Közadatigénylés

Lélegeztető, ágyszámok, szellemszálloda – ezekre sem kapunk választ a választás előtt

Két éve hirdette ki először a kormány a koronavírus miatt a veszélyhelyzetet, a törvény azt is lehetővé tette, hogy a közadatigénylésekre az adatgazdák az eddigi 15 nap helyett 45 nap alatt válaszoljanak. A rendszer annyira bevált, hogy a legtöbb adatgazda ezzel húzza végtelenségig a válaszadást. Az Átlátszó is számos adatot igényelt, amelyekre hosszú ideje nem érkezett válasz, és már nem is fog a választás előtt. Íme néhány példa. 

„Kedves Kollégák! Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili” – a már szállóigévé vált levelet Hadházy Ákos kapta az országos tisztifőorvostól, miután Hazdházy azt kérte, küldjék el neki szerződéseket 17 milliárdnyi EU-s pénzt felhasználó projektekről, illetve adjon lehetőséget a képviselőnek a szerződések megtekintésére.

A levélváltás kulcsmondata a 45 napos meghosszabbítás, amit az Orbán-kormány a koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzeti törvénnyel tett lehetővé. Így az adatgazdák a korábbi 15+15 napos határidő helyett most is 45+45 napra válaszolhatnak.

De nem mindig teszik. Tavaly év végi cikkünkben bemutattuk, hogy egy éve állt már a turizmus, de az MTÜ-nek így sem volt ideje válaszolni az adatigénylésünkre, sőt, a vadászati kiállítás is az Átlátszó adatigénylése miatt csúszott volna a szervező cég szerint, ha időben válaszolnak. Olykor maga a NAIH is akadályozza az információk áramlását: szerintük például az sem tartozott a nyilvánosságra, hogy mennyiért vett romániai szállodát az állam.

Az adatigénylési vesszőfutásunk idén is folytatódik, és a kormány intézkedése miatt a választásokig ezeknek a közpénzeknek az útját sem tudhatjuk már meg.

Még tavaly decemberben írtunk arról, hogy intenzív terápiás berendezés és rendszer beszerzésére írt ki közbeszerzést az EMMI alá tartozó Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. novemberben. Az eljárás során 11 lélegeztetőgépet is vettek egy bruttó 295 millió forintos csomag részeként. Tudható viszont, hogy már a kiírás pillanatában is az állam rendelkezésére állt több ezer lélegeztetőgép, így érdeklődtünk a minisztériumnál és az állami tulajdonú cégnél is, miért volt szükség újabbak vásárlására. Az érintettek megkeresésünkre nem válaszoltak. A gépek a Szent László Kórházba kerülnek az Egészséges Budapest Program keretében. Mivel az EMMI és a beszerző cég sem válaszolt arra, miért és milyen gépet vettük, adatigénylést adtunk be. 45 nap után kiderült, újabb 45 nap kell a DPC-nek, hogy a tavaly ősszel megvett gépek típusát elárulják.

A Szegedi Tudományegyetemet 2020-ban pereltük be, mivel az intézmény döntéselőkészítésre hivatkozva nem adta ki az ágykihasználtságra vonatkozó adatokat. Az eljárás még folyamatban van, de közben az egyetem mégis úgy döntött, megküldi a kért számokat. Ezekből kiderül, hogy az emlegetett két százaléknál jóval több ágyat szabadítottak fel. Emlékezetes, ez Kásler Miklós utasítására a koronavírus első hullámában kórháziágy-felszabadítás történt. A miniszter akkor „utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt. Tehát mindössze további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat”. Most újra megkérdeztük az SZTE-t, hogy 2021. október 1. és 2022. február 22. mennyi koronavírusos beteget kezeltek, hányan haltak meg közülük, ki és milyen oltást kapott, ha kapott, de válasz egyelőre nincs. A 45 napos határidőre hivatkoznak.

Ahogy az EMMI sem tudja megmondani, 2019 óta mennyi pénzt adtak a Magyar Lovassport Szövetségnek.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere egy sajtótájékoztatón a minisztérium tükörtermében 2022. február 23-án (forrás: MTI/Soós Lajos)

De vannak további ügyek is. A GEONE Kft. 782 millió forint uniós támogatást nyert szállodaépítésre. A GEONE Kft.-t felszámolták, a hotel részben készült csak el, azóta sem működik. A palyazat.gov.hu adatai szerint a projekt megvalósításának vége 2018. 12. 31-e volt. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kértük a pályázattal kapcsolatos eljárás részleteit és eredményét február elején. De „a koronavírus miatt” ők is csak 15+45+45 nap múlva tudnak válaszolni.

A budakalászi „URBS PRO PATIENTE” Közhasznú Nonprofit Kft. is a törvényre hivatkozva húzza az időt. Pedig egyszerű kérdéseket tettünk fel: mikor, milyen okból és hány beteget költöztettek ki a budakalászi telephelyről 2021 tavaszán, ők hová kerültek, jelenleg hány beteg van a budakalászi telephelyen, a szakosított szociális ellátást igénybe lehet-e venni költségtérítés nélkül, és ha igen, milyen feltételekkel. A “URBS PRO PATIENTE” Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapja szerint „Magyarország második legnagyobb pszichiátriai intézménye. Pszichiátriai egészségügyi és szociális közszolgáltatást is ellát. A küldetés legfontosabb eleme a halmozott mentális és testi betegségek miatt emberi méltóságunkban és szociális függőségükben is legkiszolgáltatottabb emberekkel való törődés.”

Segesvári Csaba

Nyitókép: Egy férfi belép a szavazófülkébe az önkormányzati választáson a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskolában kialakított 159-es szavazókörben Miskolcon 2019. október 13-án (forrás: MTI/Vajda János)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás