adatvizualizáció

Várólista kórkép: interaktív térképeken és diagramokon a magyar kórházi várólisták

Jelenleg több tízezren várnak valamilyen műtétre a magyar állami egészségügyben: egyes beavatkozásoknál nem ritka a több hónapos, vagy akár egy éves várakozási idő sem. Az Átló legújabb anyagában interaktív térképeken és diagramokon mutatjuk a magyar kórházi várólisták állapotát az Átlátszó nyári cikksorozata alapján.

A koronavírus-járványt megelőző évben nagyjából 28 ezren várakoztak a kórházakban valamilyen műtéti beavatkozásra. Ez a szám 2023 novemberére 48 ezerre nőtt. Legtöbbet térdprotézis-műtétre kell várni, aminél az átlagos várakozási idő decemberi adatok szerint 261 nap – ez azt jelenti, hogy közel háromnegyed év alatt kerültek sorra a betegek.

A várólistákkal kapcsolatban már régebb óta hosszú várakozási időről, feltorlódó betegekről lehetett hallani, a koronavírus-járvány pedig tovább rontott a helyzeten. Tavasszal országos felmérésbe kezdtünk, hogy feltérképezzük, milyen hosszúak a kórházi várólisták, mennyit kell várni különböző műtétekre egy-egy állami intézményben.

Az érintettek, akik valamilyen műtétre várakoztak, egy rövid kérdőívben oszthatták meg velünk tapasztalataikat, így első kézből meséltek a várólisták hosszáról, és az ezzel kapcsolatos élményeikről. A beérkező válaszok, valamint a hivatalos, mindenki számára hozzáférhető nyilvántartás alapján cikksorozatot írtunk a kórházi várólistákról, interaktív térképekkel és diagramokkal.

 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által vezetett várólista annak meghatározására szolgál, hogy a betegek milyen sorrendben juthatnak a szükséges ellátáshoz. 2012 óta online is elérhető a nyilvántartás, itt a betegek lekérdezhetik, várhatóan mikor kerül sor a műtétükre, de általános információkat is lehet találni arról, hogy egyes régiókban, kórházakban milyen hosszú az átlagos várakozási idő, hányan sorakoznak egy-egy beavatkozásra.

Idősoros adatokat azonban egyáltalán nem látni az oldalon, csak az elmúlt fél év számai elérhetőek, így nincs túl sok viszonyítási alapja a betegeknek. Mindezek miatt adatgyűjtésbe kezdtünk: a NEAK oldalán 2022. augusztus és 2023. január, majd 2023. február és 2023. július között megnéztük, hogyan változtak a várakozási idők az egyes beavatkozásoknál. A műtétek többségénél csökkent a várakozási idő, a leghosszabb várólistával rendelkező beavatkozásoknál azonban tovább nőtt.

 

Négyrészes cikksorozatunkban kiderítettük, hogy a betegek akár hónapokat is várhatnak titkos várólistákon, hogy felkerüljenek a hivatalosra. „Szinte mindenkinek van egy másik várólistája” – erősítette meg lapunknak egy egészségügyben dolgozó szakember is,a ki hozzátette: „Ez lehet egy kockás füzet, Excel-táblázat, vagy erre készített program, de az biztos, hogy nem mindig egyezik azzal, ami le van adva hivatalosan.”

Megírtuk azt is, hogy sokan nem kapnak megfelelő tájékoztatást a várakozás hosszáról, annak lehetséges következményeiről (például a tünetek súlyosbodása vagy a fokozódó fájdalom), annak ellenére, hogy ezt a törvény előírja. A központi várólista-nyilvántartást pedig tíz évvel az online rendszer fejlesztése óta sem sikerült teljesen rendbe tenni, az adatok egy része hibásan szerepel az adatbázisban.

Mindezek miatt nem csoda, hogy aki teheti, inkább a zsebébe nyúl, és milliókat hagy ott a magánegészségügyben, hogy hamarabb ellátáshoz jusson. Mások pedig több száz kilométert utaznak a műtétért.

Varolista Utazas

Nyári cikksorozatunk alapján az Átló legújabb anyagában interaktív térképeken és diagramokon mutatjuk a magyar kórházi várólisták állapotát. Ha kíváncsi vagy, hogy átlagosan mennyit kell várni egy állami kórházban szürkehályog-műtétre, vagy melyik intézményben mennyi az átlagos várakozási idő egy beavatkozásra, kattints ide.

Pete Luca – Szabó Krisztián – Szopkó Zita

Megosztás