Érd

Tűzveszély miatt be kellett zárni a nemrég felújított érdi óvodát

Hetekkel a több tízmilliós felújítás után be kellett zárni a Tündérkert óvodát Érden. Pár napja az elektromos rendszerben keletkezett meghibásodás okozott veszélyhelyzetet az intézményben. A beruházás dokumentumai szerint a felújításkor át kellett vizsgálni az elektromos rendszert.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Február utolsó napján minden egyes szülőt azzal hívtak fel, hogy bezárták Érden a Tündérkert óvodát. A gyerekeket pedig más intézményekbe irányították át.

A nagyjából 90 gyermeket befogadó intézmény felújítását valamivel tavaly karácsony előtt fejezték be. A közbeszerzési adatbázis szerint a beruházás 52 millió forintjába került volna eredetileg az adófizetőknek. Az Átlátszó több forrásból származó értesülései szerint az óvoda bezárását vészhelyzet miatt kellett elrendelni.

A Tündérkertet magában foglaló, úgynevezett Kincses törzsóvoda vezetője, Szénásiné Mészáros Márta az Átlátszónak azt mondta, hogy az intézkedést tűzveszély miatt kellett elrendelni. Emellett kifejezte reményét, azt, hogy a tűzveszélyt előidéző hibát pár nap alatt kijavítják.

A helyszínről származó értesüléseink szerint a meghibásodás nem tűnik komolynak. Az óvodában tartózkodók ugyanis az égő elektromosvezeték bűzét érezték az egyik helyiségben, és március első napján folytatták a kapcsolók és konnektorok cseréjét.

A hír többekben azért keltett felháborodást, mert a Tündérkert felújítását nemrég, karácsony előtt fejezték be. Önmagában a hiba jellege nem adna okot a heves érzelmi reakcióra, de az, hogy mindez kisgyermekek közelében előfordulhatott, az már több mint aggasztó.

Az óvoda-felújítások Érden fontos politikai kérdésnek számítanak. A fideszes városvezetés előszeretettel próbálja ugyanis tematizálni a helyi közvéleményt ezekkel a beruházásokkal.

Bács István alpolgármester a nyáron így sorolta fel a közpénzből működtetett, de főleg a fideszes városvezetés álláspontját megjelenítő erdmost.hu-nak a felújítási munkálatok elemeit: „tetőfedés és bádogozás javítása, a homlokzati vakolat javítása, a lábazati vakolat átfestése, a homlokzati nyílászárók cseréje, az alagsorban a földalatti falazatok utólagos vízszigetelése kívülről és  felújítása belülről, önálló logopédusi szoba kialakítása, a foglalkoztatókban új padló fektetése, belső vakolatjavítások festéssel együtt, lambériaburkolatok javítása, cseréje műanyag burkolatra, a fűtési rendszer korszerűsítése és a játszóudvar felújítása.”

Az alpolgármester nyáron abban bízott, hogy a Tündérkert felújítását novemberben befejezik. Nyilatkozatából az is kiderül, hogy a közbeszerzési adatbázisban szereplő összeget meghaladja a beruházás mértéke.

„A projektet a Modern Városok Program keretén belül valósítja meg az önkormányzat, várható összköltsége több mint 68 millió forint. A kivitelezés várhatóan 2018. november közepéig tart majd, augusztus 27-től a gyerekeket ideiglenesen az Érdi Kincses Óvoda Fácán Tagóvodájának régi épületében helyezzük el” – mondta Bács.

A közbeszerzési dokumentumok szerint a kivitelezőknek az elektromos rendszerhez is hozzá kellett nyúlniuk, amelynek későbbi meghibásodása vezetett az óvoda kiürítéséhez.

„Az alagsorban 7 db, a volt kazánház/új kerti játék- és szerszám tárolóban 4 db lámpatestet kell beépíteni. – Homlokzaton világítás kiépítése. […]- Katasztrófavédelmi intézkedések (menekülési útvonalak jelölése, CO érzékelő, elektromos rendszer felülvizsgálat, tűzvédelmi fő kapcsoló kiépítése)” – olvasható a közbeszerzési adatbázisban.

A felújítás során tehát meg kellett vizsgálni, hogy milyen állapotban van az óvoda elektromos rendszere. Írásban megkerestük az intézményt fenntartó önkormányzat vezetőjét, T. Mészáros András érdi polgármestert, adjon magyarázatot arra, miként fordulhat elő, hogy egy közpénzekből nemrég felújított óvodában ilyen veszélyhelyzet alakult ki.

T. Mészáros András és sajtófőnöke, Arató Zsolt nem találták érdemesnek az Átlátszó olvasóit arra, hogy nyilatkozzanak a sok tízmillió adóforint elköltésének körülményeiről.

Kis Zoltán

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás