Beruházás

Szelfimúzeumot csináltak Nyíregyházán egy uniós pénzből felújított épületben, a bérlőnek még pályáznia sem kellett

Szelfimúzeum nyílt Nyíregyházán a Bocskai-Kálmán Szolgáltatóházban, amit az önkormányzat nemrég újíttatott fel 256,6 millió forint uniós támogatásból. A szelfimúzeumnak helyet adó létesítmény a „Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén” elnevezésű, 1,2 milliárd forintos, 100 százalékban támogatott uniós projekt keretében újult meg. Az önkormányzat 2016-ban még egy kicsit zöldebb funkciót szánt az épületnek: kerékpáros szervizállomást és kerékpárkölcsönzőt szeretett volna nyitni. Kiderítettük, hogy a szelfimúzeumot működtető cég pályázás nélkül nyerte el a modern épület bérleti jogát. Mindezt egy új önkormányzati rendelet tette lehetővé, ami körülbelül egy hónappal korábban lépett életbe, mint hogy a kft. írásban megkereste volna a várost a színes installáció ötletével.  

Társadalmi célú hirdetés

Nemrég jelentették be, hogy szelfimúzeum nyílt Nyíregyházán. A Selfie Museum & Cafét egy piaci cég működteti, azonban a megnyitón nem véletlenül vett részt a polgármester, ugyanis a kiállításnak helyet adó Bocskai-Kálmán Szolgáltatóház az önkormányzat tulajdona, amit uniós pénzből nemrég újítottak fel.

A felújítás ára az átadóról szóló sajtóhírekben nem szerepel, ezért ennek a közbeszerzési értesítőben néztünk utána. A munkát 187,7 millió forintért nyerte el egy helyi cég, a CAPRICOLORS Kft. 2019 októberében, több módosítás után azonban 256,6 millió forintra ugrottak a költségek. A Nyíregyházi Napló beszámolója szerint az épület elbontása során a szomszédos házon repedéseket vettek észre, a ház megmentése miatt pedig extra cölöpözésre volt szükség.

A Bocskai utca 16. szám alatti épület az értesítő szerint iroda funkcióval újult meg. „A régi, helyi védettséget élvező épület romos, életveszélyes állapota miatt sajnos nem menthető meg. A bruttó 285,64 m² alapterületű épület elbontása szükséges (…), a homlokzati fal felmérési terv alapján, lehetőleg az eredeti téglaelemekből és azok kiegészítésével a falazat újraépítése szükséges.

A végeredmény ennek köszönhetően igazán eklektikus lett: a lerombolt, majd újjáépített homlokzat úgy néz ki az utca felől, mint egy 100 éves ház, mögötte viszont egy modern, háromszintes épületet húztak fel.

A megújult szolgáltatóház (fotó: Szarka Lajos)

A szelfimúzeumnak helyet adó létesítmény a „Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén elnevezésű, 1,2 milliárd forintos, 100 százalékban támogatott uniós projekt keretében újult meg. Az önkormányzat 2016-ban még egy kicsit zöldebb funkciót szánt az épületnek: kerékpáros szervizállomást és kerékpárkölcsönzőt szeretett volna nyitni.

A polgármester döntött arról, hogy ki bérelheti az épületet

A múzeumról szóló híradások Gaál Gergelyre hivatkoznak mint a szelfimúzeum társtulajdonosára, Székely Szabolcs Gáborra pedig mint üzemeltetőre. A Selfie Museum & Café honlapján nem találtuk feltüntetve cégnevet, ezért megkerestük Babosi Györgyöt, a Momentum önkormányzati képviselőjét, aki a Nyíregyházi Kisbíró blogjában írt arról, hogy mely cégek bérlik az épületet. Az önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, hogy „a hírekből értesült arról, hogy szelfimúzeum és kávézó kapott helyett az épületben. 2020 októberétől 2021 júniusáig veszélyhelyzet volt, emiatt a polgármester mindenről egy személyben döntött, így arról is, hogy ki bérelheti ki az épületet.

Fotó: Szarka Lajos/nyiregyhaza.hu

Babosi György két dokumentumot talált, a bérbeadásról szóló határozatban olvasható, hogy a pécsi székhelyű Nextroom Tervező Kft. 2020-ban hivatalosan megkereste az önkormányzatot, hogy szelfimúzeumot csinálna Nyíregyházán. Az Opten szerint 2019-ben létrehozott cég többségi tulajdonosa Gaál József Norbertné, a másik tulajdonos Keller Petra. A cégcsoport Gaál Gergely okleveles építész vezetésével alakult Pécsett, 2008-ban, a 2-G BUILDER Kft. tulajdonosa Gaál Gergely.

A bérbeadás során egy önkormányzati rendeletre hivatkoznak, ami a város honlapján elérhető. A határozat szerint 200 négyzetméter felett, 5 évre szóló bérleti időszak esetén lehetőség van pályázati eljárás nélkül bérbe adni az ingatlant. A hivatkozott, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló rendeletet az önkormányzat 2020 októberében alkotta meg, ami a 2003-as jogszabály helyébe lépett.

A szerződést 2020. december 23-án írták alá, még a ház elkészülte előtt, a bérleti díj havi nettó 520 ezer forint. A szerződés 5 évre szól, ami további 5 évre meghosszabbítható.

A kép bal oldalán Gaál Gergely, az ollóval a kezében pedig a polgármester (fotó: Szarka Lajos)

2021 februárjában a szerződést módosították, az épületnek ezután három bérlője lett: a Nextroom Tervező Kft., a nyíregyházi székhelyű Budapest Sightseeing Kft. és a budapesti Excelia Tours Kft, aminek a fent említett Székely Szabolcs Gábor a tulajdonosa. A bérleti díj nettó 525 ezer forintra emelkedett.

Fotó: Szarka Lajos/nyiregyhaza.hu

A képviselő az önkormányzatnak több kérdést is elküldött, szerette volna megtudni, hogy mikor kereste meg a cég az önkormányzatot a szelfimúzeum ötletével, honnan értesültek a lehetőségről, illetve szeretné látni a bérleti szerződést is. A kérdéseinket mi is elküldtük Kovács Ferenc Fidesz-KDNP-s polgármesternek, aki nem válaszolt. Lapunk megkereste a Nextroom Tervező Kft.-t is, azonban választ tőlük sem kaptunk.

Babosi Györgynek viszont válaszolt az önkormányzat, ami csak azt a dátumot (2020. november 30.) ismertette, amikor a cég hivatalosan megkereste az önkormányzatot az ajánlattal.

A cég tehát az új önkormányzati rendelet életbe lépése után egy hónappal kereste meg írásban az önkormányzatot, hogy szelfimúzeumot szeretne működtetni az épületben.

A cég az épületet, a hozzá tartozó udvart és parkolót hosszú távon (10+5 év) szeretné bérelni. Az új rendeletre hivatkozva valóban pályázás nélkül adták oda az ingatlant. A szerződést nem küldték el a képviselőnek sem, az a Vagyongazdálkodási Osztályon tekinthető meg.

Fotó: Szarka Lajos

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A nyíregyházi szelfimúzeum belülről; szerkesztés: Átlátszó (forrás: Szarka Lajos/nyiregyhaza.hu)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás