Berettyóújfalu

A város pénzéből is támogatják a polgármester jó barátjának híroldalát

Hallgatásra ítélt ellenzéki képviselők, elnémított kritikus hangok – sokak szerint ez jellemzi Berettyóújfalu helyi médiáját. Az egyik, a település kasszájából is finanszírozott híroldal működtetője ráadásul Berettyóújfalu polgármesterének, Muraközi Istvánnak (Fidesz-KDNP) jó barátja. Hogy szerintük ez mennyire befolyásolhatja a tartalmakat, arra az érintettek nem válaszoltak. 

Társadalmi célú hirdetés

A berettyohir.hu Berettyóújfalu helyi médiájaként szerepel az önkormányzat honlapján a Bihari Hírlap, a Berettyó TV és a Berettyó Rádió mellett. A Bihari Hírlap az önkormányzat havonta megjelenő közéleti magazinja, a Berettyó TV (amely Berettyóújfalu Város Önkormányzata képviselő-testületének döntése alapján alakult meg és) a helyi kábelszolgáltatók alapcsomagjában érhető el, a Berettyó Rádió pedig egy magánvállalkozás, amely nincs szerződéses kapcsolatban az önkormányzattal.

Forrás: berettyoujfalu.hu

A kétszereplős médiaportfólió (a Berettyó TV és a Bihari Hírlap) a Berettyóújfalu Város Önkormányzata által fenntartott Berettyó Kulturális Központ berkein belül működik. Az Átlátszó KiMitTud-felületén közérdekű adatigénylés segítségével megtudtuk, hogy a két sajtótermékre 19 852 000 forint önkormányzati kiegészítést szavazott meg a képviselő-testület 2020-ban. A két szerkesztőségben összesen hat nem vezető beosztású munkatárs dolgozik, az idei összesített bruttó bérük 1 532 000 forint.

A Berettyó TV hetente átlagosan 5-6 hosszabb-rövidebb (3 percestől a 40 percesig) tudósítást készít, stúdióprodukciója nincs. A Bihari Hírlap havonta kerül a város lakóinak postaládájába 16 színes oldalon, bár idén februárban, májusban és júliusban nem jelent meg az újság.

A két orgánum előszeretettel számol be a fideszes városvezetés dolgairól.

A Bihari Hírlap júniusi számában például (16 oldalon) nem kevesebb, mint 9 fotón és 7 cikkben szerepel Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

A Bihari Hírlap júniusi száma.

Ezek a cikkek aztán videós formában a Berettyó TV-n is „megjelennek”. Kritikus hang vagy ellenzéki városvezető a tapasztalatok szerint nem tűnik fel a hasábokon és a képernyőn.

Ezt erősítette meg Szántai László is, aki második ciklusát tölti ellenzéki önkormányzati képviselőként a város képviselő-testületében. Véleménye szerint Berettyóújfaluban csakúgy, mint országosan – a helyi kormánypárti vezetés uralja a lokális médiát.

„A közpénzből finanszírozott, elvileg közszolgálati hírszolgáltatók (ld.: Bihari Hírlap, Berettyó Televízió) erősen korlátozzák, mondhatni ellehetetlenítik az ellenzéki gondolatok megjelenését mind a nyomtatott, mind az elektronikus felületeiken. Jómagam lassan hétéves független önkormányzati képviselői munkám során többször kezdeményeztem a helyi közszolgálati Bihari Hírlap szerkesztőségénél azt, hogy képviselői mivoltommal kapcsolatosan, az abban a körben végzett munkámról, tapasztalataimról, véleményemről írást jelentethessek meg. Sajnos mindannyiszor hosszasan körülírt, de elutasító választ kaptam.

Így maradt az a lehetőség – amelyért egyébként külön levelezni kellett hogy egy évben egyszer, az év elején, 3000 karakter terjedelemben megtehetem ezt, kizárólag együtt a többi képviselővel

 magyarázta az Átlátszónak a képviselő.

Hozzátette, ő úgy látja, hogy az önkormányzati ülésekről szóló tudósításokban is a helyi fideszes vezetés igényei vannak kiszolgálva mind a Bihari Hírlap, mind a Berettyó TV által.

„A hozzászólásaim, javaslataim – ha már mindenképp elkerülhetetlen, hogy megemlítsék – jellemzően név nélkül, »képviselői felvetésként« vannak megjelölve. Általános kép a helyi közszolgálati újságírásról, hogy a városvezetés igényei szerint működik, kizárva a megjelenés lehetőségéből az ellenoldali, vagy akár csak annak vélt közéleti szereplőket. Az országgyűlési képviselő és a városi vezetők túlreprezentáltak az említett médiumokban, tele van a fényképükkel szinte minden lapszám, televíziós hírműsor. Megjegyzendőnek tartom egyébként, hogy ezekben a híradásokban jellemzően szinte ugyanaz a 15-20 ember jelenik meg, olyan érzetet keltve, mintha róluk szólna a város élete – érvelt Szántai László.

„Ritka kincs az ilyen barátság”

„A Berettyóhír 2011 decemberében indult Berettyóújfalu független hírportáljaként, amely friss, színes és hiteles információval igyekszik ellátni napról napra bővülő követőtáborát” – írja magáról a berettyóújfalui hírportál Facebook-impresszumában. Az oldal több mint 14 ezer követővel napjainkra a bihari régió legmeghatározóbb híroldalává lépett elő.

Közérdekű adatigényléssel hozzájutottunk a 2013. december 20-án keltezett és az akkori alpolgármester Bónácz János (Fidesz-KDNP) által szignózott szerződéshez, amely szerint a város költségvetése negyedévenként nettó 90 000 forinttal honorálja azt, hogy Gulyás Lenke vállalkozó sajtónyilvánosságot biztosít a Berettyóújfalu Város Önkormányzata által küldött digitalizált híranyagnak a weboldalon és az ahhoz kötődő Facebook-oldalon. A negyedévenkénti megbízási díj 2018. január elsejétől nettó 120 000 forintra, 2020. március elsejétől nettó 150 000 forintra növekedett. 2014. január elsejétől tehát 2021. július 31-ig 3 330 000 forintot fizetett ki a város lakossága Gulyás Lenke magánvállalkozásának.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A Berettyóhír Facebook-oldala a városvezető minden programjáról tudósít, megosztja a kormánypárti képviselők hivatalos oldalainak híranyagait, illetve közölt már ellenzéki politikusokat bíráló posztokat, emellett minden pártrendezvényről tudósít, ami a kormánypárt aktuális politikai narratíváját erősíti.

A Berettyóhíren reklám bannerek is láthatóak, tehát hirdetési tevékenységet is folytat, többek között a polgármester feleségének vállalkozását is népszerűsíti évek óta fizetett hirdetésben a hírportál.

Többen úgy vélik, az oldal erősen egyoldalúan mutatja be a város eseményeit, jelentősen túlreprezentálva a kormánypárti eseményeket, véleményeket.

Néhányan az oldalon is panaszkodnak arra, hogy hozzászólásaikat törli az oldal kezelője, más esetben kizárnak az oldalról olyanokat, akik véleménye nem tetszik a moderátornak.

Erről és több más esetről is kérdeztük írásban Gulyás Lenke vállalkozót, az oldal tulajdonosát, működtetőjét, aki saját bevallása szerint is több évtizedes barátságban van Muraközi István polgármesterrel, akivel – ahogy egy hozzászólásban ő fogalmaz – „együtt neveltük fel a gyermekeinket, ritka kincs az ilyen barátság”. (A barátságról közös fotók is tanúskodnak.)

Kérdeztük az oldal tulajdonosát arról, hogy ez a barátság szerepet játszhatott-e a szerződés megkötésében, hogy mire költötte a cég az önkormányzattól kapott több mint 3 millió forintot. Arról is érdeklődtünk, hogy a város költségvetése részesül-e a hirdetési bevételekből, valamint rákérdeztünk arra is, hogy miért törlik a kritikus véleményeket, és miért nem jelennek meg ellenzéki képviselők az oldalon.

A Berettyóhír tulajdonosa cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

Megválaszolatlan kérdések

Természetesen Berettyóújfalu polgármesterének, Muraközi Istvánnak is feltettük kérdéseinket. Többek között arról érdeklődtünk,

  • megelőzte-e képviselő-testületi szavazás a Berettyóhírrel történt szerződéskötést (Szántai László nem tud ilyen szavazásról),
  • kötött-e hasonló szerződést más magánvállalkozással is a város,
  • miért éppen a Berettyóhírrel kötöttek együttműködési megállapodást,
  • részesül-e a város a Berettyóhír hirdetési bevételeiből.

Emellett a véleményére is kíváncsiak lettünk volna azzal kapcsolatban, hogy ha már közpénz is szerepet játszik a berettyohir.hu finanszírozásában, miért nem kaphatnak helyet ellenzéki politikusok, vélemények nem csak a berettyohir.hu-n, hanem a havilap és a kábeltelevízió esetében is.

Egészen különleges e-mailt kaptunk a városvezetőtől. A polgármester a kérdésekre nem válaszolt, ehelyett többek között e cikk írójának munkaszerződését szerette volna megkapni. Végül arra hivatkozva utasította el a válaszadást, hogy lapunk – a vele történő egyeztetés mellett – fenntartotta a jogát a válaszok szerkesztéséhez.

Szabó Antal

Nyitókép: Bejegyzés a Berettyóhír Facebook oldalán 2019-ben, a választások előtt. Forrás: Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás