gárdony

Már 120 millió forintot költött az önkormányzat a Gárdonyi VSC öltözőépületére

Aki az elmúlt hónapokban akár csak egyszer átutazott a városon a 7-es utat használva, az láthatta, hogy egy többszintes építményt húztak fel Gárdony központjában, közvetlenül az önkormányzat épületének a közelében. Az első látásra nehezen felismerhető létesítmény egy többszintes öltöző lett, amelyhez eddig a város 120 millió forinttal járult hozzá. 

Támogatási kampány

Az NBIII-as focicsapatot működtető Gárdonyi VSC (GVSC) 2018-2019-es sportfejlesztési programjában nyert el 82,6 millió forint támogatást öltöző építésére, amelyről a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az év decemberében értesítette is a futballklubot. Az öltözőépítést a klub elnöke, Balogh Balázs főként azzal indokolta, hogy a Katlan területén az Országos Pályaépítési Program keretén létrehozott 20×40 méteres műfüves pálya mellé szükséges egy öltöző is a sportolók kiszolgálásához.

A támogatást utófinanszírozás formájában ítélte meg az MLSZ. Ez azt jelenti, hogy a támogatottnak meg kell előlegezni a költségeket, ki kell fizetni a beruházás összes szállítóját és szolgáltatóját, és csak az igazoltan kifizetett számlákat lehet benyújtani elszámolásra.

A pályázat szerint a tervezett beruházási érték összesen 115 millió forint volt.

Az összeg 30 százalékát, azaz 35 millió forintot mindenképpen az önkormányzat állt volna, a projekt fennmaradó részét GVSC-nek kellett előteremteni, amit az említett utófinanszírozásban megtérít majd az MLSZ.

Ugyanakkor a klub – leszámítva a tagdíjakat és a jegyeladásból származó 100-200 ezer forintot – nem rendelkezik semmilyen üzleti alapú bevétellel, kizárólag önkormányzati és állami támogatásokból tartja fent magát, ezért az önrészt és a beruházáshoz szükséges forrásokat az önkormányzatnak kellett további kölcsönökkel és vissza nem térítendő támogatásokkal biztosítania. Még olyan esetekben is, amelyekre a GVSC egy forint támogatást sem nyert el.

Az épület tervezését bruttó 5,6 millió forintért a Triskell Épülettervező Kft. nyerte el 2018 márciusában. Ez a cég tervezte az agárdi városrész alközpontjában hamarosan felépülő összes társasházat is. A teljes összeget az önkormányzat biztosította.

Egy 2019. február 27-i képviselő-testületi határozat szerint a beruházáshoz szükséges önkormányzati önrészt, 35 millió forintot is megszavazták a költségvetés tartalék keretének a terhére.

Az építkezés pedig elkezdődhetett, a kivitelező a székesfehérvári SHS-ÉPÍTŐ Tervező és Kivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság lett. Ez a cég sem első alkalommal dolgozik a városban, az önkormányzat épületében „Kormányablakok komplex akadálymentesítése Fejér megyében” című projekt keretében Kormányablak kivitelezését végezték Gárdonyban, 32 millió forint értékben.

Arról viszont már nem találni információt sem a klub – amely adatigénylésünkre 52.800 forintért válaszolt volna -, sem a város honlapján, hogy milyen pályázat útján nyert el a cég a lehetőséget a kivitelezésre, ahogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján sem található pályázati kiírás az építtetésre.

Akkor is odaadják, ha nem jön vissza a pénz

Az első kölcsönhöz a GVSC már a járvány idején, tavaly áprilisában folyamodott, akkor 50 millió forintot kértek és kaptak az önkormányzattól, pontosabban a rendkívül jogrend miatt a polgármestertől, a kivitelező cég által kibocsájtott számlák kiegyenlítésére. A kölcsönszerződés alapján ezt az összeget az év végéig kellett volna visszafizetnie a klubnak, de erre irányuló információ nem található a város honlapján. Az e tárgyban írt levelünkre pedig ezidáig az önkormányzat nem válaszolt.

Egy hónappal később újabb kölcsön igény érkezett Balogh Balázstól, ezúttal az épület gépészeti munkálatainak kifizetésére kért 14,3 millió forintot. A gépészeti munkálatok nem szerepeltek a klub öltözőépület építésére benyújtott pályázatában, erre utólag nyújtottak be igényt az MLSZ felé. Ezért Gárdony Városa úgy biztosította a kért összeget, hogy amennyiben a GVSC nem nyer e tárgyban pályázati pénzt, az önkormányzat vissza nem térítendő támogatás formájában adja ezt az összeget.

Ugyanez a helyzet állt elő tavaly év végén, mikor további 12,6 millió forintot igényelt a klub, szintén a gépészeti munkák finanszírozásához. Így összesen 26,9 millió forint kifizetéséről döntött a város úgy, hogy a visszafizetést maga a klub sem tudja garantálni. Amellett sem szabad elmenni, hogy

mindkét döntést a polgármester a járványhelyzet miatt kapott rendkívül felhatalmazásával élve, egyszemélyben hozta meg.

Emellett saját forrásból további 1,6 millió forintot költött a város az épület környezetrendezési munkálataira (SHS-ÉPÍTŐ Kft.), nettó 406 ezer forintot a riasztórendszer beszerelésére (Babovill kft.) és bruttó 901 ezer forintot az épületben kialakítandó büfé bútorzatának beszerzésére (Karrier Bútor kft) is. Előbbi két tétel szintén a rendkívüli jogrend alatt hozott, kizárólagos polgármesteri döntés volt.

A leírt tételek összesen tehát 120 millió forintot tesznek ki, amelyből biztosan mindössze 50 milliót lát viszont az önkormányzat. De további költségek is terhelik a város kasszáját, hiszen a jövőben az üzemeltetést is az önkormányzat fizeti majd.

Gárdony polgárai a városon áthaladva pedig minden nap megcsodálhatnak egy 70 millió forintnyi, városi közpénz felhasználásából épült öltözőt.

Gárdonyi Közlöny 

Fotó: Az új öltöző épülete Gárdonyban. Forrás: Gárdonyi Közlöny

Megosztás