Debrecen

Közel kétmilliárdos hitelt engedélyezett üzemeltetésre a kormány a debreceni reptérnek

Még szeptemberben jelent meg kormányhatározat arról, hogy a Debrecen International Airport Kft., amelyben a debreceni önkormányzat is tulajdonos, 1,8 milliárd forint működési hitelt kaphat az államtól. A céget hiába kérdeztük a hitelről, a város szerint egy több éves futamidejű hitelkeretről van szó. A reptér az államtól támogatást is kapott, majd felajánlották megvételét.

Támogatási kampány

Érkezés holnap 00:20-kor – ez áll a debreceni reptér honlapján – az angliai járatok újraindításával immár nem annyira foghíjas a táblázat. A légi közlekedés a koronavírus-járvány második hulláma óta szenved.  Ezt jól mutatja, hogy a Budapest Airport a koronavírus-járvány következtében keletkezett jelentős forgalom- és bevételkiesés miatt pályázott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) 50 millió eurós (kb. 18 milliárd forint) hitelre, a bank “Szolidaritási Csomag” nevű programjában. A repülőtér üzemeltetője a pénzügyi helyzete stabilizálása érdekében fordult segítségért az EBRD-hez – erről a hvg.hu nyomán az airportal.hu írt.

De ezt a hitelfelvételt a magyar kormány kérésére levették a napirendről.

A fideszes vezetésű Debrecennel nem ennyire szigorú a kormány. A szeptember 10-én megjelent Magyar Közlöny szerint az állam hozzájárult a “100%-nál kisebb önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok adósságot keletkeztető” ügyletéhez, vagyis hitelfelvételhez. Azért kell az állami hozzájárulás, mert a Debrecen International Airport Kft. többségi tulajdona Debrecen önkormányzata, valamint az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő, az önkormányzatok ekkora hitelt pedig csak előzetes engedéllyel vehetnek fel. Akkor is, ha az nem közvetlenül az önkormányzathoz kerül, hanem egyik gazdasági társaságához.

A hitelfelvétel a közlöny szerint működésre kellett, 1,8 milliárd forintot engedélyeztek 2020-ra, 4 éves futamidővel.

A hitel engedélyezése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium sietett a reptér segítségére, a novemberben megjelent kormánydöntés szerint a koronavírus miatt 365 milliót kapnak a működtetéséhez, egy másik 365 millióból pedig járatindítási támogatási programot dolgozhatnak ki. A pénzt az önkormányzati tulajdonú Debrecen International Airport Kft. kapja a külügyminisztérium keretéből.

Decemberben jelent meg a hír, hogy megvásárolja az állam az önkormányzati tulajdonban lévő Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét abban az esetben, ha az önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. részéről felmerül az eladási szándék, de ez eddig nem történt meg.

Nem árulták el, mire kérték

Az 1,8 milliárdos hitelről a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. azt írta az Átlátszónak, hogy „a kérdésében idézett hitelt sem Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, sem a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. nem vette fel. A kormánydöntés egy több éves futamidejű hitelkeretről szól a Debrecen International Airport Kft számára. Annak felhasználásával kapcsolatban, kérjük, keresse a cég illetékeseit.”

A debreceni reptér tulajdonosai a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., az Airport Debreceni Holding Zrt., valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Ezt meg is tettük, kétszer. December elején kérdeztük a repteret, hogy miért kellett a hitel, de azóta sem válaszoltak. Annyi biztos, hogy a fideszes önkormányzat résztulajdonában álló reptér állami segítséggel hitelhez, támogatáshoz jutott, míg ez a Budapest Airportnak nem sikerült.

A reptér 2016 óta 1,1 milliárd forint veszteséget termelt.

A legutóbbi beszámoló szerint az államtól, pontosabban az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól „szakmai feladatok ellátása során felmerülő kiadásokra” 2018-ban 723 millió, 2019-ben ugyanezen a címen 206 millió forintot kaptak. A független könyvvizsgálói jelentés szerint „2019. december 31-én Társaság saját tőkéje -158.917 E Ft volt, amely nem felel meg 2013. évi V. törvény saját tőke összegére vonatkozó követelményének. Továbbá a Társaság rövid lejáratú kötelezettségei 1.062.137 E Ft-tal meghaladják a forgóeszközeinek értékét.”

„A Társaság tulajdonosai írásban megerősítették, hogy gondoskodnak a Társaság pénzügyi támogatásáról annak érdekében, hogy biztosítsák a Társaság további működésének fenntartásához szükséges pénzügyi erőforrásokat az elkövetkező 12 hónapban” – áll a beszámolóban.

A bírósághoz 2020. szeptemberben, hiánypótlásként benyújtott közgyűlési határozat szerint a város tőketartalékként 310,9 millió forintot adott a reptérnek.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Debrecen International Airport Facebook oldala

Megosztás