Közadatigénylés

Makó 373 milliós, Szolnok 141 milliós lejárt tartozás mellett vállalta a posták önkormányzati üzemeltetését

Makó és Szolnok fideszes vezetése is komoly megszorításokról döntött tavaly októberben az energiaárak miatt, például önkormányzati fenntartású intézményeket zártak be. Ezután mindkét települést érintette az országos postabezárási hullám. A fideszes városvezetők azonban úgy döntöttek: az állami szolgáltatóra mégis van pénz, így mindkét városban újranyithat egy-egy fiók. Pedig Makó és Szolnok is adós a szállítóinak – ez derült ki közadatigénylésünkből.

Az energiaválság miatt megszorításokra, takarékossági intézkedésekre kényszerült a makói önkormányzat is – írta még tavaly szeptember végén a Fidesz-közeli Promenad24. Hosszú a lista. A városban például lekapcsolták a díszvilágítást, télre bezárták a konferencia-központot, a múzeumot és a tanuszodát. A nyugdíjasklubok közül a vegyes tüzelésűek maradhatnak nyitva. A rezsiköltségek okozta sokk után jött a Magyar Posta lépése: az állami cég október végén országszerte 336 posta bezárásáról döntött, ami Makót is érintette.

A Promenad24 írta meg, hogy november végén Farkas Éva Erzsébet, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere a testület jóváhagyásával egyeztetni indult a postához az újranyitásért. A terv szerint az önkormányzat a tervezett szüneteltetés időszakára átvállalná a kisposta üzemeltetésének teljes költségét. Az akkori cikk szerint „a kisposta életben tartása azért is fontos, mert a makói postai szolgáltatások 40-45 százalékát ez a hivatal látta el.”

Januárban már ünnepeltek Makón – bár a fél város zárva, a polgármester ajánlatát elfogadta az állami cég, kinyithatott a posta.

Több önkormányzat is tárgyalni kezdett a Magyar Posta Zrt.-vel, ami MTI hírben jelentette be, hogy az önkormányzatokkal kötött megállapodások alapján 32 településen 45 posta szüneteltetését oldja fel. Az érintett postahelyek január 2-án újra kinyithattak. 32 település közül Makó és Szolnok városvezetésénél érdeklődtünk a lejárt tartozásokról, ugyanis mindkét településen számos önkormányzati fenntartású intézmény továbbra is zárva van. 

Makótól közadatigénylésben az üzemeltetési szerződést kértük, de csak a nyilvánosan is elérhető képviselőtestületi határozatokat kaptuk meg. Eszerint a város 18 hónapra köt szerződést az állami céggel, évente nettó 23 millió forintért. Emellett a bérleti díjat is elengedik. A december közepén adott válaszban az állt, a szerződést akkor még nem írták alá, ezért azt nem csatolták.

Makói 2-es posta újranyitása (fotó: Farkas Éva Erzsébet Facebook oldala)

Látva, hogy Makó milyen megszorítások mellett döntött októberben, a várostól azt is megkérdeztük, hogy 2022-ben mennyi lejárt tartozása volt az önkormányzatnak.

Lejárt tartozás definíciója: olyan kötelezettség, aminek a teljesítési határideje már elmúlt, de nem fizették ki. Lehet elmaradt közüzemi díj vagy ki nem fizetett szolgáltatás, áru.

A 30 nap után közölt adatokból az látszik, hogy decemberben a településnek 373 millió forint lejárt tartozása volt, amellyel 0-90 nap közötti késésben volt a szolgáltatók felé. Továbbá 1,3 millió forintnyi olyan elmaradása volt, aminek kifizetésével 181-360 napja (6-12 hónap) csúszott.

forrás: közérdekű adatigénylés / Makó Város Önkormányzata

Szolnokon az önkormányzat finanszírozza a lakótelepi postát

„Szolnok város szeptemberi ülésén a leghosszabban tárgyalt napirendi pont az energiatakarékossági intézkedéseket érintő előterjesztés volt, amelyet végül elfogadott a testület. A megtakarítások több intézmény működésére is hatással lesznek, azonban a közvilágítást a most elfogadott előterjesztés végül nem érinti” – írta szeptember végén az önkormányzati lap. A városban bezárt többek között a könyvtár, a művelődési központ, a színház és több óvoda is. A posta bezárása  – ahogy Makón is – ezután jött.

Az önkormányzat itt is tárgyalni kezdett. A KESMA lapja, a szoljon.hu már novemberben arról írt, „a közelmúltban bezárt szolnoki posták újranyitásának lehetőségeiről tárgyalt csütörtökön dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője és Szalay Ferenc polgármester Budapesten dr. Fónagy Jánossal, a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkárral”.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője, Szalay Ferenc polgármester és dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (forrás: Szalay Ferenc Facebook-oldala)

Majd decemberben döntött a testület, és közölték: „újranyithat a közel 25 ezres lélekszámú Széchenyi lakótelep postahivatala. Az újranyitást lehetővé tévő szolgáltatási díjat, mintegy 42 millió forintot az önkormányzat biztosítja majd költségvetése terhére”.

Vagyis a recept hasonló, mint Makón: a fél várost lezárták spórolásból, de arra költenek, hogy legyen posta.

Szolnok városa közadatigénylésünkre válaszul elküldte a vonatkozó határozatot, amely szerint nem egy, hanem másfél évre szerződtek le a Magyar Postával. Így a korábban bejelentett 42 milliós díj nettó 63,2 millió forintra nőtt. A szerződést is megküldték, amiből kiderül, a bezárás oka valójában a rezsiköltségek mellett az volt, hogy veszteséges a bezárásra ítélt posta – ezért a város hajlandó piaci díjat fizetni a nyitvatartásért.

Bezárt, majd újranyitott posta Szikáncson. A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat is fizet az üzemeltetésért (fotó: Segesvári Csaba)

Szolnoktól, Makóhoz hasonlóan kikértük a lejárt szállítói tartozásokat. A város decemberben 141 millió forintnyi lejárt, de még ki nem fizetett szolgáltatói számlát görgetett maga előtt. Mindkét városra jellemző, hogy év közben nőtt, majd negyedévente csökkent a lejárt tartozások összege.

forrás: közérdekű adatigénylés / Szolnok Város Önkormányzata

 

Mennyibe is kerül egy kisposta?

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy míg egy nagyvárosi posta bezárása akár évi 20-30 ezer köbméternyi gázmegtakarítást jelent, addig a kispostáké minimálisat. Az általunk azonosított egységekből a Békéscsaba 2-es posta, a Miskolc 9 – Újdiósgyőr posta, a Kecskemét 2-es posta, a Nyíregyháza 2-es posta, a Miskolc 2-es posta és a Debrecen Lencz-telep kirendeltség összesen 166 543 köbméter gázt igényelt a 2015-ös közbeszerzésben. Ez a hat egység 125 vidéki kisposta gázfogyasztásának felel meg, de a Magyar Posta Zrt. nem adja ki a konkrét adatokat, ezért pereltünk.

Bepereljük a Magyar Postát, mert titkolja, hogy mennyi rezsiköltséget spórol meg a fiókbezárásokkal | atlatszo.hu

Ha nem érkezne több orosz gáz, akkor szeptember végéig valószínűleg elég lenne a tárolókban lévő és a kitermelhető mennyiség. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke még nem hirdette ki a válsághelyzet első fokozatát, az úgynevezett korai előrejelzési szintet, de úgy kér adatokat a piaci szereplőktől, mintha az lenne.

Segesvári Csaba

Címlapkép: A posta vezérigazgatójával találkozott a makói városvezető, Farkas Éva Erzsébet (fotó: Farkas Éva Erzsébet Facebook oldala)

Megosztás