Árokásás

Több mint egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC

Orbán Viktor európai politikai kampányát több közpénzből finanszírozott szervezet támogatja. Idei 4,25 milliárdos támogatásából az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárd forint közpénzt is költhetett a leginkább kampányindítóra emlékeztető magyarországi CPAC-re. A 694 milliós támogatást kasszírozó European Conservative választási propagandakiadvánnyal készült a kampányra. A támogatásokat csatornázó Batthyány Lajos Alapítvány idén 10,7 milliárd forintnyi szétosztható közpénzt kapott.

Amikor Orbán Viktor tegnap nyitóbeszéddel köszöntötte „a világ minden tájáról idesereglett konzervatívokat” a magyarországi CPAC-en, a budapesti Millenáris nagycsarnokában ülő több száz főnyi közönsége egy transzatlanti politikai mozgalom egyik vezérének kampánynyitóját hallhatta. „Választások lesznek szerte a világban, és ezeket a választásokat meg kell nyernünk” – jelentette ki a magyar miniszterelnök – „Hajrá Donald Trump, hajrá európai szuverenisták! Nyergeljünk, vértezzük fel magunkat, irány a csatamező, és kezdődjék a választási harc.”

Az amerikai republikánus párt holdudvarából induló, ma már több országban is megrendezett Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencia (CPAC) nevű eseménysorozat budapesti megállójának hivatalos házigazdája magyar részről az Alapjogokért Központ. A Fidesz-szövetséges elemzőintézet elnöke, Szánthó Miklós, a miniszterelnökhöz hasonlóan politikai húrokat pengetett a saját beszédében.

„A CPAC Hungary célja nem kisebb, mint hogy megszervezzük az antiglobalista erők globális koalícióját” – mondta Szánthó. „Idén pedig akcióba lendülünk. Le kell csapolnuk a mocsarat júniusban Brüsszelben, és novemberben Washingtonban is.”

A Magyarországon harmadjára megtartott nemzetközi szélsőjobboldali seregszemlét idén elkerülik az igazán fajsúlyos szereplők. De a két, Orbán számára fontos európai pártcsalád, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) részéről egyaránt fontos tisztségviselők érkeztek Budapestre.

Ez a két radikális jobboldali párt a várakozások szerint a jelenlegi, mérsékelt néppárti-szociáldemokrata-liberális többség leváltására nem, de némi erősödésre számíthat a júniusi EP-választáson. A mérsékelt jobboldali Európai Néppártból korábban kilépett, jelenleg független Fidesz célja az, hogy a radikálisok közül minél nagyobb csoportosulást tudjon Orbán politikája köré szervezni a nyárra.

A budapesti CPAC két napja alatt az Orbán-kormány és a Fidesz összesen tizenegy tisztségviselője – köztük Deutsch Tamás EP-listavezető – állhat a reménybeli szövetségesek előtt a színpadra. Ellenzéki politikus nem kap hasonló lehetőséget a zárt körű rendezvényen, sőt a momentumos Cseh Katalint az Alapjogokért Központ kifejezetten „nemkívánatos személynek” minősítette egy Facebook-posztban. A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan több, a Fidesszel baráti viszonyt nem ápoló sajtóorgánum regisztrációs kérelmét gúnyos válaszüzenettel utasították vissza.

A csak fideszes politikusoknak kampánylehetőséget biztosító konferencia költségeire az Alapjogokért Központ akár 1,15 milliárd forintot is költhet. A közpénzből származó összeget támogatásként a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül (BLA) kapta az elemzőintézet.

4,25 milliárd forint az Alapjogokért Központnak

Az Átlátszó közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert a BLA és az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nkft. közti legújabb támogatási iratokba. Ezek szerint az elemzőintézet a 2024. évre összesen 4,25 milliárd forintot támogatást kap, ezen belül rendezvények tartására összesen 1,15 milliárd forintot költhet.

A dokumentumokból kiderül, hogy ebből az összegből 2024 során az Alapjogokért Központnak a budapesti CPAC-et, és további, legalább 9 kisebb összejövetelt – workshopot, sajtóreggelit – kell létrehoznia. Az iratokból nem derül ki, hogy a teljes összegen belül pontosan mennyi a CPAC költsége. Erre vonatkozó kérdésünkre az Alapjogokért Központ sem válaszolt.

A korábbi években rendezvényszervezési célokra a jelenleginél kisebb összegeket: a 2022. évre 390 millió forintot, 2023-ra pedig 910 millió forintot kapott BLA-tól az Alapjogokért Központ. Az elemzőintézet mindkét évben társszervezője volt egy-egy budapesti CPAC konferenciának.

A BLA 2021 óta egy speciális törvényi kategóriába tartozik. Eszerint a szervezet „a mindenkori kormányzattól függetlenül közfeladatot lát el”, és ezért az államnak kell finanszíroznia a működését. A Miniszterelnöki Kabinetiroda tavaly 9,2 milliárd forintot, idén 10,7 milliárd forintot adott át az alapítványnak, amely a pénzek legnagyobb részét támogatásként Fidesz-közeli szervezeteknek utalja tovább.

Pártközeli alapítvány közpénzből

Valamilyen formában számos országban működnek a régebben a Fideszhez közel álló és magánalapítványi formában működő, a BLA-hoz hasonló politikai alapítványok. Magyarországon ezt a szerepet jó ideig szinte kizárólagosan a német mintára a kétezres években bevezetett pártalapítványok töltötték be.

A magyar rendszerben ezek a szervezetek az anyapártjuk választási eredményeinek mértékében jogosultak költségvetési támogatásokra. Ezt költik el pártközeli kutatóintézetekre, szervezetekre, médiumokra. A Fidesznek is van ilyen pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA).

A közérdekre hivatkozva közpénzekből finanszírozott, viszont a pénzköltéseivel csak a Fidesz holdudvarát tápláló mai BLA-nak viszont nincs ellenzéki megfelelője. Ez a szervezet mostanra ráadásul akkora összegekkel gazdálkodhat, amely mellett eltörpül a legnagyobb pártalapítvány éves bevétele is.

Miközben tíz évvel ezelőtt még a Fidesz pártalapítványa finanszírozta az Alapjogokért Központot és a BLA-t is, az arányok azóta megfordultak. Az SZPMA 2022-ben, azaz a legutolsó, beszámolóval lezárt évében 1,5 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Ebből az összegből a Fidesz pártalapítványa a felét sem tudná kifizetni annak, amit a BLA közpénzből az Alapjogokért Központ idei támogatására elkölt.

Konferencia, kampánykiadvány

Az Alapjogokért Központ mellett több, a BLA támogatásaiból évről évre jelentős összegeket bevételező szervezet közös jellemzője, hogy a nemzetközi térben is támogatják a Fidesz szövetségépítési irányait. Ilyenek a korábban varsói lerakatot tervező Scruton kávézók, friss támogatási iratai szerint a nemzetközi drogszakmai életbe bekapcsolódni tervező Drogkutató Intézet, vagy a The European Conservative angol nyelvű folyóirat és hírportál mögött álló szervezet is.

Több ilyen szerveződés most az európai kampányban aktivizálódik a Fidesz és Orbán mellett. A BLA-nak juttatott közpénzekből az alapítvány belül működő kutatóintézet, a Danube Institute és a European Conservative már múlt héten megjelent a nemzetközi kampányban. A két szervezet szponzorálásában Orbán Viktor szereplésével tartottak volna Brüsszelben végül botrányba fulladt konferenciát. A magyar miniszterelnök még a CPAC-en tartott nyitóbeszédében is utalt a belgiumi esetre.

A 2023-ig mintegy 1,7 milliárd forintos támogatást begyűjtő, egyes korábbi támogatásaihoz kapcsolódó iratok szerint az „európai konzervatív közösségek” létrehozására létrejött The European Conservative egy EP-választási külön-kiadvánnyal is készült a kampányra. A minőségi kivitelű magazin beltartalma szerint választási kampányújság. A The Stakes című kiadványban összesen kilenc jelenlegi EP-képviselővel olvasható interjú: Deutsch Tamás mellett négy ID-s és három ECR-es politikussal, és plusz kakukktojásként a zöldek között ülő német kalózpárti Patrick Breyerrel.

Interjú Deutsch Tamással A The Stakes Kiadványban. Fotó Sarkadi Nagy Márton

Interjú Deutsch Tamással a The Stakes kiadványban. Fotó: Sarkadi Nagy Márton

A húszeurós árú kiadványt a budapesti CPAC-en is meg lehet vásárolni a kiadó standjánál, de a pénzügyi veszteségtől nem kell félteni a kiadót. Az Átlátszó által megismert támogatási iratok szerint a European Conservative Nkft. 2024-es költségeinek fedezésére 694 millió forintos támogatást kapott a BLA-tól. Az összeg a print és az online kiadások, valamint a brüsszeli szerkesztőség fenntartása mellett arra is szolgál, hogy a munkatársak nemzetközi konferenciákon vegyenek részt „a magazin népszerűsítése céljából”.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Orbán Viktor nyitóbeszéde a budapesti CPAC-en 2024. április 25-én. Forrás: Alapjogokért Központ / YouTube

Megosztás