Velence

Fideszes alapítványhoz vándorolt egy állami hotel a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül

A Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül került egy értékes velencei ingatlan fideszes érdekkörbe. A tóparti területet ingyen megkapta az államtól a szeretetszolgálat egyesülete, majd rögtön meg is szabadult tőle. A Helios hotel új tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László alapította Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége. A Máltai Szeretetszolgálat közbeiktatásának köszönhetően már nem nyilvános adat a vételár. A nyilvános dokumentumok alapján az ötezer négyzetméteres telken lévő épületek mindössze egy velencei családi ház áráért, 100 millió forintért cserélhettek gazdát. 

Mindössze pár percet kell sétálnunk a Velence Korzó homokos partjától, hogy megtaláljuk a szóban forgó kúriaépületet, és a mellette lévő, feltehetően üzemen kívüli szállót. A korábban állami tulajdonú ingatlan meglehetősen gyanús körülmények között került ki a nemzeti vagyonból.

Eladták az állami ajándékot

A történet 2021 márciusában kezdődött, amikor a szállót az állam ingyen odaadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesületének. (Az állam nem csak az ingatlant, hanem a hotelt tulajdonló céget, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-t ajándékozta oda.)

A Máltaiak szinte rögtön, két hónapon belül értékesítették a Helios hotelt a Helios Projekt Kft.-nek. A cégben közvetetten részesedése van a Velence-tavi Kistérségért Alapítványnak, amit a volt kulturális miniszter, a fideszes L. Simon László hozott létre.

További furcsaság, hogy a májusi adásvétel előtt, már februárban létrehozták a szállót később megvásárló Helios Projekt Kft.-t, aminek neve is egyértelműen arra utalt, hogy a hotelt szeretné megkaparintani

3,3 milliárdos hajóépítési tudásközpontot hoz létre a Máltai Szeretetszolgálat a Velencei-tónál | atlatszo.hu

A Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A kiszáradófélben lévő tó megmentése szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható. A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, a Google Earth archív felvételein azonban látszódik, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták.

Egy családi ház árát kérhették el

Szerettük volna megtudni, hogy mégis mekkora értéket képvisel az egykori közös vagyon. Mivel a tranzakcióban részt vevő felek nem válaszoltak a levelünkre, ezért közérdekű adatigénylést adtunk be a nemrég még állami tulajdonban lévő Pro Rekreatione Kft.-nek. A cég ügyvezetője azonban széttárta a karját, hogy rájuk már nem vonatkoznak az adatnyilvánossági szabályok:

„sem Társaságunkra, sem annak vagyonelemeire nem vonatkoznak az ezen tulajdonosi körre irányadó elidegenítési és adatnyilvánossági szabályok. Mindezekkel együtt tisztelettel tájékoztatom, hogy az ingatlan értékesítésére hivatalos értékbecslést követően és az abban feltüntetett értéket meghaladóan került sor.”

Az ingatlan pontos árát tehát nem árulták az érintettek, de a Helios Kft. 2021-es beszámolója szerint összesen 101 millió forint értékű ingatlannal gazdagodtak. Az összeget a kiegészítő melléklet tovább bontja:

„telek, telkesítés – Velence Tópart utca 34″ címen 51,6 millió, míg „Velence ingatlan” címen  49,8 millió forintot tüntetnek fel, vagyis a teljes 101 milliós összeg vélhetően a Helios-telek és a rajta lévő építmény vételárát jelenti.

A strand közelsége is növeli az ingatlan értékét (fotó: Átlátszó)

A partközeli telken több épület is van

100 milliós ár az 5 ezer négyzetméteres tó közeli ingatlanért nagyon baráti lenne. Az utcában 116 millió forintért árulnak egy kétszintes, 185 négyzetméteres családi házat 545 négyzetméteres telekkel, amit a 1970-es években építettek.

Amikor szemrevételeztük a telket, a kúria mellett egy másik szállót és egy orvosi rendelőt is találtunk, a Google-felvételek alapján pedig az udvaron még egy medence is van.

Az ingatlanon még egy szálló  található (forrás: e-közmű)

Az utcafronton lévő szürke épület egykor Helios hotelként üzemelt, jelenleg kávézóként működik. A felújított épület komoly értéket képviselhet, ami önmagában meghaladhatja a 100 millió forintot.

A frissen felújított épületben jelenleg a Helios Kávézó üzemel (fotó: Átlátszó)

Ahogy az önkormányzat lapja írja, viszonylag kevesen tudják, hogy a Helios hotel épülete egykor kúriának épült, ami először a település plébánosának, majd gróf Wickenburg Istvánnak a tulajdonában volt, és akkoriban még közvetlen kapcsolata volt a tó partjával. Az épületben a II. világháború alatt lőszeresládákat gyártottak, majd az államosítás után nádüzemként működött.

A Wickenburg Kúria (forrás: velenceblog.com)

A telken található másik szállóépületre ráférne egy felújítás. A Google-térképen ugyan szállásként tüntetik fel a Tópart utca 34. szám alatti ingatlant, a legutóbbi értékelések azonban 3-4 évesek, és a neten fellelhető hoteles telefonszámok sem élnek.

A szállóra ráférne a felújítás (fotó: Átlátszó)

Két fideszes alapítvány is meghúzódik a háttérben

A hotelt megvásárló Helios Projekt Kft. nulla fővel működik, főtevékenysége a szállodai szolgáltatás. A cégben a Velence-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-nek 35 százalék, a Művészeti Népfőiskola Vagyonkezelő Kft.-nek 5 százalék tulajdonjoga van. A cégek mögött két Fidesz-közeli alapítvány áll.

A Velence-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-ben 12 százalékos tulajdona van a Velence-tavi Kistérségért Alapítványnak, amit „a gyermekkorát a tó környékén töltő, és jelenleg is itt élő L. Simon László” hozott létre. L. Simon László korábban kulturális államtitkár volt, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A Művészeti Népfőiskola Vagyonkezelő Kft. a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány tulajdona. A két alapítvány ugyanarra a kápolnásnyéki címre van bejegyezve, a Deák Ferenc u. 10. alá. Ugyanitt található a felújított Halász Kastély, amit korábban „L. Simon László kastélyaként” emlegettek a sajtóban. 2014-ben 267 millió forint uniós támogatást kapott a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az épület felújítására.

Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá | atlatszo.hu

Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá

 

Zsilák Szilvia

Frissítés 2022.10.20.: Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy a hotel felújítására korábban 50 millió forint támogatást ítélt oda az állam. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A régi Helios Hotel felújított épülete (fotó: Átlátszó-montázs)

Megosztás