Balaton

„A kemping nyitott kapuval és recepcióval fogadja vendégeit, itt lakattal” – telekadót se fizet a naturista kemping ingatlanfejlesztője

A Balatonakali partján található Levendula Naturista Kemping 2021-ben cserélt gazdát, azóta pedig zárt kapukkal fogadja a látogatókat. Az új tulajdonos azt állítja, a kemping még mindig működik, de a jelenlegi infrastrukturális állapot miatt csak korlátozott számú vendéget tud fogadni. A Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője szerint viszont a kemping nem működik, hiszen még az ellenőreik sem tudtak bejutni a kapukon, így meg kéne fizetni a telekadót az önkormányzat részére. S bár ezt az információt a kempingtulajdonos inkább „megtartaná magának”, az építésügyi hatóság dokumentumai arról árulkodnak, hogy a kempingezők ideje lejárt: a Balaton-parti telekre 16 darab egyemeletes apartmant álmodtak meg – amikre már építési engedélyt is kiadtak. 

Margittal Balatonakali strandján futunk össze. Családjával hosszú éveken keresztül járt a Levendula Naturista Kempingbe, azt mondja, remek hely volt. A kezdetektől, 2006-tól látogatták a Balaton-parti helyet, ahol éveken át tartó barátságok kötődtek. Manapság Margit és barátai szomorúan konstatálják: a kemping, úgy tűnik bezárt, nem látogatható. Mint szálláshely szolgáltató van bejegyezve a működési engedélye szerint, de aki próbálkozott online vagy telefonon foglalni, az tapasztalhatta, hogy nem látogatható a hely kívülállók számára. A kempinget még 2021-ben vette meg az új tulajdonos, az Inter-Art Home Kft., ami a naturista kemping végét is jelentette.

Az Átlátszó is ellátogatott a kempinghez egy fülledt, meleg nyári nap délelőttjén, ahol azonban zárt kapukat találtunk. A kapu kempingen belüli oldalán egy autóban ülő nőt sikerült megszólítani. A nő elmondta, hogy vendégként van itt, Szombathelyről érkeztek, és fogalma nincs, hogyan lehet szálláshelyet foglalni itt, mert a férje intézett mindent. Majd sietősen távozott, és bezárta a kaput a nála lévő távirányítóval. Ami a kempingből e rövid idő alatt látható volt, hogy a közös helyiségek, toalettek, mosdók előtti részt nem sepregeti senki, valószínűleg nem használják azokat. A terület egyébként rendezettnek tűnik, de üres, sem sátrak, sem lakókocsik nem láthatók a bejárati kapu felől.

A Levendula Naturista Kemping bejárata 2023 nyarán (A szerző felvétele)

Egy kemping lelakatolva nem kemping

A lejelentett vendégéjszakákból lehet tudni, vendégek azért itt-ott megfordulnak a kempingben, de egykori kapacitásához mérten mondhatni „takarékon működik”, ha egyáltalán működik. Kérdéseinkkel megkerestük Koncz Imrét, Balatonakali független polgármesterét is, aki írásban válaszolt kérdéseinkre, azt kérve, hogy azt változtatások nélkül közöljük:

Átlátszó: Önök szerint a kemping valóban működik kempingként? Ha igen, van tudomásuk arról, hogy foglalható-e itt szálláshely és hol?

Koncz Imre: Álláspontunk szerint valamiféle szálláshely működik, mert az NTAK felületen van rögzített vendégéjszaka. A szálláshelyek viszont sokfélék lehetnek (magánszálláshely, kereskedelmi szálláshely, kemping, ifjúsági tábor stb.) A jogszabály szerint egy ingatlanon csak egyféle szálláshely működhet. Tehát ha kempingre van engedély, akkor akként kell működni az összes vonatkozó ágazati jogszabály betartása mellett. A kemping nyitott kapuval és recepcióval fogadja vendégeit, itt lakattal. Hogy hol lehet foglalni szállást, arról fogalmunk sincs, mivel kollégáimat már több alkalommal keresték leendő vendégek, hogy nem tudnak bejutni.

Átlátszó: Ha nem működik, mióta tartja zárva a kapuit?

Koncz Imre: Információnk és a korábbi vendégek megkeresései alapján legalább két éve nem lehet foglalni szállást.

Lapunk megkereste a tulajdonos Molnárt Tibort, aki azt állítja „a Levendula Kemping a jogszabályoknak megfelelően kempingként működik. A kemping jelenlegi infrastrukturális állapota miatt csak korlátozott számú vendéget tudunk fogadni. Jelenleg a teljes infrastruktúra tervezése és átalakítása folyik, amely mindenképpen alapvetően szükséges a bármilyen további használathoz. A közösségi helyiségek, toalettek, zuhanyozók, konyha, elektromos hálózat, szennyvíz- vízhálózat nem tudná kiszolgálni az eddigi kapacitás kihasználást.”

Helyben egyféle jogértelmezési vita is kibontakozott az elmúlt években arról, hogy működik-e a kemping. A kiinduló pont ugyanis, ha nem működik a kemping, akkor más az adóbesorolása, és telekadót kellene fizetnie.

A Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője mint adóhatóság egy 100 ezer forintos büntetést is kiszabott a kemping tulajdonosára. Ezt a határozatot viszont 2022. november 14-én a Veszprém Megyei Kormányhivatal megsemmisítette.

A jegyző azért akarta megbüntetni a telek tulajdonosát, mert többször hiába próbáltak helyszíni ellenőrzést tartani a kempingben, az zárva volt. Az adóhatóság felszólítására egy négyzetméter összterületet vallott be a tulajdonos, egyben tájékoztatta az adóhatóságot, hogy a kemping működik. Az újbóli helyszíni ellenőrzés alkalmával a kemping bejáratát szintén lakattal lezárva találták, az ismételt felhívásra továbbra is azt állította a kemping tulajdonosa, hogy az üzemel.

Az általuk benyújtott fellebbezésben kitértek rá, hogy az adóhatóság anélkül végzett náluk ellenőrzést, hogy azt a jogszabályoknak megfelelően megindították volna, emiatt maga a hatóság csúszott jogsértésbe, ezért a jogi érvelésük szerint „az eljárását úgy kell tekinteni, mintha az meg sem történt volna. Ezen túlmenően nem létezőnek kell tekinteni azt” – írták a fellebbezésükben.

A kormányhivatal megvizsgálta a fellebbezést és a jegyző mint adóhatóság 100 ezer forint mulasztási bírságról rendelkező határozatát megsemmisítette. A kormányhivatal a döntését azzal indokolta, hogy nem állja meg a helyét a hatóság azon állítása, miszerint a kemping nem működik, így telekadót kellene fizetnie az önkormányzat részére.

Az ügy kapcsán a jegyző nem kívánt nyilatkozni, a polgármester válaszait pedig kérésére itt is változtatás nélkül közöljük:

Átlátszó: Mi a jelenlegi működési engedélye a helynek?

Koncz Imre: A terület hatályos működési engedélye (illetve a tulajdonos bejelentése szerint) szerint mint Levendula Kemping „működik”.

Átlátszó: Fizet-e adót a tulajdonos?

Koncz Imre: A tulajdonos adófizető, fizet adót önkormányzatunknak. Építményadót és idegenforgalmi adót fizet, kempinghez képest minimálisat.

Átlátszó: Van-e az önkormányzatnak jogvitája a tulajdonossal? Ha igen, miben nem egyezik a véleményük?

Koncz Imre: Az önkormányzatnak jelenleg nincs jogvitája a tulajdonossal. Az önkormányzat munkaszervezetének, a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Balatonakali Kirendeltségének telekadóval kapcsolatos nézeteltérése volt a tulajdonossal, és továbbra is van. A hivatal a telekadó be nem vallása miatt bírságoló határozatot hozott ellene, melyet a tulajdonos megfellebbezett és a kormányhivatal megsemmisítette az önkormányzati hivatal elsőfokú adóhatóság határozatát. Az önkormányzati hivatal azóta többször is próbált az ingatlanra bejutni, mindannyiszor sikertelenül. Az ügy még nem lezárt, a hivatalvezető minden jogi lehetőséget ki fog használni – a hivatal álláspontja szerint jogos – adó beszedésére.

A Magyar Hajózási Rt. (MAHART) a helybéliek összefogásával egy kőszórásos mólót épített Balatonakaliban a hatvanas évek végén. A hajók kikötésére egy fa kikötő szolgált, amely az évek során többször megrongálódott. A MAHART Balatoni Hajózási Kft. a kilencvenes évek elején készítette el a jelenlegi vasbeton kikötőt. A kőszórásra évente mészkőzúzalékot terítettek, s eddig ez volt a járófelület. Ebben az évben a Balatoni Hajózási Kft., a helyi önkormányzat és a Balatontourist Rt. egy hónap alatt elkészítette a móló szilárd burkolatát és korszerűsítette a világítást is. A további tervekben szerepel egy új állomásépület kialakítása és a kikötő teljes területének rendezése. A képen: a balatonakali kikötő.
(MTI Fotó: H. Szabó Sándor) – a kikötő mögött található a kemping

A sátras kempingezést emeletes apartmanok váltják

A 24.hu 2021 végén megírta, a tulajdonos Inter-Art Home Kft. valószínűleg apartmanokat, sorházat és mobilházakat építene a balatonakali vízparti naturista kemping helyére. A cég tulajdonosa, Molnár Tibor azt mondta, nem szeretne a jelenleginél nagyobb beépíthetőséget, az érvényben lévő 10 százalékot használná ki. Molnár akkor azt is elmondta, hogy még képlékenyek a tervek, de nagyon valószínű, hogy sátras kempingezőket nem fogadnak majd a területen. A terület egy részére képzelte el az apartmanokat és a sorházat, a másik részén pedig mobilházakat építenének fel, amelyek továbbra is fogadhatnak turistákat.

Amikor lapunk megkereste Molnárt Tibort a beépítéssel kapcsolatban, ennél szűkszavúbban nyilatkozott: „Mi egy zöld identitású ingatlanfejlesztést szeretnénk megvalósítani. Semmiképp sem szálloda, lakópark, vagy ehhez hasonló építési struktúrával. A kemping területe különleges zöld természeti környezetet ad, amelyet kiemelten szeretnénk megóvni. Jelenleg az infrastrukturális fejlesztés kezdeti szakaszán vagyunk, erre koncentrálunk, ez képezheti bármilyen további tovább haladást.”

A tervezés azonban a valóságban ennél már előrehaladottabb, a tulajdonosnál ugyanis bőbeszédűbb az ÉTDR (azaz az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer), ahol a 626/3 helyrajzi szám alatt három építési engedélyezési eljárást találni, amit még 2021 és 2022-ben indítottak. A telek mérete 18 599 négyzetméter, a dokumentum szerint a beépített terület: 1844 négyzetméter lenne, azaz 10 százalék.

forrás: ÉTDR

Összesen már 16 darab emeletes apartmannak van engedélye. A legelsőben egy új szállás jellegű épületre kértek és kaptak engedélyt. A másodikban, négy szállás jellegű épületre, a harmadikban 11 darab földszint +1 emelet szállás jellegű apartman építésére.

forrás: ÉTDR

Ezek után újból megkerestük a tulajdonost, aki csak egy rövid választ adott az építési engedélyre vonatkozóan: „Ezt az információt inkább megtartanám magamnak. Ezt beleírhatja”.

Kármán Irén

Címlapkép: A Levendula Naturista Kemping bejárata 2023 nyarán (A szerző felvétele)

Megosztás