eseményeken vesznek részt a kuratóriumi tagok, valamint a felsőoktatásért felelős minisztérium szakmai meghívásainak tesznek rendszeresen eleget. Minden olyan feladat ellátandó általuk, mely az egyetem érdekében szükséges és az egyetem javát szolgálja, legyen az belföldön vagy külföldön.” írta Jakab Nóra szakmai titkár Varga Judit kuratóriumi elnök megbízásából.

Az, hogy nem vezetnek semmiféle nyilvántartást a kuratóriumi tagok munkavégzéséről, nem csak Varga Judit miatt pikáns. A 24.hu ugyanis Varga juttatásával együtt azt is kiderítette, hogy az igazságügyi miniszter mellett a kuratóriumi tagok mennyi pénzt kapnak a Miskolci Egyetemet működtető alapítványtól. Az UMA közlése szerint minden kuratóriumi tag havi 1,2 millió forint tiszteletdíjban részesül. Köztük van Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere, aki Vargához hasonlóan idén nyáron kezdte csak el felvenni az összeget.

A többiek már korábban kérték a pénzt: a szeptember végi cikk szerint addig Fükő László és Kovács Erika 26,6 millió forintot, Marie-Theres Thiell, az Elmü-Émász igazgatóságának elnöke pedig 21,6 millió forintot kapott már az alapítványtól. Az UMA mostani válasza szerint mindezt bármiféle munkavégzési nyilvántartás nélkül fizették ki nekik.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Varga Judit a Miskolci Egyetemen 2022. szeptember 30-án (fotó: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás