Berettyóújfalu

A második hullámban döntöttek a 13 milliós városi terepjáró beszerzéséről Berettyóújfaluban

Szeptemberben még kétszáz milliós hiányról beszélt Berettyóújfalu fideszes polgármestere, októberben pedig már egy 13 millió forint értékű autó beszerzéséről döntött a képviselő-testület. Mindeközben a városnak adományokra is szüksége volt a koronavírus elleni küzdelemben, és jövőre a szolidaritási adóval is számolniuk kell. Az ellenzéki képviselők szerint nincs jó üzenete a döntésnek. 

Támogatási kampány

„Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete támogatja, hogy 3.900.000 Ft önerő biztosításával nyílt végű pénzügyi lízingre irányuló lízingszerződés kerüljön megkötésre, melynek keretében az Önkormányzat 12.770.000 Ft értékű Toyota RAV 4 2.5 Hybrid Executive e-CVT gépkocsit vesz lízingbe 5,8 %-os THM-mel, 48 hónapos futamidővel, 1.918.578.- Ft maradványértékkel.”

Az idézet abból a határozatból származik, amit Berettyóújfalu önkormányzatának képviselő-testülete fogadott el a 2020. október 29-i ülésen. A 10 fős testületből (2 nem és 1 tartózkodás mellett) 7 fő szavazott arra, hogy a járvány második hullámában a bihari kisváros beszerezzen egy 13 millió forintos  autót.

„El kell, hogy bírja”

A tavalyi önkormányzati választáson viszonylag sima győzelemmel újrázott Muraközi István a Fidesz-KDNP színeiben. A képviselőtestület stabil kormánypárti többségbe került, a város polgárai minden addiginál nagyobb bizalmat szavaztak a Fidesz-KDNP képviselőinek.

A hat kormánypárti képviselő mellett a Mindenki Magyarországa Mozgalom három fővel képviselteti magát a testületben, a Demokratikus Koalíció pedig egy fővel Vitányi Ferenc személyében. Ő annak a dr. Vitányi Istvánnak a testvére, aki a Fidesz-KDNP színeiben ötödik ciklusát tölti a Parlamentben, és aki egyben nagybátyja a megválasztott polgármesternek, Muraközi Istvánnak. A DK-s képviselő felesége felügyelőbizottsági tag az önkormányzat egyik gazdasági társaságában, a férj, Vitányi Ferenc pedig rendszeresen együtt szavaz a kormánypárti képviselőkkel, mint ahogyan az történt az imént említett ülésen is, ahol döntöttek az autó beszerzéséről.

A testületi ülésen nem vett részt Muraközi István polgármester, aki épp koronavírusos betegségéből lábadozott.

Bár nem kétséges, hogy ő is az autó megvásárlása mellett döntött volna.

Az ülést levezető Bónácz János alpolgármester két határozati javaslattal élt, ebből a másodikhoz kért támogatást.

„A 2020. évi költségvetés részét képezte egy gépjármű beszerzése 10 millió Ft értékben, mely a tavasszal beköszöntött vírushelyzetre tekintettel visszavonásra került. A jelenlegi előterjesztés szerint egy sokkal kedvezőbb feltétel mellett kívánna az önkormányzat egy gépjárművet beszerezni, mely kevesebb költséggel járna, mint egy összegben kifizetni egy új autó vételárát. (…) A 2. számú határozati javaslat – melynek elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek – szerint ne csökkenjen az önkormányzat vagyona azzal, hogy elad egy autót (Toyota Avensis Sedan 1.8 Valvematic – a szerk.), amikor szükség van erre a gépjárműre is” – áll a testületi ülés jegyzőkönyvében.

Vagyis: a város tartsa meg a meglévő autóit, és lízingeljen egy újabbat is.

A jegyzőkönyv szerint az alpolgármester elmondta, „az önkormányzat tulajdonában volt korábban egy Opel Vivaro kisbusz, mely átadásra került a Berettyó Kulturális Központ részére. A szóban forgó gépjármű nem jó műszaki állapotú, nem lehetetlen, hogy a hivatal szintén Opel típusú kisbusza átkerül az említett intézményhez. Gyakran előfordul, hogy több fele kell menni és szükség van a gépjárművekre.

Azt gondolja, egy akkora városnak, mint Berettyóújfalu, el kell, hogy bírja az autóvásárlást”

– olvasható a dokumentumban.

Csarkó Imre (Fidesz-KDNP) szerint az luxusjárgány reprezentatív célokra is használható, Kiss Tamás (Fidesz-KDNP) pedig a karitatív lehetőségeket említette.

Nem reklámozták

A 2020. május 18-tól érvényben lévő „GÉPJÁRMŰVEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK, HASZNÁLATÁNAK ÉS KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSÁNAK SZABÁLYZATA” szerint a berettyóújfalui önkormányzat 6 darab személyszállításra alkalmas gépjárművel rendelkezik, közöttük két kisbusszal és a már említett Toyota Avensis-szel. Ez utóbbi a dokumentum szerint „menetlevél vezetésére nem kötelezett” és „személyi használatú” gépjármű.

Az autót Muraközi István polgármester használja, szemtanúk szerint szervizbe is ő viszi, illetve a Gróf Tisza István Kórház belső parkolójában is többször látták már az autót, ahol a polgármester testvére dolgozik főigazgatói beosztásban. Az autó természetesen jár a város első emberének, de az 5-6 éves Toyota Avensis piaci értéke 3 millió 900 ezer forint, tehát nem egy lelakott gépjárművet hajt a polgármester.

Az új Toyota RAV4 Hybrid reklámja a márkaképviselet oldalán. Forrás: toyota.hu

 

Az új autó a listaár alapján többek között digitális belső visszapillantó tükörrel, 360 fokos panoráma nézettel rendelkező monitorral, intelligens ultrahangos parkolásérzékelővel, bőr ülésborítással és ülésfűtéssel is rendelkezik.

Minderről azonban senki sem beszél. Az önkormányzat ugyanis nem verte nagydobra az új „vagyonelem” érkezését, így az autót nem is lehetett megtekinteni. A kocsi megérkezéséről emellett semmiféle híradásban, az önkormányzati médiában, de személyes posztban – legyen szó kormánypárti képviselőről vagy magáról a polgármesterről – sem tett említést ezidáig senki.

Kétszázmilliós hiány

Mindeközben a város intézményei saját forrás híján is az önkormányzattól várnak segítséget, többek között ózongenerátor és fertőtlenítőszerek vásárlására. Ugyanis a város anyagi helyzete nem túl rózsás, ezt korábban maga a polgármester is elismerte.

A szeptember 24-i testületi ülésen Muraközi István a város 200 milliós bevételkiesésről beszélt, ugyanekkor az önkormányzat pénzügyi irodavezetője, Dézsi Ferencné arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Berettyóújfalu működési költségei finanszírozására, vissza nem térítendő forráshoz juthat a Belügyminisztérium REKI-pályázatán (57 millió Ft.)

Ráadásul jövő évben sötét árnyként vetül a büdzsére a szolidaritási adó, amely Berettyóújfalut sem kerüli el. Az irodavezető utalt arra is, hogy „sok olyan tétel van, amelyeket gyakorlatilag nem tudtak érvényesíteni, így az étkeztetés kapcsán is elvonások történtek. Ahhoz, hogy az önkormányzat tudjon tovább működni, ezért az intézményektől is elvonások történtek”. Muraközi István is reményét fejezte ki, hogy nem kell a városnak hitelfelvétellel stabilizálni költségvetését.

Aznap a testület megszavazta a városi segélyalapból (amelybe magánadakozásból várta a forintokat) történő egészségügyi feleszerelések vásárlását is közintézményei számára.

Nincs jó üzenete a lakosság felé

Az egy hónappal későbbi testületi ülésen aztán picit „enyhültek” a város pénzügyi gondjai, legalábbis a Fidesz-KDNP képviselői szerint, akik többek között úgy fogalmaztak, nem látják ezt a terhet „olyan mértéktelenül nagynak, hogy még a jelenlegi körülmények között sem tudná ezt az önkormányzat kifizetni”, és hogy „a város nem áll annyira nagyon rosszul a jelenlegi számítások szerint, hogy az említett gépjármű ne férjen bele a költségvetésbe.”

A gépjárművet lízingelni fogják a tervek szerint, önerőként egy biztosítási összeg kerül elköltésre.

Az ellenzéki képviselők nem helyeselték a luxuskiadást. Szántai László úgy fogalmazott: “Ne akarjon a város semmit venni, amikor van egy jól működő gépjárműve; ha mégis nagyon muszáj, akkor legfeljebb 7 millió Ft-ért lízingeljen az önkormányzat gépjárművet.

Ennyi összegben már jól felszerelt autókat lehet kapni; nem olyan elegáns, ez kétségtelen, de azért amikor a takaró rövid, akkor ne akarjunk túlnyújtózkodni rajta.”

Dr. Zákány Zsolt pedig azt hangsúlyozta, hogy nincs jó üzenete a lakosság felé a beszerzésnek. Véleménye szerint valahol az önkormányzat a lakosság pénzét költi és abban az esetben, amikor országszerte mindenhol megszorítások vannak, amikor az önkormányzat valóban közcélú kiadásokat vont vissza és szűkített, akkor nincs jó üzenete az előterjesztett gépjárművásárlásnak. Ennek nincs most itt az ideje, és ezért nem támogatta bizottsági ülésen sem az autóvásárlást.

A berettyóújfalui önkormányzat néhány hónapja egyébként egy közadakozásból vásárolt PCR-készülékkel került az országos sajtó érdeklődési körébe. Akkor a város vállalkozói, lakosai 14 millió forintot adtak össze a készülékre.

Érdemi válaszok nélkül

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu polgármesterét, akitől azt kérdeztük, hogy miért ezt a típusú autót és miért most vásárolja meg a város. Illetve: ki fogja gondozni, vezetni az autót elsősorban, mik lesznek az említett karitatív és reprezentációs célok, valamint érdeklődtünk a lízingszerződés részleteiről is. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Igaz, az e-mailre szinte azonnal reagált a városvezető, de látszólag csak a tervezett cikk műfaji besorolására volt kíváncsi.

„Nagy örömömre szolgál, hogy érdeklődik Berettyóújfalu Önkormányzatának döntései iránt. Megkaptam a kérdéseket és mielőtt ezekre válaszolnék engedje meg, hogy feltegyem azt az egyszerűnek tűnő kérdést, miszerint mi lesz a készülő cikk műfaji besorolása? Riport, tényfeltáró, esetleg oknyomozó cikk? Már meg sem merem említeni a tényközlés esetét. Várom megtisztelő válaszát” – írta a polgármester.

Az új autó egyébként már megérkezett, karácsony előtt Muraközi István néhány szatyornyi használt ruhát szállított vele jótékony céllal, és ezt közösségi oldalán meg is mutatta.

Szabó Antal

Nyitókép: Muraközi István Facebook oldala 

Megosztás