médiaszereplés

A kórházi várólistákról beszélt Szopkó Zita az RTL Reggeliben

Tavaly cikksorozatban mutatta be az Átlátszó, hogy mit kell tudni a kórházi várólistákról, és milyen problémákkal szembesülnek azok a betegek, akik az állami egészségügyben várnak valamilyen műtétre. Egyes beavatkozásoknál nem ritka a több hónapos, vagy akár egy éves várakozási idő sem. A magyar kórházi várólisták állapotáról és a cikksorozat legfőbb tanulságairól Szopkó Zita beszélt az RTL Reggeli című műsorának január 10-i adásában. 

2023 tavaszán kérdőíves felmérést indítottunk az Átlátszón. Az érintettek, akik valamilyen műtétre várakoztak, egy rövid kérdőívben oszthatták meg velünk tapasztalataikat, így első kézből meséltek a várólisták hosszáról és az ezzel kapcsolatos élményeikről.

A beérkező válaszok, valamint a hivatalos, mindenki számára hozzáférhető nyilvántartás alapján nyáron cikksorozatot írtunk a kórházi várólistákról, év végén pedig egy összefoglaló cikkben soroltuk fel, mi mindent derítettünk ki a témáról, és mi a helyzet azóta a várólistákkal.

Cikkünk szerzője, Szopkó Zita az RTL Reggeli című műsorának január 10-i adásában beszélt a részletekről. Kollégánk az adásban elmondta, hogy a betegek akár hónapokat is várhatnak titkos várólistákon, hogy felkerüljenek a hivatalosra. Arról is szó esett a műsorban, hogy milyen következményei lehetnek a hosszú várakozási időnek – a több hónapos várakozás ugyanis a beteg állapotának romlását is eredményezheti.

Sokan ráadásul nem is kapnak megfelelő tájékoztatást a várakozás okairól, következményeiről, pedig a törvény ezt előírja. A hosszú várólisták miatt egyre többen fordulnak a magánegészségügy felé, egy-egy beavatkozás azonban több százezer forintba, vagy akár ennél is magasabb összegbe kerülhet.

Az adás itt visszanézhető:

 

A műsorvezetők kérdésére kollégánk elmondta azt is, hogy a várólisták helyzete tavaly nyári cikksorozatunk megjelenése óta sem változott érdemben: novemberi adatok szerint a műtétre várók száma 40 ezerről 48 ezerre nőtt.

Vagyis hiába különít el a kormány évről-évre több milliárd forintot a várólisták csökkentésére, a komplexebb, munkaerő -és eszközigényesebb beavatkozások esetében nem lehet érdemi javulásról beszélni.

Megosztás