Balaton

Fonyódliget: Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége újíthatja fel a Erzsébet-tábort nettó 4,4 milliárdért

A zánkai gyermektábor után a fonyódligeti létesítmény felújítását is Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége végezheti. A beruházás érdekessége, hogy a kormány 2016-ban elajándékozta az állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak, amely 15 évig azt tehet a táborokkal, amit akar. Mindeközben az állam több mint 20 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására.

Támogatási kampány

 

Megjelent az uniós közbeszerzési értesítőben is, így most már teljesen hivatalos, hogy nettó 4,48 milliárd forintért Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. újíthatja fel a Fonyódligeti Erzsébet-tábort.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által kiírt közbeszerzésen mindössze két cég indult, a Fejér B.Á.L. Zrt. és a Laterex Építő Zrt., de utóbbi ajánlatát nem bírálták el. Ennek oka, hogy a Mészáros-gyerekek cége olcsóbb ajánlatot adott (a Laterex 4,7 milliárddal pályázott), és a kiíró csak a legkedvezőbb árajánlatú pályázatot vette figyelembe. Vagy, ahogy a dokumentációban fogalmaznak: „Az ajánlatkérő az ajánlatok bírálatát, illetve a bírálatnak az aránytalanul alacsony ár vagy költség vizsgálatára vonatkozó részét – a Kbt. 81. § (4) – (5) bekezdése alapján az ajánlattételi felhívásban előírtaknak megfelelően – az ajánlatok értékelését követően végezte el. Ebben az esetben csak az értékelési sorrendben legkedvezőbb ajánlattevő tekintetében végezte el a bírálatot.”

A Fejér B.Á.L. tehát 4.481.118.364 forintért felelhet a Fonyódligeti Erzsébet-tábor infrastrukturális fejlesztési munkáinak teljes körű tervezéséért és kivitelezéséért.

A feladatok közé tartozik majd:

  • a bontás,
  • a meglévő, megmaradó épületek felújítása, átalakítása,
  • a porta épületének felújítás, átalakítása,
  • a raktár-műhely épület felújítása, szigetelése,
  • a központi épület felújítása, szigetelése,
  • az apartman ház felújítása, átalakítása,
  • különböző fejlesztések,
  • új szállássátrak kialakítása (40 db/20 fős),
  • rendezvénysátor kialakítása (1 db/800 fős),
  • új vizesblokk építése (7 db),
  • és a kültéri munkák (térkő, kerítés, gyep, fásítás).

Mivel az ajánlatkérő – mint közfeladatot ellátó szervezet – gyermektáboroztatást végez, a kivitelezés egy részét a cégnek a gyermektáboroztatással párhuzamosan kell majd elvégeznie.

A beruházás érdekessége, hogy a kormány 2016-ban elajándékozta az állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot (Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontját) a Szeged–Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak.

A szervezet 15 évig azt tehet a táborokkal, amit akar, akár el is adhatja azokat, mindezt úgy, hogy az állam közben több mint 20 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására. 

A fonyódligeti létesítmény mellett természetesen a zánkai tábor felújítását is a Fejér B.Á.L. nyerte a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban. A zánkai tábor fejlesztése három ütemben történik: az első ütem 2019-ben indult 16,8 milliárd forintért, ez követte a második ütem 4,899 milliárd forintért, végül a napokban adtak hírt a harmadik ütemről, amely nettó több mint 1,2 milliárd forintért zajlik.

Nem estek messze a fától

Nemcsak Orbán Viktor régi barátja, Mészáros Lőrinc, de az ő gyermekei is tehetséges üzletemberek. Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc 2015 júniusában alapította meg a Fejér-BÁ.L. Zrt.-t. A cég már abban az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt, és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el. 2017-re a 10,2 milliárdos forgalom mellett 798 millió forintra nőtt a haszon, és – ahogy azt az Átlátszó akkor kiszámolta – a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termelt.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

Ám még ez is eltörpült a 2018-as adatokhoz képest. A cég éves nettó árbevétele ugyanis 2018-ban 22,8 milliárd forintra nőtt, míg az adózott eredménye 5,68 milliárdra emelkedett. Ez a tendencia azonban 2019-ben megtorpant: a Fejér-B.Á.L. beszámolójából kiderült, hogy az éves forgalom 17 milliárdra csökkent, míg az adózott eredmény 1,55 milliárdra zuhant vissza.

Pedig a Fejér-B.Á.L. Zrt. kapott bőven állami megbízást abban az évben is: 2019 novemberében írtuk meg, hogy a Mészáros-gyerekek cége készítheti elő az atlétikai stadion helyszínét 4 milliárd forintért, Biatorbágyon hatmilliárdért építhet iskolát, és az új Érdi Járásbíróság épületének kivitelezésére kiírt 3,2 milliárdos közbeszerzésen is ők lettek a befutók.

De tavaly is jutott nekik közpénz: nyáron például a felcsúti Endresz György Általános Iskola újjáépítésére kaptak megbízást 4,5 milliárd forintért, év végén pedig arról számoltunk be, hogy a Zrt. hordhatja el a földet a tatabányai sportcsarnoknál 2,7 milliárd forintért.

Az viszont már kevésbé jó reklám a cégnek, hogy érintettek lehetnek egy illegálisan épült út ügyében Érden.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége is érintett az érdi útépítési botrányban, a rendőrség nyomoz

Nyomozást folytat a rendőrség az Érd és Sóskút között – részben természetvédelmi területen – formális engedély nélkül létrehozott út ügyében. A feljelentést tevő érdi alpolgármester szerint az úgynevezett “fehér utat” illegálisan építették meg a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből. A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskuti polgármester támogatásával tették meg. A köznevelési centrumot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége építi – ők azt állítják, jóhiszeműen jártak el.

 

Katus Eszter

Fotó: a Fonyódligeti Erzsébet-tábor térképe. Forrás: erzsebettaborok.hu

Megosztás