cikkünk nyomán

Dél-Koreában is téma a gödi Samsung-gyár, az Átlátszót idézi a helyi sajtó

Követi és szemlézi a dél-koreai sajtó a gödi Samsung-gyárról megjelent magyarországi cikkeket és híreket. A gyár okozta zaj- és levegőszennyezésről, legutóbb pedig a gödi kutakban talált NMP nevű oldószerről több koreai nyelvű médium beszámolt, írásaikban az Átlátszó és más magyar hírportálok cikkeit idézve. 

Külföldi médiumokat is figyelő dél-koreai híroldalak az elmúlt hónapokban többször írtak a gödi Samsung-akkumulátorgyár okozta környezeti problémákról, illetve azok magyarországi sajtóvisszhangjáról. 

Az egyik koreai nyelvű hírportál tavaly decemberben A magyarországi Göd lakosai szenvednek a Samsung SDI zaj-, szennyvíz- és CO₂- kibocsátásától – az akkumulátorgyártás dilemmája címmel jelentetett meg egy cikket

Az írás lényegében egy összefoglaló a gödiek gondjairól, s benne szinte szisztematikusan felsorolják az Átlátszón 2018 óta megjelent legfontosabb cikkeket. Így idéznek a Samsung-gyár miatti erdőirtásról és a kisajátításokról szóló egyik első beszámolónkból, a veszélyes anyagok megtízszerezéséről szóló cikkünkből, az engedély nélküli építkezésről és a gyárra kiszabott bírságokról szóló írásunkból

Emellett hivatkoznak a Mérce, az Index és a 24.hu több, a témával kapcsolatos írására, valamint megosztják a Very Important Planet Gödről készült videóját és a Karátson Gábor Kör magyarországi akkumulátorgyárakról készült filmjét.

A gödi kutak szennyezéséről szóló május 2-ai írásunk  nagy visszhangot keltett a hazai médiában; a magyarországi sajtóhírek alapján pedig koreai nyelvű hírportálok is beszámoltak az eseményről.

Az asiatime.co.kr nevű hírportál május 4-én megjelent cikke arról ír, hogy „mérgező anyagokat fedeztek fel a Samsung SDI magyarországi gyára közelében” és „szaporodnak a hatóságok vizsgálatát követelő hangok”. A cikk beszámol a különleges gazdasági övezet létrehozása és a gödiek kifosztása miatti helyi elégedetlenségről, és utal a magyarországi politikai viszonyokra is. 

Akkumulátorgyártáshoz is használt mérgező oldószert találtak a gödi kutak vizében | atlatszo.hu

Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban.

Egy másik koreai nyelvű cikkben az olvasható, hogy egy Göd-ÉRT nevű civil csoport – amely korábban a szén-dioxid-kibocsátás megnövekedéséről közölt adatokat – vizsgálatai szerint lítium és NMP (N-methyl-2-pyrrolidone) mutatható ki a gödi kútvízben. 

Az írás azt állítja, hogy a gödi akkumulátorgyár körül kialakult környezetszennyezési vita „várhatóan súlyos terhet ró a második üzemének befejezése előtt álló Samsung SDI-ra”.  

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Címlapkép a www.straightnews.co.kr oldaláról.

Megosztás