göd

Nem derült ki, hogyan került mérgező oldószer a kútvízbe – lakossági fórum Gödön

A gödi kutak szennyezéséről szóló, május 2-án megjelent cikkünk felbolygatta a kedélyeket a Duna-parti kisvárosban. Az ügyben az önkormányzat fórumot hirdetett meg, ahol választ ígértek a lakosok kérdéseire. Az eseményen azonban a hatóságok részéről senki nem jelent meg, a meghívott vegyész szakértő és a Samsung képviselői pedig nem igazán tudták eloszlatni a helyiek aggodalmait. Videóval.

A gödi vízszennyezésről szóló cikkünk kapcsán május 15-én a gödi önkormányzat május 17-ére lakossági fórumot hirdetett meg. A fórum összehívására a cikkünkben feltárt tényekkel – miszerint több öntözésre használt kútban lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű mérgező oldószert mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat –  kapcsolatos aggodalmak késztették az önkormányzatot. 

„Mennyire veszélyes ez, érint-e minket, van-e teendőnk? Mit tesz az önkormányzat, a Samsung, a hatóságok? Hogyan kerülhetett az NMP a vízbe, mekkora a szennyezés mértéke?” – ezekre a kérdésekre ígértek választ a lakosoknak. 

A fórumon Gariscsák Erzsébet vegyészmérnök, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV), a Göd-ÉRT Egyesület valamint a Samsung SDI képviselői adtak tájékoztatást. Nem jelentek meg viszont a hatóság illetékesei, például a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amely az Átlátszó cikke nyomán vizsgálatot rendelt el. A meghívott Tuzson Bence országgyűlési képviselő és a megyei önkormányzat emberei szintén nem voltak jelen.

Cikkünk nyomán a hatóság vizsgálatot indított a gödi kutak szennyezése ügyében | atlatszo.hu

Értesítést kaptunk, hogy gödi kutak vízszennyezéséről szóló cikkünk alapján a katasztrófavédelem vizsgálatot rendelt el. Ugyanakkor a Samsung-gyár is „vízminőség ellenőrzési” kampányba kezdett Gödön, melynek során helyi lakosok felajánlását kérte a kútjaikból történő mintavételekre.

A fórumot Fülöp Zoltán (LMP) gödi önkormányzati képviselő vezette. A gödi testület egy 2020-as határozata szerint ugyanis Balogh Csaba polgármester helyett csak Fülöp Zoltán tárgyalhat a Samsung SDI képviselőivel. 

„Annyira azért ez nem veszélyes”  

A lakossági fórum jórészt a N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű mérgező oldószer kémiai hatásaival, veszélyességével és a kútvíz használhatóságával foglalkozott. A szennyezés okáról, a további vizsgálatok menetéről azonban szinte semmit nem derült ki. 

A meghívott vegyész szakértő elmondta, hogy az NMP egy vízzel elegyedő oldószer, levegőre kerülve pedig néhány óra alatt biológiailag lebomlik.

Csak akkor károsíthatja a magzatot és okoz súlyos szem-, bőr- és légúti irritációt, ha  valaki nagy dózisban érintkezik vele.

Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója arról beszélt, hogy a gödi ivóvízbázis távol van a szennyezett gödi kutaktól, s ezért az ivóvíz nincs veszélyben. Az ivóvíz megfelelőségéről a fórum napján a DMRV egy lakossági tájékoztatót is közzétett. Ebben azért azt is leírják: „az említett mintavételi helyen kimutatott NMP-elem forrásának, lehetséges hatásainak, jelentőségének megítélése az elvégzett egyszeri vizsgálat eredményei alapján nem lehetséges, azzal kapcsolatban a jelenlegi ismeretek birtokában semmilyen megalapozott kijelentés nem tehető.” 

Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében | atlatszo.hu

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban.

A Samsung-gyár EHS (környezet-, munka- és tűzvédelmi) felelőse, Frankovits György arról tartott kiselőadást, hogy hogyan használják fel az üzemben az NMP-t. Mint elmondta, a gyártási folyamat teljesen zárt, ezért nem kerülhet ki a gyár területéről szennyezőanyag.

Az elhangzottak nyomán a fórumot vezető Fülöp Zoltán úgy konkludált: további mérésekre és vizsgálatokra ugyan szükség van, de „egyelőre annyira azért ez nem veszélyes ránk nézve”.

További mérésekre van szükség

Bármennyire is megnyugtatónak szánták a fórum szervezői a tájékoztatást, a lakosok számos nyugtalanító kérdésre nem kaptak választ. Nem derült ki például, hogy miért nem hozza nyilvánosságra a Samsung SDI a saját vízmonitoring adatait. „Mi minden kért adatot megküldtünk a hatóságnak” – hangzott el a gyár képviselője részéről. Ugyanakkor kijelentette azt is, hogy

az iparterületen nincsenek használatban vízmonitoring kutak, a jogszabályok ugyanis nem írják elő a talajvíz-vizsgálatokat.  

Balogh Csaba polgármestert is kérdeztük, hogy milyen lépéseket tud és akar tenni az önkormányzat az ügyben.

Balogh elmondta, hogy a Greenpeace-szel, a Levegő Munkacsoporttal és külföldi szakértőkkel is egyeztet, hogy milyen méréséket kellene még elvégeztetni. Levegő-, víz- és talajvizsgálatokra egyaránt szükség van szerinte. Külön kiemelte, hogy a gyárban használt grafitport is mérni szeretné a levegőben, mert emiatt is sokan aggódnak Gödön.

A polgármester arról is beszélt, hogy a dél-koreai nagykövettel is egyeztetett a gyár ügyében. A nagykövet szerint a hazai jogszabályi környezet jóval lazább feltételeket szab, mint amilyen törvényeket Dél-Koreában előírnak a cégek számára.

Balogh szerint a különleges gazdasági övezet létrejöttével a városnak kevés lehetősége volt a jogszabályok betartatására. Egy sikeres pernek köszönhetően viszont visszakerültek a város tulajdonába azok az iparterület körüli utak és közterületek, amelyeket korábban Pest megye kapott meg.

Ezzel visszanyerte az önkormányzat azt a jogát is, hogy ügyfélként beleszólhasson a hatósági eljárásokba.  

„Azokat az információkat, amit eddig eltitkoltak előlünk, most meg tudjuk szerezni, ezzel a jogunkkal pedig élni is fogunk” – tette hozzá a polgármester. 

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Lakossági fórum 2022. május 17-én Gödön (forrás: Bodoky Bence/Átlátszó)

Megosztás