Ügyet kreál

ÁSZ-jelentés: véletlenül a kormánypárti politikust és tévét is kritizálta a fideszes polgármester

Több önkormányzat is “rossz jegyet” kapott a korrupcióra való felkészülésből az Állami Számvevőszéktől. A települések és a hivatalok vezetői szerint olyan formális dolgokról van szó, amelyek valójában semmit sem mondanak az önkormányzatok működéséről, de arra jók, hogy politikai ügyet lehessen kreálni az “érdemjegyekből”. Utóbbit Kiskunhalas fideszes polgármestere jelentette ki közleményében, és ezzel akaratlanul is elítélte a Hír TV Gödöllőről szóló riportját, illetve Vécsey László kormánypárti képviselőt nyilatkozatát is.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

 

Január végén zárta le és hozta nyilvánosságra jelentését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) arról, mennyire fenyegeti a korrupció veszélye az önkormányzatokat. Az ÁSZ megállapításai szerint Pest megye települési önkormányzatainál 23 polgármester és 48 jegyző „felelős vezetői magatartást tanúsított, az ÁSZ tanácsadása alapján már 2020-ban javította a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek a kiépítését”.

Tizenkét önkormányzatnál illetve intézményeiknél rendszerszintű kockázatok maradtak fenn, amelyek új, részletes ellenőrzést indokolnak. Azoknál a legnagyobb kockázatú önkormányzatoknál, amelyek egyest kaptak, az ÁSZ új, részletekbe menő ellenőrzése válik indokolttá. A jelentéséből azonban mindössze az önkormányzatok összesített minősítése derül ki, a minősítés alapját képező pontos oka, a hiányosságok mértéke nem.

Egyest kaptak az ÁSZ-tól

Az egyik rosszul szereplő Pest megyei település az ellenzéki vezetésű Gödöllő lett, és a megállapításra azonnal le is csapott a KESMA tulajdonában álló, kormányközeli Hír TV.

Miközben az önkormányzatiság összeomlását vizionálták ellenzéki polgármesterek, személy szerint Gémesi György, Gödöllő polgármestere, és a kormányzati elvonások kompenzációját követelte, a Pest megyei városban az egyik legmagasabb a korrupciós kockázat az Állami Számvevőszék legújabb vizsgálata szerint – mutatott rá a sajtóorgánum.

Megszólaltatták a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjét, Vécsey Lászlót is, aki szerint a polgármester más szemében a szálkát is meglátja, a sajátjában a gerendát sem.

Vécsey úgy véli, Gémesi egy politikai megbízást teljesít, a baloldallal és Gyurcsány Ferenccel már megkötötte a különalkuját, az általa vezetett várost viszont hanyagolja.

Ezt bizonyítja szerinte az ÁSZ legfrissebb vizsgálatának eredménye is. Csakhogy a bekért dokumentumok elküldése, illetve a hivatal megfelelő működésének biztosítása alapvetően nem a polgármester, hanem a jegyző feladata.

A propaganda magyar hangja egy női hümmögés: a Capitolium ostroma a jobboldali tévében

Átlátszó blog Kövess minket, vagy lépj velünk kapcsolatba! Élő adásban szedték le a hangot a Hír Tv-ben az amerikai partnertévé adásáról, amikor Donald Trump elnök a Capitolium ostromában betöltött felelősségéről kezdtek beszélni. A jobbos tévés kedvenc szakértői összevissza beszéltek, ifjabb Lomnici Zoltán közölte, hogy a Capitolium a „deep state”, Nógrádi György viszont váratlanul kiállt Trumppal és a műsorvezetővel szemben is.

Kiss Árpád, Gödöllő jegyzője az Átlátszó kérdésére elmondta, a vizsgálat során huszonhat, jelenleg hatályos, az alapvető, mindennapi működést szabályozó, illetve a korrupció elleni védettséget elősegítő szabályozást és nyilvántartást kértek be a múlt év folyamán, amit egy hét alatt kellett benyújtaniuk, feltölteniük az ÁSZ részére egy elektronikusan megnyitott felületre. Ők ezt meg is tették, egyetlen dokumentum, az integrált kockázatkezelési szabályzat kivételével.

„A vizsgálat kizárólag a benyújtott dokumentumok vizsgálatára terjedt ki. Nem úgy, mint pár évvel korábban, amikor a Hivatal konkrét tevékenységét vizsgálták, és pár apró probléma mellett 95 százalék fölöttire értékelték a működést” – mondta a jegyző.

Hogy miért maradt ki csupán ennek az egyetlen dokumentumnak a feltöltése, arra egyszerű a válasz: nem töltötték fel, mert korábban már elküldték, és nem tudták, hogy megint el kell küldeni. Hozzátette azonban, hogy

„a kockázatkezelési szabályzat hiányának időtartamában pár évvel ezelőtt végzett ÁSZ-vizsgálat még csak a korrupcióra utaló gyanút sem tárt fel.

Mindezek alapján alaptalannak tartom azt a sajtós beállítást, amely már úgy kezeli, mintha az önkormányzatot és a hivatalt a korrupció átitatta volna” – hangsúlyozta a jegyző.

Nem küldték el újra, ez lett a vesztük

Hozzátette, 2020 novemberben az ÁSZ küldött egy figyelemfelhívó körlevelet (tehát nem a gödöllői önkormányzatnak címzett levél volt), amiben az SZMSZ-t kérte benyújtani, amit tavasszal már el is küldtek. Ebben ismételten kérték a Szervezeti és Működési Szabályzat felöltését egy adott felületre, amire három nap állt rendelkezésre.

A feltöltést ekkora valóban elmulasztották, de mivel ezt korábban már benyújtották ennek a vizsgálatnak a keretében, a jegyző nem tulajdonított neki jelentőséget, mert úgy ítélte meg, hogy ez csak azokra az önkormányzatokra vonatkozik, amelyek elmulasztották korábban a benyújtást. Az SZMSZ-t elküldték még 2020 ősz folyamán, de csak emailen, mert ekkorra már a feltöltésre szolgáló elektronikus felületet lezárták.

„A jelenlegi értelmezésemben azt látom, hogy amely önkormányzat a figyelemfelhívó levélre nem reagált, és az abban kérteket nem csatolta, annál a többi dokumentumot nem vették figyelembe és nem értékelték”

– véli Kiss Árpád.

A jelentésből is kiderül, azokat az önkormányzatokat, ahol problémák merültek fel, újra ellenőrizni fogják. Most már minden dokumentum rendelkezésükre áll.

„Természetesen, mivel ezen dokumentumok az önkormányzat és a hivatal mindennapi életét szabályozó leiratok, ezért valamennyi nyilvános és amennyiben erre igény merülne fel bárki részéről, biztosítjuk az ezekbe való betekintést” – szögezte le a jegyző.

Gyakorlatilag ugyanígy járt a szintén Pest megyei Csömör is. Fábri István polgármester (Csömöri Civil Egyesület) szerint ugyanakkor

nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani az értékelésnek, mert egyrészt annyira formális dolgokról van szó, hogy ez aztán tényleg nem mond semmit az önkormányzatok működéséről,

másrészt az ő esetükben valószínűleg adategyeztetési hiba történt.

„Régóta van olyan szabályzatunk, több is, amely az átláthatóságot, a nyilvánosságot, a korrupció megakadályozását célozza, amelyeket az Állami Számvevőszék kért. A napokban kezdődött az egyeztetés az adatgyűjtő hatósággal, hogy mi lehetett a kivétel nélkül minden egyes szempont, szabályzat stb. alapján nekünk „kiosztott” 1-es osztályzatok oka. Egyébként az elmúlt években szinte minden területen pozitív értékeléseket kaptunk a hivataltól” – mondta az Átlátszónak Fábri István.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) politikusként úgy foglalta össze a történteket: „a korrupció nem szabályzat, hanem tisztesség kérdése. Munkámat ez a tisztesség vezérli több mint 30 éve”.

„Politikai kérdést kreálnak az ügyből”

Több más település mellett a kormánypárti vezetésű Kiskunhalas is csak elégséges „bizonyítványt” kapott. Értetlenségüknek egy közleményben adtak hangot, amelyet a megyei lap is lehozott. A Fülöp Róbert polgármester (Fidesz-KDNP) által aláírt közleményben hangsúlyozzák, megdöbbentette őket az elégséges osztályzat.

“Álláspontunk szerint az ÁSZ kéréseinek eleget tettünk, ám amennyiben az Állami Számvevőszék további konkrét javaslatokat fogalmaz meg részünkre, annak mind Kiskunhalas Város Önkormányzata, mind pedig a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal haladéktalanul eleget fog tenni” – idézi a portál a közleményt. 

Hozzáteszik ugyanakkor, az önkormányzat és a hivatal messzemenőkig elkötelezett abban, hogy megfeleljen a közpénzek felhasználása során minden jogi és társadalmi elvárásnak, és szigorúan szakmai kérdéskörnek tekintik a vizsgálatot, hiába próbáltak sokan politikai kérdést kreálni az ügyből.

57 helyreigazítási pert vesztett 2020-ban a lakájmédia – az Origo és a Pesti Srácok az élen

A Fővárosi Törvényszéktől kapott összesítés szerint összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly a Fidesz-közeli médiatermékek. A rekorder az Origo 20 elmarasztaló ítélettel, a második helyen pedig a Pesti Srácok áll 15 elbukott perrel. Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Bándhidi Emese

Nyitókép: A Hír TV riportja Gödöllőről az ÁSZ-jelentés kapcsán. Forrás: hírtv.hu

Megosztás