médiaszereplés

Az MNB cégének milliárdos műtárgyairól beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

A Nemzeti Bank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. az elmúlt néhány évben 5 milliárd forint értékben vett különböző műtárgyakat, jellemzően kortárs festményeket. Az alkotások jelentős részét a nyilvánosságtól elzárva, a jegybank épületeiben és egy magáncég raktárában tárolják Kőbányán. A részletekről főszerkesztő-helyettesünk beszélt a Klubrádió esti műsorában.

Bő három éve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy kortárs művészeti gyűjtemény kialakításán dolgozik. Ennek érdekében a tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. 2020 elejétől 2021. április végéig 730 műalkotást vett nettó 3,8 milliárd forint értékben, majd 2023. április végéig további 546 képet vásároltak nettó 1,2 milliárd forintért.

Ezeket az adatokat közadatigényléssel derítettük ki, ám 2021-ben arra a kérdésünkre, hogy hol tárolják a műtárgyakat, nem kaptunk választ: az MNB-Ingatlan Kft. ügyvezetője akkor csupán annyit közölt, hogy megfelelő körülmények között vigyáznak rájuk. Idén már közlékenyebb volt a cég: a korábbi titkolózással ellentétben nyáron a képek tárolási helyét is megadta az adatigénylésünkre küldött válaszában. Aszerint a 2021. április vége és 2023. április vége között vásárolt 546 festményből idén május elején 109 az MNB Budai Központban, 91 az MNB Felügyeleti Központban, 6 db a Budai Várban, 31 két kiállításon, 309 darab pedig raktárban állt.

A raktárban tárolt darabaszém azonban a jövőben jelentősen megnőhet, ugyanis a jegybank cége idén április végén kiírt egy tendert „Műtárgy raktározási és csomagolási feladatokat is magába foglaló hazai és nemzetközi műtárgyszállítmányozási feladatok ellátása” tárggyal. A közbeszerzési kiírásban az MNB-Ingatlan Kft. tájékoztató jelleggel azt írta, hogy a szerződés keretében belül 122 darab hazai műtárgyszállítmányozási feladatra, és 10 darab Magyarország területén kívülre irányuló műtárgyszállítmányozási feladatra lehet számítania a nyertesnek.

Az ajánlatokat egy hónapig, május végéig várták, és az eljárás nyílt volt, tehát bárki jelentkezhetett rá, aki megfelelt a támasztott követelményeknek. Ennek ellenére csak a Museum Complex Kft. adott be rá ajánlatot, így nem volt meglepetés, hogy a cég el is nyerte a megbízást.

Az MNB-Ingatlan Kft. és a Museum Complex Kft. között idén október 10-én megkötött, nettó 200 millió forint keretösszegű szerződésből pedig az is kiderült, hogy a Museum Complexnek 620 db műtárgy raktározását kell megoldania, és a műtárgyak száma a jövőben akár tovább is nőhet. A dokumentumban a raktár helyét is konkretizálták: az MNB-Ingatlan Kft. műtárgyait a közbeszerzést megnyerő Museum Complex Kft. Jászberényi úti telephelyén tárolják.

A részletekről kapcsolódó cikkünk egyik szerzője, Erdélyi Katalin beszélt a Klubrádió Esti Gyors című műsorának október 30-i adásában. Főszerkesztő-helyettesünk a műsorban elmondta, hogy az MNB-Ingatlan Kft. festményvásárlásaival az a legnagyobb probléma, hogy a cég közpénzből vette az alkotásokat, ám az adófizetők elől elzárva tartják őket: további közpénzeket költenek arra, hogy a képek egy magáncég raktárában, a nyilvánosság elől rejtve legyenek.

 

Erdélyi Katalin arról is beszélt a műsorban, hogy az MNB-Ingatlan Kft. sokszor a piaci áraknál drágább összegért vásárolta meg az alkotásokat, vagyis mesterségesen igyekeztek felhajtani az árakat az adófizetők pénzéből. Főszerkesztő-helyettesünk felhívta a figyelmet arra, hogy míg a jegybank cége könnyedén elkölthetett 5 milliárd forintot műtárgyvásárlásra, más múzeumok – amelyeknek a gyűjteménye a jegybankival ellentétben megtekinthető – ennek az összegnek a töredékét sem kapják meg feladataik ellátásához.

Megosztás