közbeszerzés

Milliós bírságokat fizethet Badacsonytomaj, mert az önkormányzat nem írt ki közbeszerzést

Ősszel hat, most pedig másfélmillió forintra büntették Badacsonytomaj önkormányzatát, miután egyes uniós projektek kapcsán nem folytattak le közbeszerzési eljárást. A település önkormányzata vitatja a jogsértést és pert indít. Mindeközben Fellegi Tamás, Orbán Viktor volt fejlesztési minisztere 70 szobás, négycsillagos szállodát épít a településen, Fenyvesi Zoltán fideszes képviselő szerint pedig csak az hibázik, aki dolgozik.

Támogatási kampány

„Kétszer 3 milliós büntetés több milliárdos fejlesztés esetében, azt gondolom, hogy ez benne van a pakliban, ezt így kell tekinteni” – nyilatkozta Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője a körzetéhez tartozó Badacsonytomaj önkormányzati újságjában. „Csak az hibázik, aki dolgozik” – tette hozzá.

A képviselő arra a hatmillió forintos büntetésre utalt (részben pontatlanul, hiszen nem a teljes projektet, csak annak egy részét vizsgálták -, amit a település tavaly kapott, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elmarasztalta Badacsonytomaj önkormányzatát egy uniós támogatás kapcsán.

A KDB határozata szerint  – amelyről a 24.hu számolt be – Krisztin-Németh László polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért a vizsgálatban érintett pénzösszeghez képest súlyos, 3 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra. A testület az összes projektmenedzseri szerződést semmisnek mondta ki, és ezzel együtt további 3 milliós büntetést is kiszabott.

A döntőbizottság megállapítása szerint „a beszerző súlyos jogsértést követett el azzal, hogy közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével valósította meg a kezdeményezésekkel érintett beszerzéseit. (…) A Döntőbizottság álláspontja szerint magasabb összegű bírság kiszabását indokolja az, hogy a megállapított jogsértés már nem reparálható. A Döntőbizottság figyelembe vette azt is, hogy a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése nem csak közbeszerzési jogi szempontból minősül súlyos jogsértésnek. A közpénzek felhasználásának átláthatósága szenvedett csorbát, a közpénzek felhasználásának gazdaságossága ellenőrzése hiúsult meg a jogsértés által” – áll a határozatban.

Súlyos jogsértés után egy újabb

A korábbi hatmillió mellé most egy újabb, másfél millió forintos bírságot is kapott az önkormányzat – hasonló okok miatt.

A Közbeszerzési Hatóság január 6-án hozott döntést, amely szerint a Döntőbizottság a badacsonytomaji önkormányzattal szemben a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt 1.000.000 Ft, azaz egymillió forint bírságot szab ki. (A D.311/2020, a D.339/2020 és a D.340/2020 számú ügyet egyesítették, a határozat a D.339-es ügyiratszám alatt olvasható.)

Ezúttal a Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése projekthez kapcsolódó koncepcióterv, valamint a „Tervezési szolgáltatások Badacsonytomajon” tárgyú közbeszerzési eljárás mellőzése miatt indult vizsgálat.

A 198 pontból álló határozat szerint az önkormányzat ugyan írt ki közbeszerzési eljárást, de a becsült érték (52.750.000 Ft) meghatározásakor nem vette figyelembe  a támogatási szerződésben szereplő koncepciótervek készítésére biztosított összeget (nettó 14.000.000.-Ft), továbbá a műszaki szakértői feladatokra biztosított összeget (nettó 14.670.000.-Ft), valamint a koncepció tervek áttervezésének (992.000.-Ft) összegét.

Mivel ezek a feladatok összetartoznak, együtt kellett volna kezelni őket, és így a fenti beszerzések összértéke 82,4 millió forint lett volna.

Mivel az összeg így meghaladta volna a 68,1 millió forintos uniós értékhatárt, az ajánlatkérőnek uniós rezsimben kellett volna a közbeszerzését lefolytatnia. Ezt nem tette, ezért a Döntőbizottság egymillió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra.

Emellett, mivel a jogsértés a közbeszerzési eljárás jogsértő mellőzésével valósult meg, további
jogkövetkezményként kötelezően bírságot kellett kirónia. Miután az eredeti állapot helyreállítása „a szerződés érvénytelensége jogkövetkezményei alkalmazása körében nem lesz lehetséges”, a bírság összegét – az eset összes körülményét figyelembe véve – 500 ezer forintban állapították meg.

Így már összesen 7,5 millió forint büntetésnél jár az önkormányzat.

Az önkormányzat perel

Érdeklődtünk a badacsonytomaji önkormányzatnál, hogy miért követték el a jogsértést, hogyan kapcsolódik ez az ügy az őszi esethez, milyen forrásból fogják kifizetni a bírságot, valamint, hogy indul(t)-e belső vizsgálat az önkormányzaton a felelősségre vonás érdekében.

Kálóczi Beáta sajtóreferens érdeklődésünkre elismerte, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság büntetést ítélt meg az önkormányzatnak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

az általuk meghatározott jogsértés tényét a leghatározottabban vitatják, és ezért haladéktalanul a Fővárosi Törvényszékhez fordultak, amelynél közigazgatási pert kezdeményeztek a tárgyban.

„Tekintettel, hogy folyamatban lévő ügyről van szó, önkormányzatunk nem kíván egyéb módon és formában megnyilvánulni ennek vonatkozásában” – írta Kálóczi Beáta.

A sajtóreferens kiemelte, a település a Balaton-régió dinamikusan fejlődő, egyre több látogatót vonzó desztinációi közé tartozik, és büszkék az eredményeikre. „Az elnyert támogatásokkal is igyekszünk felelősen gazdálkodni, amelyek felhasználásánál az irányadó szabályozások értelmében igyekszünk eljárni maradéktalanul és minden esetben” – tette hozzá.

Ennek némiképp ellentmond, hogy tavaly ősszel több hatóság is eljárást indított a városvezetést érintő gazdasági ügyekben, így például az Európai Csalás Elleni Hivatal is, amely egy 2,4 milliárdos turisztikai fejlesztési támogatás kifizetéseit vizsgálja.

Orbán volt fejlesztési minisztere építkezik

A terület azonban valóban fejlődik. Egy befektetői csoport például 70 szobás, négycsillagos szálloda terveit mutatta be a badacsonytomaji polgármesteri hivatalban. A hírt a Fidesz országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán osztotta meg a Facebookon karácsonykor.

Facebook

(null)

A beruházást a Badacsony Heritage Company Kft. (BHC) tervezi, amely már meg is vásárolta a Római úton álló, évek óta üres egykori Volán-üdülő ingatlanát.

A 24.hu cikke szerint a Badacsony Heritage egyik tulajdonosa Fellegi Tamás családi cége, a Willard Partners Zrt., ami a volt miniszter és fia, Fellegi Áron irányítása alatt áll. Fellegi Tamás Orbán Viktor kormányában 2010-től a fejlesztési miniszteri posztot töltötte be. A másik, többségi résszel rendelkező tulajdonos a Promotheus Agency Bt., amely a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnök, Petneházy Dávid érdekeltségébe tartozik – mutatott rá a portál.

Ehhez hamarosan jelentős állami segítséget is kaptak:

az MTÜ által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztikai program keretében a cég 1,5 milliárdos állami támogatást kapott a hotel felújításához

szúrta ki szintén a 24.hu.

Kevésbé pozitív hír, hogy Hartai Béla, Badacsonytomaj alpolgármestere tavaly májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesített egy értékes fejlesztési területet, ami miatt vizsgálat is indult. 

Ezt viszont talán ellensúlyozza Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő beruházása. A budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége ugyanis 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki.

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Az épületek előtti mesterséges rézsűk annyira kiemelkednek a hegy oldalából, hogy már messziről is jól látható a projekt.

 

Katus Eszter

Fotó: A badacsonyi térség madártávlatból. Forrás: Átlátszó/Pápai Gergely

Megosztás