vidéki lapszemle

Kósa Debrecenben nem beszélt a debreceni járványhelyzetről, az Opel-gyár mégis kitarthat

Atádhír.hu: Heti 3-4 koronavírusban elhunytat temetnek Nagyatádon

Jelentős változást tapasztalt idén a portálnak nyilatkozó Somogy Temetkezési Kft., amelynek vezetője elmondta, korábban egy jól kiszámítható ciklikusság jellemezte a temetéseket: karácsony környékén és év elején megnőtt a számuk, majd csökkent, július-augusztusban mélypontra süllyedt, aztán ismét emelkedni kezdett. Idén azonban teljesen kiegyensúlyozott lett. Hozzátette, lényegesen kevesebben halnak meg a kórházakban, ami összefügghet azzal, hogy idén hosszú időre felfüggesztették a tervezhető műtéteket, így az emberek jelentős része otthon hunyt el.

Balatontipp.hu: Keszthely – Kemény kritika a Balaton-parti sávban zajló és tervezett építkezésekről

A keszthelyi városvédők elhibázottnak, a városban élők érdekeivel ellentétesnek tartják a település Balaton-parti sávjában a közelmúltban lezajlott és a jövőben tervezett lakóingatlan-építéseket – írja a portál. Úgy vélik, a parti sáv lakóépületekkel történő beépítése megbontja az épített és természeti környezet közötti évszázados egyensúlyt, rombolja a város tájképi örökségét, súlyosan terheli településünk természeti környezetét, egyben ellehetetleníti a város stratégiai céljainak megvalósítását. Mindezt valós értékteremtés nélkül.

7300.hu: A polgármestert kérdeztük a komlói járványhelyzetről – íme, a válaszok

Úgy tűnik, a fideszes polgármesterek sem kapnak meg minden információt – vagy ha igen, azt nem osztják meg a lakossággal. A portálnak ugyanis a polgármester azt nyilatkozta, nincsenek összesített intézményi adataik, nem kapnak tájékoztatást az általános iskolákról sem a fenntartóktól, és azzal sincsenek tisztában, hány ember halt meg Komlón a koronavírus miatt. Korábban teljes információhiányra csak az ellenzéki vezetésű települések panaszkodtak.

Debreciner.hu: Heti koronavírus-körkép: Kósa Lajos félórát beszélt Debrecenben a járványról – a helyi számokat meg sem említve

Miközben egyre több polgármestertől érkeznek rendszeres adatok, Kósa Lajosnak sikerült úgy nyilatkoznia Debrecenben, hogy nem beszélt Debrecenről – írja a portál. A politikus közel 28 percen át szerepelhetett a debreceni önkormányzati televízió Közügy című műsorában, azonban ezalatt egyetlen alkalommal sem beszélt sem a debreceni, sem a Hajdú-Bihar megyei járványügyi mutatókról. Kósa Lajos egyébként az ország járványkezelését vezető operatív törzs tagja.

Nyugat.hu: Tényleg csak néhány éve van a szentgotthárdi Opel-gyárnak?

Nem folytatja a belső égésű motorok fejlesztését a PSA, amely a szentgotthárdi Opel-gyár tulajdonosa, és ezzel lassú halálra ítélte az üzemet – erről szóltak a sajóthírek. A portál ezért felhívta a szentgotthárdi gyár sajtófelelősét, aki azt mondta, a gyár évtizedekre tervez. A referens szerint biztos, hogy a következő hosszú időszakban a belső égésű benzinmotoroknak fontos szerepe lesz az autóiparban, akár önálló motorként, akár hibrid hajtás részeként. A szentgotthárdi motort ugyanis hibrid autókba is szerelik.

 

Nyitókép: Kósa Lajos nyilatkozik/archív. Forrás: a politikus Facebook oldala 

Megosztás