Közadatigénylés

Negyvenezer külföldi nyugdíjas kapott 361 millió forintnyi rezsiutalványt

Válaszolt közérdekű adatigénylésünkre a Magyar Államkincstár, ebből az derül ki, hogy a 361 millió forintnyi rezsiutalványt 84 milióért adták fel külföldön élő magyar nyugdíjat kapó időseknek.

“Nem magyarországi címre összesen 40 ezer 219 darab, rezsiutalványt tartalmazó postai küldemény került feladásra”válaszolta közadatigénylésünkre a Magyar Államkincstár.

Nagyon titkolózik az államkincstár, ha a külföldre postázott rezsiutalványokról kérdezzük

Kanadába is kiküldték a magyar rezsiutalványt, most küldik vissza a címzettek – írtuk tavaly novemberben. November 15-én kértük közadatigénylésben a Magyar Államkincstártól, hogy pontosan mennyi külföldön élő magyar nyugdíjasnak és milyen értékben küldtek rezsiutalványt. A kérdést megkapták, türelmet kértek. Többszöri érdeklődésre sem válaszoltak.

A válasz alapján külföldön magyar nyugdíjat kapó időseknek 361,9 millió forint értékben juttatott el a Magyar Posta a csak Magyarországon beváltható rezsi utalványból. Mindezt 84,3 millió forintért. Az államkincstár közlése szerint a küldményekből 1752, túlnyomó részben „nem kereste” visszaérkezési okkal jött vissza Magyarországra.

Megírtuk, a kormány az önkormányzati választások előtt döntött arról, hogy 2,6 millió nyugdíjasnak 9 ezer forint gáz- és villanyszámla kifizetésére fordítható utalványt ad. Ez az adófizetőknek 24 milliárd forintba került, a rezsiutalványt 2020. március 31-ig lehet felhasználni villany- és gázszámla kiegyenlítésére.

Király József kecskeméti ellenzéki képviselő azt jelezte közösségi oldalán: “egy régi, kanadai-magyar nyugdíjas megkért, hogy küldjem el ezeket a rezsi-utalványokat azzal  gondolattal, hogy valaki fogja tudni használni”.

Korábbi cikkünkben az egykori Országos Nyugdíjfolyósító Intézet honlapján található 2015-ös statisztikai évkönyvből számoltunk. Ebben az áll, 2016 januárjában 32 ezer 724-en kaptak külföldön magyar nyugellátást. Öregségi nyugdíjas ebből 27 ezer 925 volt. Úgy számoltunk, ha nem változott érdemben a külföldi magyar nyugdíjasok száma, akkor több mint 251 millió forintnyi utalvány ment most külföldre.

Közadatigénylést küldtünk a Magyar Államkincstárnak, amit 2019. november 15-én megkaptak. Három hónappal később meg is kaptuk a választ.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Segesvári Csaba

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás