ismeretterjesztés

Bikaherével magyarázza el a Guardian, mi az a TTIP

Bár kormányunk fél éve még bőszen hivatkozott a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) elleni harcára, ha éppen Amerikázni kellett, mára úgy tűnik feledésbe merült a téma. Nem így van az angoloknál, legalábbis a Guardian most készített egy 3 perces összefoglaló videót, ami sorra veszi a politikai reflektorfény mögött tervezett megállapodás ismert és lehetséges tartalmi részeit, valamint kockázatait.

A TTIP lényege, hogy egy EU és USA közti megállapodás keretében megkönnyítse a multinacionális cégek kereskedelmét a két kontinens között. Ez a cégek költségeinek csökkentésével és a rájuk vonatkozó szabályok lazításával valósulhatna meg. Az ismert tervek szerint lazulhatnak az élelmiszer-biztonsági, gyógyszer-, energia- és ruhaipari szabályozások. A videó megkapó hasonlatokkal operál, felveti például, hogyan harmonizálhatóak azok a szabályok, melyek például Európában tiltják, míg az USA-ban engedik, hogy a szépségipar állatokon kísérletezzen. És mindeközben kalodába fogott fejű nyuszikat látunk, amint épp beoltják őket valamivel.

A megállapodás támogatói szerint azonban a TTIP árcsökkenést hozhat, ami megéri a háztartásoknak. A Guardian szerint ezek a számítások nem megbízhatóak, sőt azt is felvetik, hogy a nemzeti jellegzetességű termék piaca, valamint a helyi ipar az óceán mindkét partján veszélybe kerülhet, a közszolgáltatásokban pedig további amerikai típusú privatizációk jöhetnek a nyakunkra.

A TTIP ellenzői felvetik továbbá, hogy a megállapodás egyes részei (Investor-State Dispute Settlement – ISDS) alapján, ha egy ország szabályozása egy nagyvállalat profitérdekeit sértheti, akkor simán beperelhetik az adott államot, ez pedig antidemokratikus, sérti a nemzeti szuverenitást.

(Persze nem mertük kitenni címlapképnek a címben említett részletet, de akit érdekel, már csak ezért is nézze meg a videót.)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

 

Megosztás