Heti lapszemle

Orbán Viktor Moszkvába ment, a NAIH vizsgálja a Szuverenitásvédelmi Hivatalt

Magyar Hang: Orbán Viktor Putyinnak: Lassan Magyarország az egyetlen európai ország, aki mindenkivel tud beszélni

Videót adott ki az orosz sajtó Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozójáról, amelynek a Kreml a helyszíne. A találkozón magyar részről a miniszterelnökön kívül részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, orosz részről pedig az elnökön kívül  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Putyin eleve nemcsak partnerként üdvözölte Orbánt, hanem mint az EU elnökségének képviselőjét. A magyar kormányfő moszkvai látogatása viszont megrökönyödést, sőt felháborodást keltett az Európai Unióban.

RTL: Még mindig működik a vadászati kiállítást szervező cég, sőt: 750 milliós buktát hozott össze

A 2021-es vadászati kiállítás szervezésére létrehozott állami tulajdonban lévő Egy a Természettel Nonprofit Kft. tavaly még mindig 17 embert foglalkoztatott, a személyi jellegű kifizetésekre 355 millió forint ment el. Amellett, hogy két könyvet megjelentettek, igyekeznek megőrizni a kiállításra készült eszközök értékét Mínusz 749,4 millió forintos adózott eredménnyel, azaz méretes veszteséggel zárta a cég 2023-at, ez azonban nem jelenti azt, hogy idén látványosan meghúznák a nadrágszíjat.

24.hu: Eljárást indított a NAIH a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen, mert nem átláthatók a szerződései

Átláthatósági hatósági eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben. A bejelentést, amely alapján a NAIH eljárást indított, a lap egyik olvasója tette, mert sérelmezte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem tett eleget az adatszolgáltatási és átláthatósági kötelezettségeinek, mivel a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban nem tette közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseit, támogatásait vagy kifizetéseit. A NAIH akár 50 millió forintra is bírságolhatja a hivatalt, ha 15 napon belül ennek nem tesznek ennek eleget.

444: Vidnyánszky egymilliárdos támogatásból rendezhet filmet

A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében készülő Úri muri, megazisten! című filmdrámára, olvasható az intézet honlapján. „Csáky Attila producerrel egy Móricz Zsigmond művészi teljesítményéhez méltó, nagyszabású magyar mozifilm elkészítésén dolgozunk”– idézi a közlemény a rendezőt, aki 2013 óta a Nemzeti Színház főigazgatója. A filmben a tervek szerint 2026 tavaszán kerül a mozikba.

Hvg.hu: Csak az alapkőletételből tudták meg, hogy hadiipari üzem épül – nem igazán örülnek Vecsésen a páncélökölgyárnak

Az RGW110 a német-izraeli hátterű Dynamite Nobel Defence (DND) GmbH hadiipari világcég egyik legfontosabb terméke. Ennek a páncéltörő rakétának az egyik fontos részegységét, a vetőcsövet hamarosan Magyarországon gyártják majd, pár kilométerre a ferihegyi repülőtértől, Vecsés határában. Az önkormányzatot meg sem kérdezték a magán ipari parkban a honvédelmi tárca bábáskodása mellett épülő hadiipari üzemről. Az itt gyártott új fegyver “kísérleti terepe” a Magyar Honvédség lesz, de Ukrajnába is juthat majd belőle.

Címlapkép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2024. július 5-én (fotó: Orbán/Facebook)

Megosztás