ajándék lónak

Az agrárkamara megyei elnökétől vásárolt krumplit és almát a külügy karácsonyi ajándéknak

„Bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni” – ezt Menczer Tamás államtitkár mondta tavaly decemberben a külügyminisztérium karácsonyi krumpli- és almaajándékára. Az Átlátszó közadat igényléssel kikérte az adásvételre vonatkozó szerződést. A válaszból kiderült, hogy a terményeket egy bizonyos Rácz Imrétől vásárolták. Nem volt nehéz kideríteni, hogy ő nem más, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Támogatási kampány

„Tekintettel arra, hogy ebben a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése, a minisztérium szeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni” – írta meg december közepén a Népszava egy, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium dolgozóinak küldött belső levél alapján. Különböző idősávokban vehették át a külügyes dolgozók a csomagot, amely a „hazai termelőktől származó, jó minőségű 1 doboz szabolcsi alma válogatást (7kg) és 10 kg burgonyát” tartalmazott.

Pár nappal később Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára megjelentetett egy videót arról, amiben a karácsonyi juttatást magyarázta – ezt a 24.hu szemlézte. Eszerint “a minisztérium bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni. Ezeket a vásárolt terményeket kapják meg a külügyminisztérium munkatársai”.

Az Átlátszó a cikkek megjelenése után közadatigénylést nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Azt kérdeztük, hogy 2020-ban milyen mennyiségben, mely termelőktől, milyen szerződés alapján vásároltak zöldséget és gyümölcsöt a KKM dolgozóinak jutalmazására. A minisztérium a koronavírus-helyzetre hivatkozva 45 napos válaszadást ígért, aminek az általuk megjelölt határidőre eleget is tett. Szerződés helyett azonban csak egy háromsoros választ kaptunk:

„2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben.”

A minisztérium nem túl bőbeszédű válasza alapján arra lehet következtetni, hogy egyetlen embertől vásároltak, de ez nem zárja ki, hogy ez a bizonyos Rácz Imre az államtitkár által említett szabolcsi gazdáktól szerezte be a terményeket.

Az ár viszont elgondolkodtató: a budapesti nagybanin a krumpli ára minimum 100 forint, az almáé 260 forint. Ha így számolunk, akkor a 10 ezer kilogramm krumpli 1 millió, a 7 ezer kilogramm alma 1 millió 820 ezer forint, azaz picivel több, mint amiért a minisztérium vásárolt. Vagyis azt is lehet a mai árak alapján mondani, hogy a piaci ár alatt vette a karácsonyi ajándékot a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Nem cáfolt a megyei kamara elnöke

Rácz Imréből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legismertebb a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Ezért írtunk neki, hogy tőle szerezte-e be a minisztérium a termékeket, ő pedig nem cáfolta a feltételezést. Az Átlátszó kérdésére azt írta,

“megkeresését kézhez kapva úgy érzékelem, hogy a feltett kérdésben a KKM megadta Önnek a kért válaszokat, ahhoz nem kívánok hozzáfűzni semmit.”

A megyei elnök ugyanakkor úgy folytatta, “2020-ban az előző éveket meghaladó mértékben nőtt a megyénkben szerződéses viszonyok nélkül termelt burgonya területe, ami még közepes terméseredmények mellett is tudott piaci zavarokat okozni. Nincs megszervezett értékesítési lánc. Az áruházakba és a zöldség kiskerekbe nagy mennyiségben, szinte korlátozások nélkül érkezik az uniós áru.”

Hozzátette, „sajnos a 2020-as évet emellett jelentősen terhelte (és még mindig nem változott a helyzet) a COVID-járvány gazdasági hatásai közül az, hogy a közétkeztetésben és a vendéglátásban kényszerből nagyon lecsökkent a felvevő piac, így ezekben a szektorokban is jelentős többlet termelés keletkezett, bár ezekkel a szektorokkal jellemzően szerződéses kapcsolatban állnak termelőink.”

Rácz Imre szerint

“így a megyei termelőink tárolóiban több száz tonnányi minőségi burgonya áll jelenleg is.”

Máshonnan is kértek segítséget

Az agrárkamarai elnök azt is írta, a problémára a médián keresztül is próbálták felhívni a figyelmet, nem sok sikerrel. “A mostani burgonya piaci helyzettel kapcsolatos megkeresésünket a megyei önkormányzatokhoz, és a MAGOSZ szervezeteken keresztül más megyei önkormányzatokhoz is elküldtük. Azt kértük csak, hogy ha szándékoztak a karácsonyi ünnepkörben településük lakói részére pl. rászorultsági alapon élelmiszer csomagot osztani, akkor azt egészítsék ki egy nem túl megterhelő összeg erejéig burgonyával is. Hasonló megkereséssel éltünk a 2018-as kiemelkedő almatermést követően a húsvéti ünnepkör időszakában” – tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát is kerestük, hogy hogyan esett a megyei agrárkamarai elnökre a választás, de onnan nem válaszoltak.

Segesvári Csaba

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás