vidéki lapszemle

Hiába tiltakoztak Siófokon, megkezdték a társasház építését; Komlón népkonyha nyílik

Hírbalaton.hu: A tiltakozások ellenére megkezdődött az építkezés a siófoki obszervatórium mellett

A hirbalaton.hu információi szerint óriásgépek vonultak fel a siófoki obszervatórium közvetlen szomszédságában lévő telekhez, gőzerővel megkezdték egy ötszintes társasház megépítését. A beruházás megvalósítása ellen az elmúlt hónapokban, években meteorológusok, szakemberek, a térség önkormányzatai, civil szervezetei folyamatosan tiltakoztak. Az aggodalmak szerint ugyanis a balatoni viharjelzéshez és a klímaváltozáshoz is adatokat szolgáló obszervatórium méréseinek pontosságát veszélyeztetné a tőszomszédságában, alig pár tízméternyire tervezett építkezés, illetve a mérőállomásnál magasabbra tervezett épület.

SzabadPécs.hu: Átütemezné a kormány Pécs adósságának visszafizetését, közben papíron is beígérték a stadiont a PMFC-nek

A baranyai megyeszékhelynek eredetileg 2020 végéig kellett volna visszafizetnie az előző fideszes városvezetés alatt szükségessé vált 8,54 milliárd forintos kormányzati támogatást, de most haladékot kapott a város 2024-ig. Péterffy Attila, Pécs polgármestere szerint azonban az átütemezés egy többlépéses matt, mivel ez annyira megköti a város kezét, hogy önerőből gyakorlatilag nem tud majd semmilyen elképzelését végigvinni. Péterffyék azt szerették volna, hogy 6 milliárd forint értékben (nem stratégiai) ingatlanokat ad át a város az államnak, így maradna mozgástere, gazdasági függetlensége Pécsnek.

7300.hu: Népkonyha nyílik több helyen a városban

Népkonyhát nyitnak Komlón, amire korábban még soha nem volt példa a városban. A szolgáltatás igénybevételére a szociálisan rászorult személyek lesznek jogosultak, különösen azok, akik a legalább napi egyszeri étkezést nem képesek biztosítani maguknak. A programgazda szerint a várható ellátotti létszám maximuma 2500 fő lesz a 23-24 ezer fős városban. Arról, hogy milyen forrásból és mennyit költ majd minderre a Magyar Pünkösdi Egyház, egyelőre nem tudni.

Debreciner.hu: Erősen szelektált listából választhatnak szenátusi tagokat a Debreceni Egyetem polgárai

November 17-től november 19-ig szenátusválasztást tartanak a Debreceni Egyetemen, az intézményt vezető testületnek ugyanis 2020 végén lejár a mandátuma. Idén, a korábbi évek gyakorlatától eltérően a jelölő bizottság a szervezeti egységek vezetőinek (tehát a legtöbb esetben a dékánok) javaslatai alapján állította össze a jelöltek listáját. Vagyis a választáson, amelyen elvileg minden, az életkorszabálynak megfelelő egyetemi közalkalmazott elindulhat, valójában csak azok indulhatnak el, akiket a dékánok javasolnak, majd a jelölő bizottság is rájuk bólint.

Balatontipp.hu: Balatoni hajózás – A vitorláskikötők még nem úsztak el, az egyéb vagyon is lassan fogy

Felemás eredménnyel zajlik a Bahart tavaszi reorganizációs programjában tervezett vagyonértékesítés. Mint ismert, a korábban jelentős fejlesztési támogatást ígérő kormány az állami többség megszerzése után a mozdítható dolgok eladására kötelezte a céget. Az értékesítés azonban nem megy túl gyorsan.

 

Nyitókép: Siófok a Google Earth-ön

Megosztás