médiaszereplés

Mészárosék közbeszerzési bravúrjáról beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPTESZ OPUS Zrt. kiírt egy autós tendert, amit aztán a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Kft. nyerte el. Ugyanúgy, mint tavaly nyáron egy másikat. Hogy mindez szabályos-e, vagy van mit kivizsgálnia a hatóságoknak, arról a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt kollégánk, aki nemrég a Hetes Stúdió vendége is volt.

A napokban számoltunk be arról, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége kiírt, egy másik cége pedig elnyert két színjátékszerű tendert. Annak, hogy az ország leggazdagabb embere nem csak egyszerűen egyik zsebéből a másikba pakolta át a pénzt, hanem közbeiktatott két közbeszerzési eljárást, az volt az oka, hogy az OPTESZ közszolgáltatást végez, így a közbeszerzési szabályok szerint kötelessége a nyílt versenyeztetés – mondta el a Klubrádiónak cikkünk szerzője, Katus Eszter.

A két tender összesen nettó 5,4 milliárd forint értékű volt, az egyik tavaly nyáron, a másik most márciusban zajlott le. A tavalyi kiírásra csak a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. és a Mercarius Flottakezelő Kft. jelentkezett, ám utóbbi ajánlatát érvénytelennek nyilvánították. Így a befutó a Mészáros M1 lett, nettó 2,9 milliárdos ajánlattal.

Idén szintén a Mercarius volt az ellenfél, de 77 millió forinttal drágább ajánlatot adott, mint Mészáros cége, a harmadik pályázó MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft.-t pedig kizárták, mert 17 másodperccel a határidő lejárta után adta be részvételi jelentkezését. Így ez a tender is a Mészáros M1-é lett 2,5 milliárd forintért.

 

A Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának március 21-i adásában kollégánk arról is beszélt, hogy az aktuális tendert érintő feltételekkel kapcsolatban felmerülhet annak a gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki. A versenykorlátozó közbeszerzési feltételek bizonyítása azonban nagyon nehézkes.

Könnyebb lehet azonban annak a kivizsgálása, hogy fennáll-e a Mészáros cégek esetében az összeférhetetlenség. Éppen ezért bejelentést tettünk a Közbeszerzési Hatóságnál, kérve az eljárás kivizsgálását a tulajdonosi háttér átfedése miatt.

A Hetes Stúdió március 16-i adása itt visszanézhető

Katus Eszter a napokban a rádió Hetes Stúdió című műsorában is járt, ahol Hardy Mihállyal és Bolgár Györggyel (Klubrádió), valamint György Zsomborral (Magyar Hang) beszélte át a hét legfontosabb eseményeit, különös tekintettel a március 15-i eseményekre: Orbán Viktor beszédére és Magyar Péter zászlóbontására.

Megosztás