szolgálati közlemény

Vizsgálatot indított az Átlátszó ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Pálvölgyi Ákos, a Szuverenitásvédelmi Hivatal igazgatója kedden hivatalos levélben tájékoztatta az Átlátszót arról, hogy a hivatal a nemzeti szuverenitás  védelméről szóló, tavaly elfogadott törvény felhatalmazása alapján „vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak”.

A hivatalos levélben leszögezik: „Az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: atlatszo.hu) a honlapján közzétett beszámolói alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül, amelynek éves költségvetésében a külföldi támogatások aránya jelentős”. Ezért a Szuverenitásvédelmi Hivatal „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít az atlatszo.hu tevékenységével kapcsolatban”.

A vizsgálat keretében 11 kérdést kaptunk: ezek egy része bárki számára megismerhető adatokra vonatkozik (társasági szerződés, pénzügyi beszámolók és közhasznúsági mellékletek), más része a könyveléssel kapcsolatos információkat kér (főkönyvi kivonatok, bankszámla-kartonok), harmadik része pedig a pénzügyi beszámolóink kiegészítő mellékleteiben szerepeltetett nemzetközi donor szervezetektől kapott támogatásokkal kapcsolatos – például a támogatási szerződéseket kérik több évre visszamenőleg.

Képernyőkép 2024 06 25 161740

Vizsgálat indult

A Szuverenitásvédelmi Hivataltól kapott kérdések között szerepel az is, hogy „fejtse ki részletesen, milyen módon működik együtt a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal, melyet a honlapján együttműködő partnerként tüntet föl.” A Transparency International Magyarország éppen ma adott ki egy közleményt, hogy ellenük is hasonló vizsgálat indult, hatoldalas levelet kaptak összesen 62 kérdéssel. Álláspontjuk szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal

„a nemzeti szuverenitás állítólagos védelmének ürügyén támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket”

A Transparency International Magyarországhoz hasonlóan korábban az Átlátszó is többször hangot adott a tavaly év végén elfogadott szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatos fenntartásainak.

Decemberben például több más szerkesztőséggel együtt azt írtuk, hogy „a most elfogadott szuverenitásvédelmi törvény betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját”. A törvény ellen tiltakozó civil szervezetek közös közleményéhez is csatlakoztunk.

A külföldi finanszírozás ürügyén hosszú ideje vegzálja az Átlátszót a kormánybarát civilek zászlóshajója, a Civil Összefogás Fórum (CÖF-CÖKA) is. Legutóbb márciusban tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy munkacsoportot hoznak létre a külföldről finanszírozott szervezetek átvizsgálására, külön kiemelve az Átlátszót. A kormánypárti propagandaszervezet sajtótájékoztatójáról akkor a nemzeti hírügynökség és a közmédia is hírt adott, húsz független szerkesztőség viszont közös nyilatkozatban állt ki a sajtószabadság és az Átlátszó mellett.

Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Megosztás