Közadatigénylés

Borkai Zsolt jogerősen elbukta a vagyonnyilatkozatáért indított pert

A bíróságoknak példátlan megoldást kellett alkalmazniuk a nemrég lemondott győri polgármester vagyoni adatainak kiperlésekor: zárolták Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát, nehogy annak adatai eltűnjenek a nyilvánosság elől. A leadást követő év januárjának végén az önkormányzati vagyonnyilatkozatok visszajárnak a politikusnak – ha elhúzódik a per, ugrik a nyilatkozat is. Márpedig a város időhúzásra játszott a jelek szerint. 

A Győri Ítélőtábla arra kötelezte a város önkormányzatát, hogy e-mailben elküldje egy adatigénylőnek a nemrégiben lemondott Borkai Zsolt volt polgármester 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát.

Az Átlátszó 2018-ban tesztelte a megyei jogú városok polgármestereinek vagyonnyilatkozat-kiadási gyakorlatát, a győri gyakorlat a legtitkolózóbbak közül is kiemelkedett:

A 23-ból 4 megyei jogú város polgármestere kérésre sem adja ki a vagyonnyilatkozatát

23 megyei jogú város és a főváros polgármesterének vagyonnyilatkozatát próbáltuk megismerni, az eredmény minimum vegyes: 8 városvezető, továbbá a budapesti főpolgármester önként és azonnal, további 11 városvezető az erre irányuló adatigénylésre nyilvánosságra hozta a vagyonnyilatkozatát. Négyen azonban megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a megismerését, Dunaújvárosban egyenesen a bolondját járatják az adatigénylővel.

Cikkünk megjelenése után egy váci civil aktivista elhatározta, hogy besegít az Átlátszónak.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője (akit időközben önkormányzati képviselőnek és alpolgármesternek választottak a Pest megyei városban) négy problematikus vagyonnyilatkozat megszerzése érdekében indított adatigénylési eljárást. Borkai esetében bírósághoz kellett fordulnia, miután elutasították az adatigénylését.

Az információszabadság és az átláthatóság szempontból nagy jelentőségű per nem arról szólt, hogy nyilvánosak-e a szexvideó-botrányba keveredett egykori fideszes politikus vagyonnyilatkozati adatai. A győri önkormányzat jogászai mindent elkövettek annak érdekében, hogy a helyhatóságnak ne kelljen e-mailben elküldeni az egykori olimpiai bajnok vagyonnyilatkozatát.

Az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumok tanúsága szerint Borkai jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény. Érvelése szerint az önkormányzati törvény írja elő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának benyújtásáról szóló szabályokat. A helyhatóságnak működési szabályzatot kell alkotnia, amelyben meghatározzák, mely bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat.

Ezek a szabályzatok rendre arról szólnak, hogy miként lehet betekinteni a vagyonnyilatkozatokba, tehát szó sincs arról, hogy e-mailben ki lehetne adni az okiratot. Ennek szerintük egyedüli módszere: időpontot kell egyeztetni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével.

A Győri Ítélőtábla ezt az érvelést utasította el. Az immár megfellebbezhetetlen döntés lényege: ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

A Borkai-féle vagyonnyilatkozati ügy legérthetetlenebb vonatkozása, hogy a győri hivatal miért ragaszkodott foggal-körömmel az – immár jogerősen elvetett – álláspontjához. Győr azon kevés önkormányzatok egyike, amely nem akar elektronikus másolatban vagyonnyilatkozatokat küldözgetni. Ez azért furcsa, mert az információszabadság-ügyekben is vizsgálódó adatvédelmi hatóság és a bíróságok gyakorlata egyöntetű és következetes.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Mi a gond azzal, ha csak betekinteni lehet a vagyonnyilatkozatba, és azt nem küldik el e-mailben? A válasz egyszerű: itt az információszabadság érvényesüléséről, egyszersmind az alaptörvény VI. cikk harmadik, átláthatóságról szóló rendelkezésének akadálymentesített érvényesüléséről döntött Győrben az ítélőtábla dr. Stániczne dr. Imre Csilla vezette fellebbviteli tanácsa.

Ráadásul volt még egy kockázat: hiába nyer az adatigénylő, az eljárás elhúzódása oda vezethet, hogy esetleg már nem is található meg a kért dokumentum.

A Ferjancsics által indított pert (valójában két pert, hiszen a 2018. évről leadott Borkai-vagyonnyilatkozat miatt szintén keresetet kellett benyújtania) a sajátos jogi szabályozás könnyen meghiúsíthatta volna.

Két peres eljárás is folyamatban van Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatai miatt

Az országgyűlési képviselőkével szemben ugyanis az önkormányzati képviselők és polgármesterek vagyonnyilatkozatát vissza kell adni akkor, amikor leadják az új vagyonnyilatkozatukat. Ez rendszerint minden év január 30-ig esedékes.

Ha az ilyen ügyben elkezdődött per elhúzódna a következő év január 30-án túlra, akkor nem lesz miről pereskedni, hiszen a polgármester – esetünkben Borkai – visszakapja a vagyonnyilatkozatát. Vagyis nem hozzáférhető többé.

Ferjancsics és ügyvédje ezért ideiglenes intézkedésként a vagyonnyilatkozat zárolását kérte. A bíróság helyt adott a kérelemnek, és megtiltotta az önkormányzatnak, hogy visszaadja az okiratot Borkainak.

Ez a procedúra sem ment egyszerűen. Az önkormányzat aljegyzője igénybe vett minden eszközt és jogi utat, hogy kiszabadítsa a vagyonnyilatkozatot a bírói zárlatból.

Csörgits Lajos aljegyző elszántságát jól jellemzi, hogy egészen a legmagasabb bírói fórumig, a Kúriáig vitte az ügyet. Az egykori legfelsőbb bírósági elnök, Baka András által vezetett tanács viszont rövid határozatban, eljárásjogi okból visszautasította a felülvizsgálati kérelmet.

Egyelőre nem tudni, hogy a győri önkormányzat mikor küldi el Ferjancsicsnak a vagyonnyilatkozatot. Borkai vagyoni adatairól mindenesetre itt és itt is olvashat. A 2019-ben leadott vagyonnyilatkozat ügyében a peres eljárás pedig még folyamatban van.

A polgármester rokonai, barátai és üzletfelei – lerajzoltuk a „Győrt behálózó polipot”

Borkai Zsolt viselt dolgairól néhány napja kezdett publikálni egy anonim blog: a nyilvánosságra került fotók tanúsága szerint Győr fideszes polgármestere tavaly szexpartin vett részt az Adrián Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, valamint Szabó Ervin üzletember társaságában. Cégnyilvántartási adatok szerint Győr fideszes polgármesterének fia több cégen keresztül kötődik apja útitársához: Rákosfalvy Zoltánnal közös vállalkozása is volt Borkai Ádámnak.

Kis Zoltán

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás