Közadatigénylés

Katás visszaélések: 187 nap után válaszolt a NAV egy 9 számból álló táblázattal

Megszoktuk már, hogy az adatgazdák nem kapkodják el az adatszolgáltatást, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nagy eséllyel rekordott döntött, amikor közérdekű adatigénylésünkre több mint fél év után adott érdemi választ egy mindössze 9 számból álló táblázattal. Többek között azt szerettük volna megtudni, hogy hány esetben bukkantak katás csalókra az ellenőrzéseik során az elmúlt években. A NAV által elküldött számokból kiderült: volt olyan év, amikor mindössze 19 db visszaélést füleltek le, holott több mint 16 ezer katás szerződést vizsgáltak át.

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke 2022. július 14-én azt nyilatkozta, hogy 300 milliárdot csaltak ki a költségvetésből a bújtatott kata-foglalkoztatók, többek között ezért is van szükség az adózási forma szigorítására. Mivel az adatok forrását a politikus nem nevezte meg, több sajtóorgánum, így lapunk is közérdekű adatigénylést adott be, hogy kiderítsük, honnan vette Bánki a számokat.

Az adóhivataltól 2022. július 16-án azt kérdeztük adatigénylésünkben, hogy az elmúlt 5 évben (2017. január 1. és 2022 január 1. között) hány olyan adóhatósági ellenőrzést végeztek (a kifizetői és/vagy a munkavállalói oldalon), amelynek során azt állapították meg, hogy a munkáltató ahelyett, hogy a munkavállaló után megfizette volna a közterheket, a vele szerződésben álló személyt katás vállalkozóként foglalkoztatta. Kértük, hogy az adatokat év szerinti bontásban, a kirótt bírság összegével együtt tüntessék fel.

A NAV először (augusztus elsején, vagyis az első válaszadási határidő lejártakor) 45 nap hosszabbítást kért. Ezt augusztus 30-án újabb 45 nappal toldották meg. Végül október 13-án küldtek 6 darab számot a vizsgált foglalkoztatókról és a vizsgált katás partnerek szerződéseiről. A mellékelt táblázatban viszont nem tüntették fel, hogy a vizsgált esetekből mennyinél állapították meg a csalás tényét. Kértük, hogy ezt pótolják.

300 milliárd helyett 9 milliárd

Az adóhivatal november 7-én közölte, hogy erre újabb 45 napra van szüksége. Mindeközben azonban egy hasonló kérdésre az mfor.hu kapott választ. Eszerint „kilenc és kétharmad éves fennállása alatt a tételes kisadózók (katások) 2,5 százalékát ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) adónemet érintő megállapítások viszont csak a költségvetés katabevételeinek 0,06 százalékát érintették, és ez alatt az idő alatt ennél az összesen 6511 katás adózónál mindösszesen 9 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg”.

Vagyis – Bánki Erik számaival ellentétben – „évente nem 250-300, hanem átlagosan csupán 1 milliárd forint meg nem fizetett közterhet tártak fel” a NAV ellenőrei.

„Abban igazat kell adnunk a Gazdasági Bizottság elnökének, hogy ha a katások munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében látták volna el tevékenységeiket, akkor jóval magasabb összeg került volna a költségvetésbe, hiszen a tételes adó számos más adót, illetve járulékot kiváltott” – tette hozzá az mfor.hu.

Bánki Erik magyarázza a KATA új szabályozását. Forrás: Youtube

Ne felejtsük el azonban, hogy ezt az adózási módot éppen a Fidesz-kormány vezette be, vagyis ők maguk adtak lehetőséget a vállalkozásoknak a kisebb mértékű adózásra.

50 ezer ellenőrzés, 141 visszaélés

Mi közben tovább vártunk a válaszra, sőt, némiképp már le is mondtunk róla. Aztán egyszer csak váratlanul, 2023. január 16-án és 17-én befutottak az adatok.

A NAV 187 nap után elküldött egy 9 számból álló táblázatot.

Eszerint 2020-ban 1612 foglalkoztatót és 21 370 katás partner szerződést vizsgáltak, míg a NAV által feltárt visszaélések száma mindössze 19 darab volt. 2021-ben már 2276 foglalkoztatót ellenőriztek, de kevesebb, 16 368 szerződést. Mégis nagyobb volt a találat: ebben az évben 90 visszaélést lepleztek le az ellenőrök. 2022.7.20-ig 1125 foglalkoztatót vizsgáltak és 12 882 katás szerződést. A csalások száma 32 volt.

A kirótt bírságok számát, valamint a 2017-es, 2018-as és 2019-es év adatait ezúttal sem küldték meg.

A NAV válasza több mint fél év után (forrás: kimittud.hu/NAV)

Hogy jól vagy rosszul járt az állam a kata „kivégzésével”, nem egyértelmű. Az biztos, hogy katából kiszorított vállalkozók utoljára szeptember 12-én fizették a kisadózók tételes adóját, az ő befizetésük az októberi bevallásokkal már nem érkezett be a költségvetésbe. Ez pedig meg is látszik a számokon.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint szeptemberben 18,738 milliárd forint érkezett az államhoz a kisvállalkozók adójából, ez októberre 9,436 milliárdra, majd novemberre 7,295 milliárd forintra csökkent.

Vagyis eltűnt a korábbi KATA-adózók fele, és ha a tendencia így folytatódik, emiatt közel 100 milliárd forint éves kiesése lehet a költségvetésnek. Azt pedig, hogy mennyi katás lett mára bújtatott helyett „igazi” alkalmazott, egyelőre nem tudni.

Eltűnt a KATA-adózók fele, 1300 milliárdos áfatöbblet a költségvetésben | atlatszo.hu

Megjelentek az októberi államháztartási adatok. Ebben már a KATA-ból kiszorított vállalkozók befizetései, pontosabban nem fizetései is látszódnak. Míg augusztusban a KATA-ból 18,7 milliárd forint ment a költségvetésbe, ez a bevétel októberben 9,4 milliárdra csökkent. Ha a tendencia így folytatódik, a KATA megszigorítása miatt közel 100 milliárd forint éves kiesése lesz a költségvetésnek.

Katus Eszter

Nyitókép: A NAV sátra az Egerszeg Fesztiválon 2019-ben. Fotó: NAV/Facebook

Megosztás